Kuş Fotoğrafçılığında Fon

0
1587

 

Fon, namı diğer arka plan, fotoğrafın kompozisyon öğelerinin en önemlilerinden birisidir. Fotoğrafı değerli kılan ve diğerlerinden ayıran bazı özellikler vardır. Güçlü bir konu, keskin olması, doğru pozlanması, ışığı, kritik anı, konunun kadraja yerleştirilmesi ve fon. Bunlar fotoğrafı yığınlardan ayırıp kendisine daha uzun süre bakılmasını ve beğenilmesini sağlar.

121207_afgan.widec
Afgan Kızı Steve McCurry

Bir portre fotoğrafı düşünün. Hatta dünyanın en meşhur portresi Steve McCurry‘nin Afgan Kızı fotoğrafını düşünelim. Fotoğrafta değerli olan bir çok şey var. Kritik an, gözler, pozlama, kırmızı – yeşil kontrastı, ülkenin durumunu yansıtan bir kız çocuğu vs. vs. Ancak o fotoğrafta konumuz olan çok güçlü olan bir fon var. Afgan kızının başörtüsünün altından çok az bir kısmı görünen yeşil elbisesi ve ürkek bir şekilde bakan yeşil gözleri ile aynı renkteki yeşil fon. Fotoğrafı fotoğraf yapan o kadar çok unsur bu fotoğrafta bir araya gelmiş ki üstüne binlerce portre fotoğrafı çekildi ancak aynı etki elde edilemedi. Ancak fon farklı bir renk olsaydı ya da ters ışıkta fazla pozlanan bir fon olsaydı inanın aynı etki olmazdı.

 

Kuş fotoğrafçılığında da durum farklı değildir. Örneğin bir kuşun tüm vücudunun kadrajda olduğu bir fotoğrafı düşünelim. Fonda gereksiz ve gözü rahatsız eden birçok ot, saz, çalı çırpı gibi nesnelerin olması fotoğrafın güzelliğini olumsuz etkileyecektir. Ancak bunların olmadığı ve kuşun rengi ile kontrast oluşturacak bir fonun olması fotoğrafı çok daha güzel bir hale getirecektir. Bu nedenle fon gereksiz nesnelerden arındırılmalıdır.

1075
Küçük bir su birikintisi ve çayırlıktaki bahar çiçekleri rengarenk bir fon oluşturuyor

Fon fotoğrafa güç, sıcaklık, dinamizm, duygu vb. gibi birçok şey kattığından, fotoğrafçı fonu mutlaka hesaplamalıdır. En azından ani gelişmeyen, kontrolün kendisinde olduğu durumlarda bunu mutlaka denetlemelidir. Şimdi bir kaç madde halinde güzel fonları nasıl elde edebiliriz ona bir bakalım.

1- Yere Yakın Fotoğraf Çekmek

Kuşlar ile göz hizası kurabilmek adına yere yakın bir konumdan fotoğraf çekmek fon adına da olumlu bir sonuç ortaya koyar. Yere uzanarak yapılan bu türlü çekimlerde arka plandaki çer çöp ne varsa artık görülmeyeceğinden temiz ve tamamen flu bir fon ortaya çıkar. O nedenle kuş fotoğrafçıları arasında neredeyse genel geçer kural haline gelen göz hizasından çekmek tabiri ortaya çıkmıştır. Zira böyle bir fotoğrafta genelde fon sade olduğu için konumuz olan kuş tüm boyutları ile ortaya çıkar ve güzel bir fotoğraf elde edilir. Bunun nedeni ise tele objektiflerin sıkıştırma perspektif etkileridir. Bu sıkıştırma (üst üste bindirme) etkisi sayesinde yere yakınken de aslında orada olan ot vb. nesneler, sıkışma etkisiyle birbirine karışır ve tele objektiflerin sağladığı dar alan derinliği ile bir anda kaybolurlar.

_KUS9516c
Yere uzanarak yapılan çekim önde ve arkada gözü rahatsız edebilecek bir çok unsuru görünmez yapıyor. Her ne kadar 3 saat beklemek gereksede…

Yere uzanarak fotoğraf çekmenin fon üzerindeki bu olumlu etkisi nereye uzanılacağına doğru karar vermek ile çok daha güçlendirilebilir. Zira zaten kamuflaj altında yatıp bir süre beklendiği ve kuşun gelmesi istendiği için, doğru yere yatmak ve fonu önceden denetlemiş olmak stüdyoda çekim yaparcasına muhteşem bir fonun önünde fotoğraf çekmek gibi olacaktır. Artık fonu dert etmeden aksiyona ve kritik an’a konsantre olup deklanşöre büyük bir keyifle basabilirsiniz.

2- Gökyüzü

Gökyüzünü fon olarak kullanmak her zaman iyi fon vermemekle beraber doğru zamanda kullanılması durumunda eşine az rastlanır fonlar elde edilebilir. Bulutsuz veya gri renkli tamamen kapalı bir gökyüzünden iyi fon elde etmek çok zordur. Ancak ince bulutların bulunduğu veya doğa olayları sayesinde farklı renklerde bulutların görüldüğü durumlarda gökyüzünü fon olarak kullanmak fotoğraflarımıza değerli etkiler bırakacaktır. Ayrıca sihirli saatlerde çekim yapmak ta gökyüzünden sıcak, duygusal, dramatik ve sihirli fonlar elde etmenizi sağlar.

_KUS8303a
Düz mavi gökyüzündense maviliğe eşlik eden yumuşak bulutlar Kara Çaylağın örgürlüğünü bizlere duygu olarak yüklüyor

Gökyüzünden fon elde ederken ay ve güneş fona eklenebilir. Gün doğumu ve batımında güneş fotoğraflanabilir bir duruma gelir ve doğru pozlama ile harika fon yada fonun değerli bir parçası olur. Gece vakti yapılacak bir çekimde de bu defa ay fonda kendisine yer bulabilir. Uzak mesafeden tele objektifle bir kuşu siluet şeklinde ayın önüne getirirseniz ay, başlı başına fotoğrafa anlam katacaktır. Bazı zamanlar ay gündüz vakti de gözlemlenebilir. Bu da fona ayı yerleştirme adına güzel bir fırsattır. Tek yapmanız gereken sabretmek ve bir kuşun uygun konumdan uçmasını beklemek.

_ALI5012
Gün batımında güneş fonun daha güçlü olmasını sağlarken fotoğrafa konu olarakta eşlik ediyor

3- Homojen Objelerden Fon Elde Etmek

Geniş bir diyafram açığı kullanarak çekilen fotoğraflarda fon olarak bir duvar, kapı, tekne gövdesi, ağaç gövdesi, likenli kayalar vs. gibi homojen dokulardan fon oluşturulabilir. Büyük kuşlara yeterince yakın olunması durumunda özellikle portre çekimlerinde kuşun kendi gövdesi de fon olarak kullanılabilir. Ve bu teknik genelde çok güzel fotoğraflar ile sonuçlanır. Bir çok aynı türde kuşun olduğu bir ortamda farklı türü yada öne çıkan bir tanesini netleyerek kalanları arka kısımda fona dönüştürmek te çok özel bir fotoğraf elde etmenizi sağlayacaktır.

1257 kopya
Kaya serçesinin kamufle olmasına olanak sağlayan benzer renklerdeki likenli kaya aynı zamanda güzel bir fon oluşturmuş

Sıra dağlar, tel örgüler, sıralı elektrik direkleri, diyagonale yerleştirilen ahşap çitler vs. ritim etkisi ile fonda güzel bir kompozisyona eşlik edecektir. Ritim duygusu uyumlu renklerle desteklenirse kompozisyonda izleyiciyi kendisine çeken sade ancak güçlü bir fon oluşturur.

4- Suyu Fon Olarak Kullanmak

Su kuşlarını fotoğraflarken sazlıklar ve suyun kendisi doğal olarak fon olacaktır. Ancak yine burada da seçici davranmak faydamızadır. Denizde ve sazlık bulunmayan göllerde fon olarak mecburen suyun kendisi kullanılır. Bu durumda renk ısısı değerlerini kamera üzerinden kontrol ederek, suyun rengini gök mavisinden ziyade yeşile veya laciverte yakın tonlara getirmek fotoğrafımıza çok şey katacaktır.

_KUS9128a
Su, önde mavi renk ve biraz daha arka kısımda sazlıkların yansıması ile hoş bir fon olmuş

Sazlıkların bulunduğu göllerde ise iş çok daha eğlencelidir. Zira sazlıkların farklı renkleri ve varsa aralarında bulunan çiçekler fonda harika renk geçişlerine sebep olur. Yere uzanarak yapılan çekimlerde su üzerinde bu renkler soyut bir hal alır ve alan derinliğin etkisiyle muhteşem fonlar elde edilebilir.

_ALI5393a
Mogan’da bir yaz sonu. Sarı renkli otlar güçlü bir fon oluşturuyor

Kuş fotoğrafçılığında fon konusu şimdilik bu kadar. Haftaya kompozisyonu ele alacağım. Orada da yine fon bahsi geçecek ama başka bir çok detayı da beğeni ve istifadelerinize sunacağım. Sağlık ve esenlikle…

 

1 YORUM

    • :)) Ömer bey zor ve yoğun günler geçirdiğiniz için epeydir değerli yorumlarınızı alamıyordum. Sizi tekrar görmek güzel. Fotoğrafı ve blogun gidişatını beğenmenize sevindim. Sevgi ve saygılarımla… Esen kalın.

  1. Değerli hocam, her zamanki gibi güzel bir çalışma olmuş. Emeğine ve yüreğine sağlık.
    Benim gözüm yazıdan ziyade fotolara daha çok kayıyor eski bir alışkanlık olsa gerek.
    Başarılarının devamını diliyorum.

    • İbrahim hocam ziyaretin ve beğenin onurlandırdı. Estetik ve görsel yönü zengin bir insan olduğundan olsa gerek gözün fotoğrafları seçiyor. Işığın daim olsun. Sevgiler…

  2. ‘Fon’ konusuna uygun, harika fonlu fotoğraflarınızı begeniyle izledim, yazıyı ilgiyle okudum,Ali bey iyi ki bu siteyi yapmışsınız.. 🙂

    • Münevver hanım ilginiz ve beğeniniz mutlu ediyor. Böyle olumlu yorumlar siteyi devam ettirmemde önemli bir motive unsuru. Çok teşekkürler. İyi ki siteyi yapmışım 🙂

  3. Merhaba hoçam, aklımda deli sorular 🙂 ben daha önceden makro fotoğraflara merak sarmıştım çektiğim fotoğraflar çok zahmetli oluyordu toplamda 2-3 saat oturarak mikro metre körük ve mikroskop lensi ile böçeklerin portresini yada komple çekip focus stacking ile bierleştirip tek kare elde ediyordum daha sonra düzenleme vs uzun zaman alıyordu. Şimdi kuş fotoğrafçılığına merak sardım elimde şuan daha öncede yazmıştım YouTube üzerinden sony a7ii aldım bu gövdeye pek ısınamadım nikon hep kullandım diyorum ki Nikon D500 yada D810 bu iş için daha mı uygun olur? Birde sizin fikrinizi alayım dedim. Teşekkürler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here