Fotoğraf Makinelerinin Gözleri Objektifler

200
15078

Optik üreticileri bir çok farklı türde objektif üretiyorlar ve bu çeşitlilik fotoğrafa yeni başlayanların biraz kafasını karıştıran bir durum. Bana da sık sık çevremden; Bu mm nedemek ? Bu lens ne kadar yakınlaştırıyor ? Kaç metreyi kaç metrede görüyoruz ? Bu objektif neden bu kadar pahalı ? vs. gibi bir çok soru geliyor. Bu bağlamda bende objektifleri anlamamıza yarayacak ve fotoğrafçılık hakkında daha detaylı bilgi edinmemizi sağlayacak bir makale yazmaya karar verdim.

Net Alan (Kaplama Alanı)

Bir objektifin oluşturduğu görüntü, objektifin yapısı nedeniyle daire şeklindedir. Görüntünün en net bölgesi ise ortasıdır. Bir objektifin oluşturduğu görüntünün en net olduğu alanın çapına kaplama alanı denir. Sensörler ise dikdörtgen şeklinde olduğundan sonuçlar dikdörtgen şeklindedir. Aşağıdaki şekilde de görüleceği üzere full frame bir sensörün görüntü alanı 24x36mm’dir. Köşegen uzunluğu ise yaklaşık olarak 43.2 mm dir. Dolayısıyla Full Frame sensörde kullanılarak objektifin minimum kaplama alanı 43,2mm civarında olmalıdır. Bu nedenle farklı sensör boyutlu makinelerde farklı objektifler kullanılır.

sensör

 

Odak Uzaklığı (mm)

Objektifler sensöre gelen görüntünün net olması için optik elemanları hareket ettirerek ışığı bir noktada toplarlar ve sensöre iletirler. Işık objektif içerisinde hareket ederken son mercekte tamamen toplanır ve minimum saçılma ile sensöre ulaşır. İşte bu son mercek ile sensör arasındaki mesafeye odak uzaklığı denir  ve mm cinsinden ölçülür. Lenslerde odak uzunluklarına göre sınıflandırılır ve adlandırılır.

image4001

Diğer taraftan objektiflerin üzerinde yazan 18mm, 24-70mm, 105mm gibi rakamlar ise odak uzaklığını ifade etmenin yanıbaşında lensin özelliğini de ortaya koymaktadır. 35mm film boyutuna eşdeğer sensörün köşegen uzunluğunun 43,2mm olduğunu yukarıda söylemiştik. Dolayısıyla Full Frame sensörlü yada filmli makineler için standart objektif 43,2mm yakın olan 45mm, 50mm gibi objektiflerdir. En sık kullanılan objektif de 50mm dir. İnsan gözünün net olarak algıladığı açıda yaklaşık olarak 45 derece olduğu için 50mm objektiflerle çekilen fotoğraflar genelde gözümüzle gördüğümüz görüntüye çok yakındır.

Bu bağlamda odak uzaklığı yada lensin üzerinde yazan değerler 50mm den küçük olan lenslere geniş açılı lensler denirken, 50mm den büyük olan lenlere de tele lensler denilmektedir.

Odak Uzunluklarına Göre Objektif Çeşitleri

* Standart Objektifler: 40-50mm odak uzaklığına sahip objektiflerdir.

* Geniş Açı Objektifler: 40mm den daha kısa odak uzaklığına sahip objektiflerdir.

* Ultra geniş Açı Objektifler: 10-24mm odak uzaklığına sahip objektiflerdir.

* Balık Gözü Objektifler: 6-10mm arası odak uzaklığına ve 180 derece görüş açısına sahip objektiflerdir.

* Tele Objektifler: 50mm den büyük odak uzaklığına sahip objektiflerdir.

* Süper Tele Objektifler: 200mm ve üzeri odak uzaklığına sahip objektiflerdir.

Yukarıdaki ölçüler 35mm film boyutu veya Full Frame sensörler için geçerlidir. APS-C sensörler yada orta format makine sensörleri için değerler değişecektir.

lenses

 

Yapısal Özelliklerine Göre Objektif Çeşitleri

* Sabit Objektifler: Odak uzaklığı değişmeyen 50mm, 85mm, 24mm, 105mm gibi sabit odaklı lenslerdir. Bu lensler genelde en az cam eleman kullanımına müsait olduğu için daha kaliteli ve keskin görüntü yakalanmasına imkan verirler. Zira objeden gelen ışık ile sensör arasında ne kadar az engel olursa ışık daha az deformasyona uğrayarak sensöre ulaşacağından daha detaylı ve keskin görüntüler alınması mümkün olur.

* Zoom Objektifler: Odak uzaklığı arka optik gurubun hareket etmesi sayesinde değişen ve böylece geniş açıdan teleye kadar uzanan görüntü açılarını yakalamayı mümkün kılan lenslerdir. 12-24mm, 24-70mm, 70-200mm gibi lensler zoom lenslere örnek verilebilir.

* Makro Objektifler: Optik yapısı sayesinde görüntüleri 1/1 boyutta yada daha büyük olarak görüntülemeyi sağlayan lenslerdir. Bir çok markanın makro lensleri genelde 1/1 büyütme sağlar. Makro lensler genelde ‘macro’ ismi belirtilerek diğerlerinden ayrılırlar.

* Shif-Tilt Objektifler: Genelde mimari çekimler için kullanılan ve optik kısımların dikey eksende hareket etmesine imkan tanıdığı için perspektif bozulmalarının önüne geçilebilen lenslerdir.

lensss

 

Tele Objektifler Görüntüyü Yakınlaştırmaz Açıyı Daraltır 

Objektiflerin odak uzaklığına göre geniş açı ve tele şeklinde görüntü gösterdiklerini söylemiştik. Bazı zoom lenslerde 2X, 11X gibi yakınlaştırmalardan söz edildiğini okumuşsunuzdur. Peki o zaman lensler nasıl oluyorda görüntüyü yakınlaştırmıyor ? Bu sorunun cevabını bir örnekle açıklayabiliriz. Örneğin gözlerimiz dış bükey bir yapıda ve odak noktası çok kısa olduğunda yaklaşık olarak 176 derecelik bir görüş açısına sahiptir. Bir kartonu boru gibi yuvarlayıp kartonun içinden bakınca sanki dürbünden bakıyormuş gibi daha uzaktaki bir nesneyi sanki daha büyükmüş gibi görürüz. İşte geniş açı lensler ile tele lenslerin durumuda bu şekildedir. Tele lenlerin daha büyük ve uzun olmasının nedeni de budur. Tıpkı boru gibi ışığın içeride daha fazla yol almasını sağlar ve odak noktasını uzatarak dar bir açı oluşturur. Bu sayede 8mm objektifte tıpkı gözlerimizin görme alanı gibi 180 derece görüntü alınabilirken 500mm de ancak 5 derecelik bir açıdan bakılıyormuş gibi daha kısıtlı bir alan görülebilir. Bu kısıtlı alandan gelen görüntü aynı sensöre aynı boyutta düştüğü için uzaktaki bir insanın ancak başı fotoğrafta çıkacaktır ve görüntü yakınlaştırılmış gibi olacaktır.

telecz

 

Peki lenslerdeki 2x veya 11x gibi ifadeler nedir ? Bu ifadeler lensin kendi içerisinde odak uzaklığını ne kadar değiştirebildiği ile ilgilidir. Yani 12-24mm zoom bir lens odak uzaklığını 12mm den 24mm ye çıkardığı için bu lens 2x zoom yapıyor denir. Aynı şekilde 200-400mm bir lenste odak uzaklığını 200mm den 400mm ye çıkardığı için yine 2x zoom yapıyor denir. Fakat kullanım alanları ve çekilebilecek fotoğraflar tamamen farklıdır. Bu bağlamda 80-400mm bir lens 5x zoom yaparken 18-200mm lens ise yaklaşık olarak 11x zoom yapar.

 AFS80400Construction

Lensler ile temel bilgiler kısaca böyle. Lenslerin içerisinde kullanılan optik elemanların büyüklüğü, kalitesi, titreşim önleme sisteminin olup olmaması, dış kaplamanın kalitesi, kullanılan moturun türü ve gücü gibi hususlar da objektiflerin fiyatlarını etkilemektedir. İyi ışık alan, kaliteli objektifler hem yükte hem pahada ağırdırlar 🙂

200 YORUMLAR

    • Çok teşekkürler Serkan hocam. Fotoğrafa yeni başlayanların kafasına takılacak ana konuları biraz daha bu şekilde yazmaya devam etmeyi planlıyorum. Uzun vadede fotoğraf adına temel konulardan başlayarak detay konulara kadar bir çok hususa cevap veren bir blog olsun istiyorum.
      Evet epey değiştirdim. Tasarımı tam oturtuncaya kadar biraz daha değiştireceğim gibi, henüz tam istediğim şekilde olmadı 🙂 Beğenmene sevindim.

      Sevgilerimle… Esen kal.

  1. Objektifler hakkında hiç kimsenin kafasında soru işareti bırakmayacak bilgilendirme.Elinize emeğinize sağlık Ali Üstadım.Selamlarımla…

    • Est. Özgür bey, üstadlık kim biz kim. İlginiz için teşekkürler, beğenmenize sevindim. Faydalı olduysa ne mutlu…

      Esen kalın.

  2. Canon 650 D

    bendeki lens :: 18 55 canon

    sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC OS Macro HSM

    Sigma’s 70-300mm F4-5.6 DG Macro vr

    canon ef-s.18-135 mm stm mi

    tafsiye edrsiniz yardımlarınızı bekliyorum

  3. hocam önce hayırlı günler . ben amatör kullanıcıyım canon 650 d aldım üzerindeki lens 18-55 fakat lens i beğenmedim. onun için hocamdan bilginiz dahilinde yardım istiyorum

    sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC OS Macro HSM

    Sigma’s 70-300mm F4-5.6 DG Macro vr

    canon ef-s.18-135 mm stm mi

    bu lenslerden hangisini tafsiye edersiniz teşekkür ederim hocam bu arada 54 yaşında emekli yim

    • Yorumunuzu geç farkettim kusura bakmayın. Sıralama yapmak gerekirse;
      1- Sigma 18-250mm
      2- Canon 18-135mm şeklinde sıralanır derim. Ancak biraz daha bütçe ayırarak Canon 15-85mm ve yine Canon 70-300mm L objektifleri almanız uzun vadede daha çok işinize yarayacaktır.

  4. merhabalar hocam.paylasımlarınız cok iyi.Sizden ricam birde fotoğraf makinalarının nerelerde kullanılıdığını paylaşır mısınız?

    • Hoşgeldin sevgili Dilan. İlgin için çok teşekkürler. Genel olark fotoğrfa makinelerinini hepsi genel olarak her tür çekim için kullanılabilmekle beraber, farklı makinalar ile daha uyumlu konularda söylenebilir. Özellikle yaban hayatı çekimleri ile ilgili yakında ekipman kombinasyonları isimli bir yazı yayınlayacağım. Buradan yada facebook üzerinden takip edebilirsin.

      Esen kal.

  5. hocam merhaba öncelikle hediye olarak canon 100-400 lens aldım ama biraz profesyenel geldi sizce ne yapmalıyım kullanmalımıyım başka mı lens alsam

    • Keşke bana da öyle bir lens hediye etseler 🙂 100-400mm harika bir lenstir. Satmayın ve keyifle kullanın derim. Çok geniş kullanım alanı olan bir lenstir. Esen kalın…

  6. Fotoğraf makinalarında sensör-açı-diyafram ilişkini 2 gündür Web’de araştırıyorum hiç bu kadar güzel bir anlatıma rastlamadım hala anlamadığım noktalar var ama en güzel anlatım bu

  7. Ali Bey anlatımlarınız için teşekkür ederim.

    Sizce,

    CANON PowerShot SX50 mu? SONY HX300 20,4 MP 3 inç 100x mi almalıyım? Siz hangisini tercih ederdiniz?

  8. Ali bey iyi günler.. ben samsung nx 300 slr bir makina almayı düşünüyorum yaninda da 18mm 55mm lens,50 200 lens ve 45 mm lens almayı düşünüyorum.Fotoğraf çekmeyi seviyorum elimin altında bir makina olsun kolay tasınsın istiyorum . Ben profosyonel degilim. Bu işi profosyonel olarakta yapacak degilim… 2400 tl yakın bir para ödeyecem şayet alırsam sizce bu durumda olan ve düşünen biri olaraj bu cihaza ve lenslerine bu parayı vermek deger mi yada bana ne tavsiye edersiniz şimdiden teşekkür ediyorum.. saglıcakla kalın

    • “Fotoğraf çekmeyi seviyorum elimin altında bir makina olsun kolay tasınsın istiyorum . Ben profosyonel degilim. Bu işi profosyonel olarakta yapacak degilim…” cümlelerinize dayanarak net bir şekilde söyleyebilirim ki almayı düşündüğünüz ekipman ziyadesiyle yeterli olacak ve sizi mutlu edecektir. Parasının hakkını verecek bir ekipman kombinasyonu seçmişsiniz. Işığınız bol olsun Tekin bey. Esen kalın…

  9. Ali bey,,beN şöyle bir seçim düşündüm 650d 5300 rx100 veya Nikon COOLPIX S9900 düşünüyorum sebeb ise açıyı ve anı farklı boyutlardan yakalamak..Yani vucuda yön ve şekil vermek zor anlarda açıyı gözlemleme açısından bu tip lcd gözlemli modellere yöneldim..sizin yorumunuz nedir..

    • Yavuz bey merhaba. Galiba bu modellerden birisini alacaksınız eğer doğru anladıysam. O zaman cevabım D5300 olur. Çünkü isdediğiniz objektif sayesinde hem istediğiniz açıyı hem de hatreketli LCD ekranı ile istediğiniz noktadan kareyi oluşturabilirsiniz. Esen kalın…

  10. Ali Bey merhabalar. National Geographic 10×25 Tek Göz Dürbün için fikrinizi alablirmiyim? Doğa da. deniz de kullanışlı olur mu? Teşekkürler Hoşçakalın

    • O dürbün hakkında çok bir bilgim yok ama çok fazla bir şey beklememek lazım. Bir şeyi görüp tanımlamak için yeterli olabilir ama izlemek için bence uygun değil. Tabi ki karar sizin… Sevgiler…

  11. Nikon d 610 bir bady aldım, elimde daha önce d 70 var idi onun 24 85 lensini kullanıyorum ama d610 için iyi bir lens arıyorum neyi tavsiye edersiniz
    çok amaçlı kullanmak , hem düğün çekimlerinde hemde günlük hayatta kullanmak istiyorum.
    bilgi verebilirseniz çok teşekkür ederim.

    • 24-85mm lens eğer f/2.8-4 olan ise aslında yeterli. Ama daha yeni ve biraz daha fazla zoom istiyorsanız 24-120mm f/4 olabilir. Hayırlı olsun… Sevgiler…

  12. hocam simdi ben nikon d7100 makineyi almayı düsünüyorum orjinalinde 18 105 lens geliyor lens kalitesi nedir gezmeyi cok seviyorum bunun icin yeterli bir lens midir sizin oneriniz nedir bir de düğün foto su çekmek icin hangi lensleri önerirsiniz.simdiden tesekkürler.

  13. merhaba;
    çabanız için teşekkür ederiz. çok güzel bilgiler edindim. Benim derdim şu; giriş üstü seviyesinde bir makine aldım. (canon d600 ) 18-55 kit lens ile birlikte geldi. Ben şehirde fotoğraf çekmeyi seviyorum. geniş ve net bir arka plan istiyorum. köşelerde kıvrılmalar olmadan en iyi netlik elde edebileceğim, gece çekimlerinde de bana bu keskinliği sağlayabilecek lensler nelerdir sizce ?
    teşekkürler,

    • Murat bey merhaba. Geniş açılarda kenarlarda objelerin eğilmiş gibi görünmesinin tamamen önüne geçmek mümkün değil maalesef. Çok iyi lensler belli ölçüde çözmüş olsa da bu tam olarak çözülmüş değil. Canon’un 17-55mm veya 17-85mm lenslerini tavsiye edebilirim (çok daha fazla geniş açı için 10-18mm) ama yine bozulma olacaktır. Kesin çözüm photoshop veya Kameranın yanında gelen Cd içerisindeki yazılım ile bu sorunu bilgisayarda çözmek. Esen kalın…

  14. Ali bey iyi günler kolay gelsin ben samsung NX3000 modelini aldım 50×200 mm lensim var. Doğal ortamda dış çekim ve canlı net manzara ve iç çekim yapmak istiyorum. Makine veya Lens Olarak Tavsiyeniz Nedir ?. Şimdiden Teşekkürler Cevabınız için. Esenli Kalın…

    • Merhaba. Makine almışsınız zaten lens olarak manzara için 18-55mm gibi bir lens olabilir. Zamanla tekniğiniz ilerledikçe fotoğraflarınız da güzelleşecektir.

  15. Bi sorum olacak size. Cevaplarsanız cidden çok sevinirim. 50mm ile fotoğraf çekiyorum. Netliği, ışığı diyaftamı felan iyi ayarlıyorum ama fotoğrafı makinada yaklaştırınca net olmuyor. Portre lensi olduğu için portre çekiyorum ama net fotoğraflar elde edemiyorum. Odak uzaklığıyla alakalı bişey mi acaba ? Bi fotoğraf neye göre netlik kazanır ? Bu rakamlar sadece odak uzaklığını mı gösteriyor ? Cevaplarsanız çok sevinirim 🙂

    • Makine sağlıklı AF yapıyorsa ve doğru noktayı netliyorsanız fotoğrafın net çıkması gerekir. Ayrıca 50mm bir lens için en azından 1/80sn altına düşmediğiniz sürece fotoğrafınızın net olması gerekir. 1/120 enstantane ve üzerinde otomatik AF de 100 – 200 iso değerlerinde hala net fotoğraf alamıyorsanız kamera veya lenste bir sorun olması ihtimalini değerlendirmek gerekir. Esen kalın…

  16. merhaba ali bey ben CANON almayı duşnuyorum bufotraf makinnsını bana tafsiye edermisniz sizin gorşunuz nedir ve yanında mercek olarak ne almalıyım ? ve acemi bir fotrafcıyım tafsiyeniz nedir.

    • “Giriş seviyesi fotoğraf makineleri” yazıma bakarsanız sorunuza cevabı bulabilirsiniz. Tam olarak ne istediğinizi bilemediğim için sağlıklı bir cevap veremedim. Esen kalın…

  17. hocam elimde samsung nx1 makinam var. lens 18-55 mm olarak üzerinde vardı. zoom değeri yüksek olan ve doğa da daha net fotolar çekmek istiyorum. 18-200 mm işimi görür mü

    • 18-200mm daha fazla yaklaştırma sunsa da görüntü kalitesi noktasında çok başarılı olmayacaktır. Ama ekonomik başka çok da model yok.

    • Bu kısaltmalar lenslerin özellikleri ile ilgili değil. Sadece ürün kodu ile ilgili bir durum ve açıklamalarının ne olduğu hakkında hiç bir bilgim yok. Lenslerin kısaltmaları sitesinde açıklanıyor zaten ama bunlar kısaltma değil. Dediğim gibi ürün kodları ile ilgili. Esen kalın…

  18. Hocam ismim kaan benim nokia lumia cep telefonum var 41 megapıxel camerası var ama ben doğada uzak mesafe fotoğraf çekimi yapmak istiyorum ama yetersiz kalıyor, bunun için harici lens orbmart 20x optical zoom lens kamera teleskop diye bir model buldum almak istiyorum ama kullanım konusunda bilgiye sahip değilim uzak nesneleri yakınlaştırarak net bir görüntü elde etmek istiyorum bu modeli tavsiye eder misiniz veya tavsiye edeceğiniz başka lens modeli var telefon için

    • Sevgili Kaan cep telefonları ile günlük fotoğraflar çekilir. Daha fazlası da yapılabilir elbetteki ama bir yere kadar. Tele lens takarak iyi çekim elde etmenin mümkün olduğunu düşünmüyorum. 20x gibi normal bir lens bugün en az 1200$ kadar iken 50$ lık bir oyuncaktan çok fazla bir şey beklemek lazım. Ama dediğim gibi oyuncak olarak ve bazen eğlenceli bir şeyler yapmak için belki düşünülebilir. Ancak dediğim gibi iyi bir sonuç beklememek lazım…

  19. Ali bey merhabalar Sony a6000 sahibiyim genelde dağ,bayir,yayla gezen ve buralarda doğa fotoğraf çekmeyi seven bir insanım lens olarak önerimiz ne olur? teşekkürler saygılarımla

      • Tesekkür ediyorum geri dönüş için.. Son bir sorum olacak:makineme uygun “sony a 6000″” tak gez” tabir edilen bir lens için öneriniz nedir?(Tek lensle gezmek ve her işimi amatörce çözmek için )saygılarımla

  20. Ali bey iyi günler öncelikle yardımınız için teşekkür ederim. Ben geziye çıkacağım da dürbünler konusunda acemiyim. Mesela balkonda oturduğumda karşı dağı rahatça yaklaştırıp net bir görüntü elde etmek istiyorum.
    Fiyatı önemli değil ,,sizin önceki yazılarınızı okuduğumda 10-22 *50 dürbün önermiştiniz arkadaşlara. Yardımlarınızı bekliyorum sağolun.

  21. merhaba Kağan bende ılce ox1 sony telefona takılan lens tipi makinem var 30 mm f1.4 dc sabit odaklı lens aldım ağırlıklı plarak portre az da olsa manzara çekiyorum F 1.4 nasıl kullanabilirim uzak mesafelerde sürekli odaklanmaya çalışıyor bu sorun mu teşekkürler

    • Merhaba. Telefona takılan bir model olduğu için uzak mesafelerde zayıf kalabilir. Yakında portre için tercih edilmeli bence. Bu lensin yani f/1.4 diyafram değerinin amacı arka planı flu yapmaktır. Esen kalın..

  22. Canon 18-135mm lensimi değiştirmek istiyorum hemen hemen aynı aralıkta ama fotoğraf kalitesi daha iyi keskin bir lens olarak ne önerirsiniz

    • Benzer aralıkta keskin lens bulmak biraz zor. Yeni çıkan 18-135mm STM çok daha hızlı ve bir tık daha iyi. Ancak video ile çok işiniz olmuyorsa değmez. Keskin lens arıyorsanız 17-50mm f/2.8 gibi bir lens düşünebilirsiniz…

    • 55-200mm de vr önemli. 17-50mm için eğer kullandığınız gövde 16mp ve altı çözünürlükte ve D5000, D3000 serisi motorsuz gövde ise VC olmayan model daha iyi olacaktır. Ama yüksek piksel ve saydığım gövdeler için VC li model daha uygun…

  23. Tamron 17_50mm 2.8
    Sigma 17_50mm 2.8
    Sigma 17_70 mm 2.8.4 hsm
    Bu üçlü arasından hem sağlamlık dayanıklılık hemde görüntü kalitesi olarak öneriniz hangi model olurdu

  24. Sigma 18_250mm canon 18-135mm is stm Canon 200d modelinde kullanmayı düşünüyorum ama karar veremiyorum tavsiyeniz hangi lens olurdu

  25. Canon 18_135 is stm
    Canon 18_135 is usm nano
    aralarındaki fark nedir görüntü kalitesi olarak hangisi daha iyi canon 200d kullanmayı düşünüyorum

    • Naano görüntü kalitesi ve hız olarak daha iyidir. Diğeri tamamen sessiz video için. Ancak yakın bir potik kalite sunuyor.

  26. Canon 24_105 ıs stm
    Canon 18_135 ıs stm
    tak gez için tavsiyeniz hangi lens olurdu aralarında 600 tl gibi bir fark var 24_105 almaya degermisizce crop body kullanacam sıkıntı olurmu 24mm geniş açıda kısıtlamak inş manzara ve kişisel fotoğraflar çekmeyi planlıyorum saygılar

  27. sigma 17-70mm
    canon 18_135mm is stm iki model arasında gidip geliyorum canon 200d modelinde kullanacam sizin tavsiyeniz hangi model olurdu amacım kaliteli ve keskin fotograf alabilmek doğa ve kişisel fotoğraflar için esen kalın

  28. bildiginiz üzere tamron 17-50mm keskin bir lens b&w marka circular polarize flitre almayi düşünuyorum manzara ve portre çekimleri yapıyorum bu filtrenin fotoğraf keskinliğine artı bir katkısı olurmu tavsiye edermisiniz

    • Artıdan ziyade eksi bir etkisi olur. Lensin önüne gelecek her optik eleman lensin keskinliğinden ve ışık geçirgenliğinden ödün vermesi demek.

  29. canon 18-135 is usm nanonun
    canon 18-135 is stm den keskinlik olarak bir üstünlüğü varmi verdigi diyafram degerleri ayni optik anlamda hangisi daha iyi

  30. Portre
    manzara
    sokak fotografları için
    sigma 17-70mm
    sigma 17-50mm 2.8
    tamron 17-50mm 2.8 bütçem üç modelede yetiyor ama bir türlü karar vemiyorum bu üç lens hakkında düşüncelerinizi paylaşabilirmisiniz öncelik malzeme kalitesi sonrasinda optik anlamda keskinlik olarak öneriniz hangi model olurdu siz bu modelleri kullandinizmi 10 üzerinden puan verecek olursaniz her biri için kaç puan verirdiniz

  31. geniş açida açık sabit diyaframlı lenslerin avantajı varmı aklımda tamron 17_50m yada sigma 17_50mm var bu lensler her odak aralığında 2.8 değerini koruyormu bildiginiz üzere alan derinliği vs tavsiyeniz hangi model olurdu keskinlik ve malzeme kalitesi yönünden 10 uzerinden puan verirseniz her biri için kaç puan verirdiniz sağlıcakla

  32. tokina 16_50 2.8
    tamron 17_50 2.8 vc siz modeli bu iki modelden en keskin görüntüyü hangi model verir tokinayı yurt dışından getirtebilme şansim var manzara ve portre ağırlıklı çekimler İçin esen kalın

  33. canon 18_135mm ıs stm
    sigma 17_70mm
    tamron 17_50mm 2.8
    sigma 17_50mm 2.8 mimari manzara ve portre çekimleri için hangi modeli tercih etmeliyim sizce.?

    • Normalde hepsi için ayrı objektif gerekir. Ancak aralarında en keskin olanı Sigma 17-50mm. Sonra Tamron. Portre için 50mm kısa kalır. Sadece boy portre için uygundur. 135mm yakın portre için daha ideal. Amatör olduğunuz düşünülerek bence size en uygun olan Canon 18-135mm lens.

  34. mrb ali bey canon icin en iyi tak gez lens hangisidir sizce arkadaşımın 18_135mm is stm modeliyle çekimler yaptım görüntü kalitesi kit lensimden çok da iyi deyıl ölü yatırım yapmak istemiyorum sizin önereceginiz başka modeller varmi bütçe 1500_2000tl

    • Tak gez lenslerin hepsi değişken uzun odak uzaklıkları nedeniyle yumuşak görüntüye neden olurlar. Keskinlik bu lenslerde pek aranmaz. O nedenle belki 18-200mm – 18-250mm – 18-300mm gibi lensler düşünülebilir. Tamron ve Sigma bu anlamda güzel lensleri sahip…

  35. Canon 18_135mm usm nano
    Sigma 17_70mm 2-8-4
    bir türlü karar veremiyorum fiyatlar birbirine çok yakin sizin öneriniz hangi model olurdu bildiginiz gibi canon 200d küçük bir body bu lensler ise ağır denge problemi oluşmaz deyilmi cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum

  36. sigma 17_70mm 2_8_4
    tamron 17_50mm 2.8
    sigma 17_50mm 2.8
    bu üç lens arasında bir seçim yapmam lazım öncelik malzeme kalitesi sonrasında görürüntü kalitesi olarak hangisini tavsiye edersiniz.

    • Bunlar bir birine çok yakın lensler olmakla birlikte iyiden kötüye doğru sıralamak gerekirse sizin yazdığınız sıraya göre 3-2-1 şeklinde diyebilirim. Tamron oldukça tercih edilen bir modeldir. Fiyatı daha uygun ise tavsiye ederim…

  37. mrb tamron 17_50mm 2.8 vc siz modeli hakkında neler söylüyebilirsiniz.baya tavsiye edilen bir model yeni başlayan biri için tavsiye edermisiniz?

  38. Kitt lens yerine canon 50mm 1.8 başlamak doğrumudur yeni başlıyorum bu lens hangi tarz fotoğraflar için uygun mesela manzara çekebilirmiyim.

    • Kesin doğru diye bir şey yok. 50mm ile her şey çekilebilir. Manzara da çekilir. Ancak bazen geniş açı, bazen de tele objektif gerekir. O zaman ilerde bunları da zamanla alırsınız… Fotoğrafçının kendisini tek lens ile kısıtlamamsı gelişmesi açısından daha olumludur.

    • İki objektifi aynı gövde üzerinde karşılaştırma şansı olmadığı için bir şey söylemek pek mümkün değil. Ancak ikisi de kullanıcısını mutlu edecek hızlı ve keskin lenslerdir. Fujifilm gövde ile daha etkin ve güzel bir lenstir.

  39. 23mm f2 veya 35mm f2 sabit odakli (prime) lensle
    portre
    manzara
    mimarı çekimler için doğru bir tercihmidir.hangi modeli tavsiye edersiniz.?

    • Merhaba. Manzara ve mimari için güzel lensler. Ancak yakın ve omuz üstü portre için çok yanlış olur. En az 50mm ve üzeri olmalı. Hatta 85mm veya 105mm. 23mm manzara için daha uygun olur. Ama tüm bunların yerine 16-35mm f/2.8 veya full frame gövde de 24-70mm tek başına yeterli olabilir…

      • Merhaba Ali bey sizden bir tavsiye istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.
        Benim 450 D Canon makinam ve üzerinde gelen 18-55 mm lens var. sadece bir lens daha almak istiyorum. Tek lensle, hem biraz geniş açı hem biraz zoom yani çok iyi olmasa da bütün işimi görmek istiyorum. Ben kendime amatör bile diyemem yardımcı olursanız ona göre kolaylaştırmanızı rica ediyorum.şimdiden teşekkür ederim.

        • Hem daha geniş açı hem de daha fazla zoom tekbir lenste var o da Tamron 16-300mm. Ancak ucuz bir lens değil. O olabilir. Onun dışında 18-200mm lenlser de olur. Geniş açı olarak aynı olsa da daha fazla zoom imkanı verir.

  40. mrb
    fujifilm x_t100 18_55mm 2.8.4
    fujifilm x_t20 16_50 3.5.5.6
    x trans sensör low pass filtresinin olmaması
    x_t20 öne çıkarıyor bunlar tercih sebebi olmalımı sizce iki makine hakkında neler söylüyebilirsiniz.

    • Merhaba. Her ikisi de güzel modeller ve benzer performanslar sunuyorlar. X-T20 biraz daha iyi olması nedeniyle tercih edilebilir bence. Ancak bu modeli 18-55mm ile almanızı tavsiye ederim… Zira 18-55mm kit lens değil bilakis oldukça keskin be hızlı bir lenstir…

  41. Malzeme kalitesi ve keskinlik açısından sizce.?
    Sigma 17-50mm
    tamron 17-50mm vc versiyonu mu vc versiyonu eski model gibi sesli ve yavaşmı netliyor.? tşk

  42. Mrb 18_55mm yerine 24mm ile başlamak sıkıntı yaratırmı 24mm ile neler cekebilirim sokak fotoğrafçıĺıgi için uygunmu portre manzara gezdiğim yerleri çekmek için.

  43. slm
    sigma 17_50mm 2.8
    tamron 17_50mm 2.8
    tamron 17_50mm 2.8 vc bu üç model hakkında neler söylüyebilirsiniz.
    en çok hangi model tercih ediliyor.

  44. KİT lens aralığında sabit diyaframlı lens almayı düşünüyorum iki model arasında kaldım sigma 17-50mm tamron vc mi önerirsiniz forum sitelerinde genellikle vc siz tavsiye ediliyor vc versiyonu eski versiyon gibi yavaş ve seslimi netleme yapıyor acaba malzeme kalitesi olarak hangisi daha sağlam sigmamı tamronmu.?cevabınız için şimdiden teşekkürler

    • Sigma modeli bir tık daha keskin olsa da aradaki farkı anlamak pek mümkün değil. VC olmayan model sesli çalışıyor ve kendinden motorlu değil. Bence forum sitelerinde bahsedilen durum biraz eskide kaldı. Zira 24mp ve üzeri bir gövde de kullanacaksanız VC olan daha iyi sonuç verecektir.

  45. Slm İlgi duyduğum çekimler
    Manzara
    Mimari
    Portre Gezi Yaklaşık bir aydır canon 800d ve 200d inceliyorum birbirine çok benzer ürünler soruma gelecek olursak bu ikilide hangi lensi kullanırsak aynı fotograf çıktısınımı veriyor bize bu önemli benim için.? özellikleri aynı ama 800 daha üstünmüş gibi gösteriliyor bu bir satış stratejisimi sizce aralarında segment farkı varmı yoksa her ikisi de giriş seviyesi bir ürünmü açıklık getirirsenin mutlu olurum

    • Merhaba. Her iki gövde de giriş seviyesi gövdeler ve çok yakınlar bir birlerine. Aynı lens ile fotoğrafta aynı sonucu ortaya koyacalardır. Asıl fark gövde yapılarında ve AF performansında. Canon 200D daha küçük ve hafif, hızlı netlemede biraz zayıf. Canon 800D bir tık daha büyük ancak yine de hafif. Af de ise biraz daha hızlı. Fark bu aslında… Küçük olsun derseniz Canon 200D, hızlı olsun derseniz 800D. Fotoğraf kalitesi farkı mevzu edilecek seviyede değil….

  46. slm
    tamron 17_50mm 2.8 vc
    tamron 17_50mm 2.8
    bu iki model arasında ne fark var.?
    fotoğraf kaliteleri aynımı canon 200d makinem için hangisi daha uyumlu çalışır.

    • Merhaba. ikisi arasında motor ve VC farkı var. VC titreşim önleme sistemi demek. VC olan modelede ayrıca sessiz motor bulunuyor. Bu sayede daha hızlı ve sessiz netleme yapıyor. 200D ile VC olan model daha iyi sonuç verecektir.

  47. Mrb
    Ali abi tamron 17_50 vc modeline bütçem yetişmiyor vc siz modeli alsam uyum sıkıntısı olurmu canon 200d modelininin netleme hızı gayet hızlı vc siz ise biraz yavaş iyi bir ikili olurlarmı.

  48. Merbaha, Nikon 18-200 ile nikon 55-200 lens arasında keskinlik yönünden çok fark var mı? Elimde Nikon d7100 ve Tamron 17-50 lens var. ikinci lensi almayı düşünüyorum.

    • Keskinlik yönünden bir fark olacağını zannetmiyorum 18mm genis acida tatmin edici olur 55mm zoom ihtiyacınI karşılar bu tarz lensler vasat ın üzerine cikmazlar 10 uzerinden 5_6 lens istiyosan alabilirsin keskinlik arıyorsan sabit diyaframlı lenslere bakmalısın.

    • Iki objektif de yumuşak görüntü üreten ürünler. Aralarında mevzu edilecek bir fark yok. Ama 55-200mm 4x zoom yaptığı için bir tık daha keskindir. Ama geniş açı değildir…

  49. İyi günler
    Tamron 17-50mm 2.8
    tamron 17-50mm vc bu ikiliden hangisini tavsiye edersiniz.vc siz bayagi tavsiye ediliyor netleme hızı ne derece yavaş vc li model VC size göre dahamı hızlı netliyor.keskinlik olarak hangisi daha iyi.

    • Kardeşim bu iki objektifi de kullanmış biri olarak sana şöyle yardımcı olayım…
      Vc li ile vc siz arasında GÖRÜNTÜ KALİTESİ olarak hiç bir fark yok emin olun ancak vc li olan versiyonun titreşim engelleme özelliği gayet başarılı çalıştığından düşük enstantane lerde çok daha net görüntüler alabiliyoruz…
      Yani kesinlikle vc li olanı tercih etmeni tavsiye ederim ben ikisini de kullanmış biri olarak

  50. Ali bey merhaba. Canon 80d 18-135 usm kit objektijim var. yeni bir objektif almayı düşünüyorum. çok fazla para da vermek istemiyorum. 2. objektif olarak hangi objektifi almamı tavsiye edersiniz. Nerede kullanacağıma bağlı olduğunu da biliyorum. Ama bir amatör olarak en çok hangisine ihtiyacım olur. (canon un 10-18 ve 50 mm sine bakmıştım)

    • Çok geniş açıya ihtiyaç duyuyorsanız 10-18mm olabilir. Ancak daha ziyade portre ve günlük çekim yapıyorsanız, az ışıkta iyi objektifim olsun diyorsanız 50mm derim.

      • Teşekkür ederim Ali Bey. bir sorum daha olacaktı. paraya kıyıp 50 mm yerine Canon EOS EF 85mm f/1.8 USM Objektif alsam .arada çok fark olur mu.

  51. Mrb ali bey
    Fujifilm xt20 modelinde
    Sigma ve tamronun lenslerini kullanabilirmiyim.afd netlemede gecikme yavaşlama gibi sıkıntılar olurmu..?

  52. Mrb
    Tamron 17_50mm 2.8
    Fujifilm 18-55 2.8.4
    10 üzerinden her biri için kaç puan verirdıniz.bir çok kişi tarafından önerilen lensler.kaliteli ve keskin bir lens almak istiyorum.esen kalın

    • Bu ikisi aslında farklı gövdelerde farklı sonuçlar veriyor. Fujifilm de kullancaksanız bence fujinon 18-55mm alın. Fujifilm de dönüştürücü ile Tamron kullanmak uyum anlamında ne kadar etkili olur bilemem. DSLR gövde alacaksanız o zaman Tamron 17-50mm derim.

  53. Mrb Ali bey
    Samyang ve zeiss lensleri fujifilm sistemlerinde kullabiliyormuyuz.?yada adaptör yardımımı lazım kitt lens aralığında sabit diyaframlı f2.8 degerinde hem samyang hem zeiss için bir kaç lens örneği verebilirmisiniz.

    • Merhaba. Samyang lensleri evet kullanabiliyorsunuz. Hatta doğrudan uyumlu olanlar var. Ancak şimdilik tamamı manuel focus yapabiliyor. Dönüştürücü ile kullanmak mümkün ancak ben tavsiye etmem. Fujifilm’in kendi lensleri hem uygun fiyatlı hem de kaliteli…

  54. Mrb
    Fujifilm
    XF 16mm F2. 8 r wr
    XF 35mm F2 r wr
    XF 23mm F2 wr
    XF 27mm F2. 8
    Yukardaki lenslerden hangisi croplu bir makinede portre manzara tarihi mekan çekimleri için en uygun lenslerden biri aralarındaki fiyat farkı yok denecek kadar az o yüzden size tanışmak istedim yanlış tercih yapmak istemiyorum.

    • Merhaba.
      Hepsi geniş açı olduğu için portre olarak ancak boy portre de kullanılabilir. Mekan ile modeli çekebilirsiniz. Manzara için 16mm ve 23mm işinizi görecektir. 27mm ve 35mm açı olarak dar kalır. Tarihi mekanlarda sütunları 16mm bir miktar eğecek ve bozma yapacaktır ancak 23mm de dar açı kalabilir. Tüm bunlar düşünüldüğünde ben 16mm derim. PS de bozulmalar düzeltilir…

  55. Mrb
    Lensler fotograf kalitesine direkt etki eden unsurlar.
    Fujifilmin 18_55mm 2.8.4 lensi tamron un 17_50 2.8 lensinden kaliteli ve keskin bir lensi sizce.?tamron iyi ise canon 77d Fujifilm iyi ise xt20 düşünüyorum.esen kalın.

    • Merhaba. İkisini doğrudan kıyaslamadım ama 17-50mm daha iyi bir lens gibime geliyor. Ancak eşit ortamda test etmeden bir şey demek zor. Ancak Fujifilm X-t20 daha iyi bir gövde…

  56. Merhaba
    Ben canon 4000d makina aldım üzerinde 18 55.mm lens var fakat uzak mesafedeki obje yada cisim çekemiyorum
    18-200 mm len alırsam ne kadar mesafedeki cisim çekebilirim örnek olarak 200 metre yada 100 metre gibi
    Şimdiden yardımınız icin teşekkür ederim

    • Bu objektifler ile metre hesabı yapmak zor. Ancak yaklaşık olarak 30m de duran bir insanı 200mm ile tam boy çekebilirsiniz…

  57. Mrb ali bey
    Sigma 18-35mm 1.8 lens hangi tür fotoğraflar için uygun.?sokak fotoğrafçılık için uygunmu hem porte hem manzara cekebilirmiyiz.

  58. Merhaba Ali bey , genelde bel üstü gelinlik çekiyoruz , makyaj turban tasarim cekiyoruz yerimiz biraz dar 1 metreden cekmek icin sigma 30mm f1.4 uygunmudur , 50mm var ama dar kaldi bel ustu cok zor çekiliyor geri gitme şansımız olmuyor , makinamız canon 200d ,teşekkürler kolay gelsin

  59. Mrb harika bi siteniz var açıklamalarınıza bayılıyorum başarılar dilerim. Sorum olucak yardımınıza ihtiyacım var.
    Canon EOS Rebel G2 Slr cihazım var ef lens uyumlu aradığım lens ef-s de mevcut ef-s lensleri makinamda kullanmak için ne yapabilirim

  60. Merhabalar Full frame eski tip bir makine almayı düşünüyorum. Portre için ikinci el olarak 2.000 TL kadar hangi lens önerirsiniz. En etkili bokehler için 2 ve altı diyafram mı olması lazım?

  61. Mrb
    Sony 18_105mm F4 dışında sony a6000 için lens önerebilirmisiniz.?Farklı markada olabilir sony A6000 vizörü diğer markalara göre nasıldır 1.4 milyon çözünürlükte esen kalin

  62. Merhaba
    Kitt lens aralığında fujifilm xt20 ile kullanabileceğim sabit diyaframlı zeiss lensler varmı rica etsem bir kaç örnek verebilirmizsiniz bu lensler otomatik focus ve adaptörsüz kullanabiliyormuyuz.

  63. Mrb
    Fujifilm 18_55mm 2.8.4
    Fujifilm 16_50mm 3.5 5.6 lensler görüntü kalitesine direkt etki eden elemanlar bu iki lens arasında görüntü kalitesi mevzu bahis edilecek düzeydemi.?

  64. mrb
    canon eos m5 22mm f2
    fujifilm xt2 23mm f2
    jbg çekimde kaite olarak sizce hangisi portre ve manzara çekimleri için hangi modeli seçerdiniz.?Fuji,nin jpg kalitesi ve elektronik vizörü canondan verimlli deniyor katılıyormusunuz.?

  65. mrb
    hocam
    sokak fotoğrafçılığı için özellikle manzara ve portre ağırlıklı çekimler için fujıfılm xt20 18_55mm 2.8.4 yerine fujıfılm xt20 23mm f2 düşünüyorum tavsiye edermisiniz.?Bütün çekimlerimi tek lens ile yapmak niyetim Bu lens ile neler çekebilirim saygılar….

    • Tabi ki yapabilirsiniz. Daha geniş açıdan akmış olursunuz. Yaklaşma ve uzaklaşma için fiziki olarak hareket etmeniz gerekir.

  66. Merhaba
    Fujifilm Xt20 gövdem var fujifilm 23mm f2 lense alternatif olarak
    Samyang 21mm 1.4
    7 artinsans 25mm 1.8
    M.meike 25mm 1.8 bu lenslerin kalitesi ve gövde yapısı nasıldır bildiğiniz üzere manuel focus ilk defa manuel focus lens kullanacam önerirmisiniz yukarıdaki lensler den hangisi önerirsiniz veya sizin önerebilceginiz başka modeller varmı.?Sokak fotoğrafI için teşekkürler…

    • Manul lens alışmak süreci isteyen biraz zahmetli bir sistem. Karar sizin. İçlerinden sadece Samyang modelini biraz biliyorum. Genel olarak güzel. Ama diğerleri için bir şey diyemem. Fujifilm’in kendi 23mm lensi çok iyi bu arada…

  67. Mrb
    Sigma 16mm f1.4 sony a6000 düşünüyorum sizce nasıl bir tercih olur.?
    16mm sokak için doğru bir tercih midir. ?bayağı tavsiye edilen bir lens keskinlik ve kalite olarak sony a6000 vizörü 6300 göre biraz zayıf kaliyor siz bu modeli kullandinizmi vizör hakkında neler söyleyebilirsiniz sony ayri bir empatim var açıkçası özellikle jpg fotoğrafları çok hoşuma gidiyor biraz eski bir model ama en uygun aynasizlar arasında diyebilirim fujide xt100 modeli var af performansInin zayif olduğu söyleniyor olympus omd 10 mark ii var sensör boyutu ufak bu üç model arasında sony nin jpg imaj detay kontrastlı makine olduğu için a6000 ağır basıyor tavsiye edermisiniz.?Özellikle vizör konusunda biraz bilgi verirseniz sevinirim..

    • Merhaba. 16mm lens güzel. Sabit geniş açı. Konuya yakın olmanız gerekir. Sony A6000 vizör olarak yeni gövdelere göre geride kalıyor evet ama görüntü kalitesi olarak fena değil. Öyle sıkıntı olacak bir kalite problemi yok. Berrak ve net görüntüler sunuyor.

  68. Mrb
    Ali bey
    Sony a6000 ve sigma 16mm f1.4 yerine fujifilm xt20 ve fujifilm 23mm f2 tavsiye edermisiniz.?Fiyatları aşağı yukarı aynı sayılır bir kaç gün içinde almayı düşünüyorum sigma 16mm 1.4 çok keskin bir lens ama sokak için geniş bir açı deniyor manzara için daha uygunmuş sensör olarak sizce sony mi fujifilmi yukardaki iki modeli kıyaslarsak sizce hangisi kısacası Ali bey benim için en önemlisi jpg kalitesi olarak fujifilm mi sony seçmeliyim
    esen kalın…

  69. Merhaba Ali Bey, gerçekten çok faydalı videolar yayınlıyor yazılar yazıyorsunuz, teşekkür ederim kendi adıma. Ben hobi amaçlı yeni başladım fotoğrafa, canon 800d bir makine ve 18-55 kit lense ilave olarak canon 50mm f1.8 stm lens aldım. Ağırlıklı bel ve omuz üstü portre çekmeyi düşünüyorum. Arkaplan flu ve bokeh efektlerini seviyorum. Kapalı mekan ve loş ışık çekimleride yapacağım. Şu an elimdeki 2 lens yeterli mi, iyi bir kalite yakalayabilirmiyim bu konularda yoksa lens takviye ya da değişiklik öneriniz olurmu. Arkadaşım bokeh ve flu portreler için 35mm önermişti, canon 85 mm öneriyor ama hatamı ettim 50mm almakla ile bilmiyorum nedersiniz?

    18-55 kit objektif kapalı alan grup fotolarda yeterli gelir mi sizce? f4-5.6 bir lens kit ile gelen. Loş ışık için yeterlimi sizce flaş olmadan?

    Bunun dışında flaş kullanımı ile ilgili bir video ya da yazınız var mı ben göremedim, yoksa yaparsanız çok faydalı olur bence. Nerelerde kullanmalı nasıl kullanmalı, hangi tipleri var vs gibi.

    Son olarak 🙂 özellikle loş ortamlarda çekimlerle ilgili bir yazı ya da video yayınlarsanız bu da çok iyi olur, hangi objektifler hangi makine ayarlarında kullanılmalı ne zaman flaşlı ne zaman flaşsız çekim yapılmalı vs gibi. Şimdiden çok teşekkürler

    • 50mm bel üzeri ve boy portre için ideal. 18-55mm ile portre güzel olmaz. 85mm omuz üstü ve baş portrelerde güzel sonuç verir. Tabi ki biraz uzaktan tam boy portre de güzel olur…

  70. Mrb
    Ali bey
    Viltrox 23mm f1.4 fujifilm x mount uyumlu lensini inceleme şansınız oldumu viltrox 23mm optik olarak kalitelimidir.Fujifilm 23mm f.2 lensine alternatif olarak düşünebilirmiyiz tavsiye edermisiniz.?Fujifilm xt20 için düşünüyorum farklı onerebileceginiz markalar varsa sevinirim sokak fotografları ağırlıklı cekiyorum…tşkler

  71. Slm
    Aynasız makinemde adaptör yardımıyla sokak fotoğrafçılığı çekimi için 23mm aralığında bir lens almak istiyorum Olympus canon veya sigma olabilir fujifilm 23mm f1.4 bütçemi aşıyor yardimci olabilirmisiniz.?
    Fujifilm xt20 için düşünüyorum…

  72. Ali bey merhaba. 55-300lebs almak istiyorum. Merak ettim bu lensler ne zaman piyasaya çıktı. Yani daha gelişmiş bir modeli varnıdır piyasada. Teşekkür ederim.

  73. Mrb
    Ali bey
    Fujifim x mount için kendi lensleri dışında autofocus yapabileceğim başka marka lensler varmı viltrox marka dışında

  74. slm
    sokak portre çekimler için fujifilm xf 35mm f1.4 fujifilm xf 50mm f2 ile daha iyi sonuçlar alırım.?
    fujifilm xt20 kullanmaktayım…

  75. Merhaba
    Ali bey
    2 yıla yakın olarak fotoğraf çekiyorum son 2 3 ay manuel olarak çekim yapıyorum manuel çekim daha keyifli diyebilirim sizden tavsiye almak istiyorum manuel lensler hakkında
    Kipon 40mm F/0.85 Mark II
    meike 50mm f1.7
    7artisans 55mm f1.4 veya 1.8 portre için bu lensler nasıl bir tercih olur sizce hangisini önerebilirsiniz veya sizin önerebileceğiniz fiyat performans ürünü farklı ürünler varmı.?
    Fujifilm xt20 16_50mm ile manuel çekim yapıyorum yukarıdaki saymış olduğum markalar modeller ilede aynı şekide manuel focus yapabilirmiyim kullanım farklılığı varmı olurmu billemiyorum sabit prime lensler olduklarından umarım kendimi izah edebilmişimdir.
    sağlıcakla

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here