Nikon D810 İlk İzlenim

0
1947

Nikon D810 modeli Nikon D800E modelinin gelişmiş bir hali gibi görünse de aslında içerisinde barındırdığı yeni teknolojilerle aynı MP ve benzer tasarımda olmanın dışında daha farklı bir gövde gibi. Bu farkların dikkat çeken başlıca özelliklerine bir önceki duyuru yazımda değinmiştim. Bu defa daha kapsamlı olan bu bir inceleme yazısı ile; D810 almaya değer mi?, ne tür avantajları var? bana ne kazandırır?, spor, yaban hayatı ve kuş fotoğrafçılığında kullanılabilir mi? gibi sorulara cevap bulabileceksiniz.

Nikon_D810_camera_front-548x550

Öncelikle firmanın kendisinin bu modeli nasıl tanımladığına bakmak lazım. Firma bu konuda iki noktaya odaklanmış görünüyor. İlk olarak çok farklı alanlarda çalışan fotoğrafçıların hepsine birden hitap etmeye çalışmışlar. Zira Nikon Avrupa’nın Profesyonel Ürünler Müdürü Dirk Jasper’in söyledikleri bunu destekliyor. “Nikon, profesyonellerden gelen istekleri göz önünde bulundurarak D810’u birçok farklı fotoğrafçılık alanında çalışan ufku geniş fotoğrafçılar için en ileri düzey araç haline getirdi. Hız ve ISO çok yönlülüğündeki gözle görülür artış sayesinde yüksek çözünürlüklü fotoğraf konusunda çıtayı yükselten bu fotoğraf makinesi, çekim sırasında makinenin iç titreşimlerini azaltarak olağanüstü sabitlik sunan yeni özelliklere sahip. Her koşulda iyi çekim yapma özgürlüğüne sahip olmak istiyorsanız D810 beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacak.”

İkinci olarak firma video konusuna epey eğilmiş. D800E modeli sinematik video kaydı noktasında çok beğenilmiş ve özellikle dinamik aralığının geniş olması ile kliplerde ve bazı dizilerde de kullanılmıştı. D810 bu mirası daha da ileri noktalara götürmeye niyetli gibi görünüyor. Nikon bu konuda şunları söylüyor; “Nikon D810 kadar güçlü bir fotoğraf makinesinde film kaydı yapmak, size çok şey katan ve sizi özgür kılan bir deneyimdir. En zor beğenen görüntü yönetmenlerini bile tatmin edecek güçlü ve esnek bir cihaz olan D810, 50p/60p kare hızlarında kumlanma, hare ve yanlış rengi olabildiğince azaltarak Full HD (1080p) filmler kaydeder. Fotoğraf makinesi, FX ve DX sensör kırpma biçimlerinin yanı sıra temiz bir HDMI çıkışına sahiptir. Ayrıca tam çözünürlükte video görüntülerini aynı anda hem fotoğraf makinesine hem de harici kayıt cihazına kaydedebilirsiniz. M modunda ISO duyarlılığını ISO 64’ten ISO 51200’e eşdeğer bir düzeye çıkarabilirsiniz ve otomatik ISO işlevi, kullanmak istediğiniz maksimum ISO ayarlarını yapılandırmanıza olanak tanır. Nikon’un 3B kumlanma azaltma özelliği, yüksek duyarlılık düzeyinde çekim yapılırken rastgele kumlanmayı, dağılmayı ve ışık titremesini azaltır. Zebra modu, fotoğraf makinesinin ekranında tam olarak nerelerde parlak noktaların oluştuğunu gösterir. Üstün ses kontrolü ses kaydını geliştirirken genel olarak daha fazla esneklik sunar: Bir stereo mikrofon girişi ve ses çıkışı, hem çekimden önce hem de çekim sırasında ses düzeylerinde ayrı ayrı ince ayar yapmanıza olanak tanır. Dahili mikrofonla kayıt yaparken ses aralığını (geniş/ses) seçebilir ve rüzgar sesini azaltabilirsiniz.

vid

 

Yukarıda yazılanlar çerçevesinde D810 film ve belgesel yapımcıları için güzel bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Ses denetim yetenekleri de geliştirilen D810 da video kaydı sırasında ses kontrolleri yapmak mümkün. Harici mikrofon kullanımında ses yüksekliğinin ayarlanmasının yanında rüzgar sesini azaltmakta mümkün. Ayrıca video kaydı sırasında daha büyük bir ekrandan görüntüyü izleme imkanı da bulunuyor.

Bunun yanında Nikon kameralarda ilk defa karşılaştığımız yeni bir gelişme dikkat çekiyor. İso değerleri genelde 200 den başlarken bu defa D810 da 64 iso dan başlayarak 12.800 iso değerine kadar standart olarak sunulmuş. Bununla da kalmayarak iso değerleri biraz zorlama ile 32 den 51.200 değerlerine kadar çıkabiliyor. Bu çok daha keskin ve detaylı fotoğraf elde etme imkanı demek.

Yeni geliştirilen Picture Control System sayesinde renk, kontrast, keskinlik gibi bir çok denetimi kontrol etmek çok daha kolay ve etkili. Hem çekim aşamasında hem de çekimden sonra rötuş yaparken Nikon Picture Control System 2.0 yazılımı ile bir çok işlevi sahada gerçekleştirmek mümkün görünüyor.  

d810frn

Diğer dikkat çeken bir özellikte keskinliği arttırmak için yeni geliştirilen deklanşör ve ayna mekanizması. Titreşimi en aza indirmek için ayna mekanizmasına eklenen aynanın kapanması sırasındaki darbeyi yumuşatan özelliğin yanında elektronik ön perde deklanşörü ile pozlama sırasındaki titreşimleri minimuma indirerek daha keskin fotoğraflar elde edilmesini sağlıyor. Özellikle detay ve keskinlik istenildiği durumlarda bu elektronik ön perde deklanşör özelliği aktif edilmeli.

Geliştirilmiş Multi-CAM 3500FX 51 noktalı AF sistemi sayesinde çok yüksek hızda netleme yapılabilirken hareketli konuları takip etmek daha kolay. Zira D4s ile geliştirilen 5 nokta grup AF sistemi D810 da aynen kullanılmış. Bu sayede bu 5 nokta AF 51 nokta boyunca hareket edip konuyu takip etmeyi kolay hale getiriyor ve konuyu arka plandan daha başarılı bir biçimde ayırmayı sağlıyor. Multi-CAM 3500FX 51 noktalı AF sisteminde daha hasas olan 15 çapraz tip sensör f/5.6 da netleme yapabilirken 11 merkezi netleme noktası sayesinde f/8’de de etkin AF yapabiliyor.

Nikon, D810 modelinde LCD ekranda da bir takım yenilikler getirmiş. LCD ekranın ışık ve renk ayarları kullanıcı isteklerine göre değiştirilebiliyor. Ayrıca canlı izleme modunda görüntü LCD ekrandan izlenirken ekran iki ayrı parçaya bölünebiliyor. Bu sayede aynı anda iki farklı noktayı hem normal hem de yakınlaştırarak netlik kontrol edebiliyor. Bu yeni özellikle daha doğru sonuçlara ulaşmak mümkün görünüyor.

İlk defa D4s de kullanılan başka bir özellikte sRAW dosya kayıt özelliği idi. Bu özellik D810’da da kendine yer bulmuş. Bu sayede özellikle hızlı dosya transferi gereken ama görüntü kalitesinden fedakarlık yapmak istemeyen fotoğrafçılar için güzel bir imkan elde edilmiş oluyor. sRAW ile 3680 x 2456 piksel çözünürlükte sıkıştırılmamış görüntüler elde etmek mümkün.

Gelelim D810 ile beraber gelen bu yeni özellikler ve tamamen yeni geliştirilmiş 36.3 MP’lik full frame sensör ile neler yapılabileceğine… Yüksel mega piksel isteyenler için zaten D810 biçilmiş kaftan. Bunun yanında moda, tanıtım, düğün, portre, animasyon ve manzara fotoğrafçıları için de D810 sadece yüksek çözünürlükle kalmayıp, geniş dinamik aralığı, keskin ve detaylı görseller üretebilmesi, 64 iso gibi özel bir iso değerini desteklemesi, Nikon Creative Lighting System özelliği ile esnek flaşlı çekimler yapabilme gibi bir çok avantajı sayesinde tercih sebebi olabilir.

Spor, basın ve yaban hayat fotoğrafçıları için ise 5fps ile yavaş kalan seri çekim hızı nedeniyle soru işaretine neden oluyor. Bu alanda çalışan profesyoneller için D810 tek gövde olma başarısı elde edemese de D4, D4s gibi pro gövdlerin yanında ikinci ve güçlü bir gövde olmayı başarıyor. Ancak hevesli amatörler ve fotoğraf tutkunları için yakın mesafelerde yüksek mega piksel ile detay yakalama avantajı, DX modda 15.3 MP de 7fps ye çıkan çekim hızı ve etkili video kaydı ile çok iyi bir alternatif. Özellikle 500 / 600mm tele lensler ve 80-400mm / 200-400mm gibi zoom lensler ile çok iyi iş çıkartabilir. 

Şu an için D810 satışa sunulmadığından gerçek sonuçları görmek mümkün olmasa da D800 ün başarısı düşünülünce kağıt üzerinde yazılanları karşılanacağına kesin gözüyle bakılabilir.

D800/D800E ve D810 teknik özellikler kıyaslamasına şöyle bir göz atarsak yeni özellikler daha net görülebilir. Kıyaslama Tablosu için tıklayınız…

Örnek fotoğraflar ve videoları aşağıda bulabilirsiniz.

D810_sample-photo_04 D810_sample-photo_05 D810_sample-photo_06

 

1 YORUM

  1. Çok güzel anlatım. Ellerine sağlık.
    Özellikle sraw hız için güzel bir opsiyon olabilir. sraw da downsampling den dolayı kalite de artıyor, bu da yüksek iso da hızlı çekimler mümkün demek, ayrıca sraw da 7fps de fena değil.

    • Göker bey öncelikle hoş geldiniz. Sizi görmek mutlu etti. Dedikleriniz çok doğru. D810 bu yönleri ile çok yönlü bir İskoç çakısı gibi 🙂 Çeşitli denemeler içinde bol bol pikseli var… İlgin için çok teşekkürler. Sevgiler…

  2. Her zamanki gibi akıcı bir üslupla yazılmış, kolay okunan ve anlaşılan bir inceleme. Kutluyorum. Sanırım ornito için olmasa da Doğa fotoğrafçılarının manzara kareleri için imkanları varsa sahip olmaları gereken bir makine. Nikondaki eşdeğerlerinin fiyatları düşünülünce inceleme sonuçları çok da iyi görünen Tamron 24-70 f2.8 vc ve Tamron 70-200 f2.8 vc ile kullanımı başarılı olur mu acaba? Nikon D800 için çok lens seçiyor diyor söyleniyordu. Ayrıca 300mm f4 + TC14EII ile kullanımı Nikon D7000’e göre avantaj ve dezavantajları nelerdir?
    Selamlar…

    • Zafer bey çok teşekkürler. D800 serisi 36 MP gibi yüksek bir çözünürlüğe sahip olduğundan lens seçtiği doğru. Ancak Tamron’un bahsettiğiniz lensleri Nikon’un kendi lensleri ile kafa kafaya yarışıyor. O nedenle D810 modelinde de sorun olmayacaktır. 300mm f/4 lens ile kullanımında tc olmadan DX modda aynı odak uzaklığına sahip olacak ve görüntü kalitesi olarak hemen hemen aynı sonucu verecektir. Fark yüksek iso değerlerinde ortaya çıkacaktır. Yüksek iso da D810 çok daha iyi sonuçlar verecektir. İşin içine tc girince biraz kalite kaybı oluyor maalesef. Ben tc ‘i neredeyse hiç kullanmıyorum. Esen kalın…

    • Çok fazla görüntüyü raw formatta işlemek zor olur ve tercih edilmez diye düşünmüşlerdir belki 🙂 Ama titiz sanatçılar için uygun bir çözünürlük de fena olmazdı, haklısınız. Ziyaretiniz ve değerlendirmeniz çok teşekkürler. Hoş geldiniz…

      • Teşekkürler 🙂 D810’da “Timelapse smoothing” diye bir özellik geliyor..Günbatımı ve doğumu gibi ışığın değişken oldugu ortamlar için tasalanmış. Ayrıca SDK da geliyormuş. Yani sonradan yazılımcılar farklı özellikler ekleyebilecekler! Bence bunlar güzel olmuş..

        • Haklısınız. Açık kaynak kod yazıcılar ve üçüncü parti program geliştirenler için güzel bir avantaj. Tabi ki iyi eklentilerle kullanıcılar içinde… Değerli paylaşımınız için çok teşekkürler. Sevgiler…

  3. Merhaba Ali bey. Ben D300s kullanıyorum. Elimdeki Tamron 17 – 50 2.8 ve 50mm 1.8d var bunları d810′ un üzerinde sıkıntısız kullanabilirmiyim? D810 , diğerleri gibi hatalı üretim değil demi bir sıkıntısı yok. Cevaplarınız için şimdideden teşekkür ederim. 🙂

    • Selim bey merhaba. D810 ile ilgili rapor edilmiş bir problem şimdilik yok. Sorun olacağını düşünmüyorum. Tamron 17-50mm lens DX sensörlere uygun üretildiği için D810 ile kullanımında sorun olur. Sorun da şudur; 17-28mm arasında kenarlarda siyah bir çerçeve görünecektir. 50mm de sorun olmaz. Tamron 17-50mm yerine Tamron 24-70mm alınabilir.

  4. Kullandığım Nikon d700 var, bununla daha 11 bin fotoğraf çekmedim. Aynı zamanda yedek olarak da Nikon d7000 var. Acaba kickboks ve futbol müsabakaları için Nikon d810 geçmeye değer mi? Arada pek fark var mı yoksa değmez mi Nikon d810 geçmeye. İyi çalışmalar dileğimle, şimdiden cevabınız için teşekkürler. Bu arada not olarak belirteyim ki ben yurt dışında yaşıyorum

    • D700 iso basarımı noktasında çok iyi daha önce kullandım, o nedenle bence D810 almaya gerek yok. Ama müsabakalar az ışıklı ortamda olduğu için gren sorunu oluyorsa ve sizi çok rahatsız ediyorsa o zaman düşünülebilir D810. Esen kalın…

      • Ali bey;

        Cevabınız için çok teşekkürler. Kickboks’da A modunda Nikon 27-70mm 2/8 lens kullandığım için kurtarıyor. Kimisi S modunu kullan diyor, ama sizce yaptığım doğru mu! hayırlı günler dileğimle

      • Ali abi mark 2 yi zamanında o kadar övdüler o kadar abarttılar,sonunda aldım.şimdi yaşadığım hayal kırıklığı yüzünden yeni bir full frame almaktan korkar oldum.şimdi yorumları okumaktan ileri gidemiyorum.bir işlemciye full frame yüklemek ne kadar dogru,dıgıc 5 bu yükü kaldırıyor mu full frame lerdeki netsizlik sorunu, canon nikon farketmez çözüme ulaştı mı?ben bunları düşünüp güvensizlik içindeyken şimdi digic 6 çift işlemci makine girdi piyasaya.yazık ki oda full frame değil:)şimdi ben makine alırım full frame digic6 çift işlemci makine çıkarırlar:)nikon d810 u çok düşündüm ama onuda bir sürü sorunlardan dolayı servislere çağrıldığını duyunca ondanda tırstım.sen ne dersin abi sence ne yapmalıyım??

        • Sevgili Serdar kameraların teknik durumları elbetteki önemli ancak çok fazla da detayla üzerinde durulacak kadar değil bence. Çünkü ciddi eme verip sonuçta elde ettiğimiz bir dikdörtgen üzerindeki dijital görüntü. Bu nedenle bu görüntüyü bize en iyi veren kamera bizim için önemli. Bu en iyi çıktıyı verirken aynı zamanda bunun en iyisi olması için AF performansı, fps hızı, iso başarımı ve tampon belleği önemli. Bence bunlara bakmak yeterli. Sensörde yağlanma ve kirlenme hemen hemen her gövde de var. Bazen biraz fazla oluyor. O kadar. Onlar da çok rahat temizleniyor. D810 şu an da en iyi Full Frame gövde. Alınabilir. Bu gövde ile aslında iki gövde alıyorsunuz. Hem Full Frame 36mp hem de DX 16mp APSC sensör. Yüksek iso malum ve 6 fps de çoğu konu için yeterli. Ama yakında 5D Mark IV de çıkacak. Muhtemelen çift işlemci olacak. Çift işlemcili olmasının yukarıda dediğim gibi teknik bir detaydan başka bir değeri yok. Sensör olarak çok beklentiye girmemek lazım. Sevgiyle…

          • teşekkür ederim.malum yurdun ücra köşesinde olduğum için sıkıntı çekiyorum esasen.paramında boşa gitmesini istemiyorum.sonuçta keyfiden fazla ticari kullanmak zorunda kalıyorum.ben en iyisi biraz daha bekleyeyim.d810 alırsam canon için aldığım herşey boşa gidecek.peki mark 3 kullandın mı abim ? ona ne diyorsun?

          • Mark 2 kullandım ve çok başarılı bulmuştum. Ancak gövdenin kullanımı ve tuşların yerleşimi vs. çok hoşuma gitmemişti. Mark 3 daha iyi bir gövde. Mark 4 de iyi olacaktır. Elinizdeki Canon ekipmanın zayi olmaması için mark 4 ü beklemeniz daha isabetli olacak gibi… Sevgiler…

  5. Emeklerinize sağlık hocam
    Bir D800 kullanıcısı olarak,en büyük şikayetim izleme ekranın çok kötü olmasına.Öyle ki fotoğrafın işe yarayıp yaramadığını ancak o makinadan çıktıktan sonra anlayabilmek gibi,umarım düzeltmişlerdir.
    Bir diğer şikayetim Aynanın hareketinin çok sarsıcı olmasına idi,onuda geliştirdiklerini öğrendik sayenizde.
    Selamlar

    • Sinan bey merhaba. 36mp’lik bir görüntüyü lcd ekrandan tam olarak göstermek zor tabiki ama madem yaptın onuda çözeceksin dimi 🙂 Paylaşımınız için ayrıca teşekkürler. Sevgiler…

  6. Trakuştan devamlı yorumlarınızı takip etmekteyim ve doyurucu cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim…halihazırda canon 70 d 400 f 5.6 ekipmanım var ancak değişik ortamlarda denememe rağmen ekipmanın beni tatmin etmediğini düşünmeye başladım.( acemiliğimi de yabana atmamak lazım tabi) artık kamuflaj ile yakın çekim yapmaya çalışıyorum ve nikon d 810 body ve 300 f 4 lens kombinasyonu düşünmekteyim.bu tercih hakkında eksileri artıları noktasında yardımcı olabilirseniz sevinirim…çalışmalarınızda başarılar dilerim

    • Mehmet bey hoş geldiniz. 70D ve 400mm gayet güzel ikili aslında. Özellikle kamuflaj ile kuşlara yaklaşabiliyorsanız temiz ve grensiz fotoğraflar alabilirsiniz. Ama eğer daha temiz, detaylı ve keskin fotoğraflar çekmek istiyorsanız D810 bu noktada en iyi gövde. İlk başlarda Full Freme gövde de 300mm kısa gelecektir. Zira Canon da 400mm ile aslında 600mm gibi çekim yapıyordunuz. O nedenle bir dezavantaj olacak. Ancak zorlandığınız noktada D810’daki DX mod ile 15mp de 450mm değerine ulaşılabilir. Ama bu sürekli ekipman ile mücadele etmek demek. Benim şahsen tavsiyem eski ekipmanınızı kullanmaya devam etmeniz şeklinde. Ama gerçekten sıkılmış ve yetersiz hissediyorsanız özellikle kuş fotoğrafçılığı için D7100 + 300mm f/4 derim. 1.3x DX mod ile 585mm oranına ulaşıyorsunuz. Ve sonuçlar oldukça başarılı. Sigma 300mm f/2.8 lens çok pratik değil diye düşünüyorum. Ben sigma lenslerden bir türlü aklı başında performans alamadım. Uzak durun derim. 300mm f/4 ziyadesiyle yeterli.

      Sonuç olarak toplamak gerekirse D810 çok iyi bir gövde ama 300mm kısa kalabilir ve bu durum canınızı sıkabilir. D7100 + 300mm f/4 kombinasyonu çok başarılıdır. Memnun kalırsınız. Ama biraz daha sabredip mevcut ekipmanınızın sınırlarını zorlamak da en ekonomik yol diye düşünüyorum. Zira 400mm gibi bir lens Nikon’da yok ve bu lens kuşçular için biçilmiş kaftan 🙂 Esen kalın…

  7. Full frame Gövde olan d 810 da 300 mm kısa gelir demiştiniz Ali bey ancak forumlarda devamlı gördüğüm tartışma şu ki; mesela full frame makine ile 8 metreden 300 mm ile yapılan çekim ile croplu makine ile ve yine 300 mm ile yapılan çekim Arasında fark var mıdır? 7100 deki 1.5 Crop Faktörü gerçek bir Yakınlaştırma mıdır? Bu anlamda yeni çıkan 300 mm f4 lensi full frame gövdede 1.7 tc ile kullanmakla 500 mm lens kullanmanın kuş fotoğrafı bazında diyafram değerine etkisi dışında farkı nelerdir? (Birinin 2000 USD diğerinin 9000 USD olduğunu da düşünürsek)KOnuyu tam Anlamadığım için net soru olmadığının farkındayım ama sizin meramımı anladığınızı biliyorum:) Cevabınız için şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar…

    • Mehmet bey merhaba. Full frame gövde ile yapılan çekim kroplu gövdeye nazaran daha iyi ve temiz görüntü üretir. Kroplu gövde 300mm lens ile 450mm gibi çekim yapar ancak alan derinliği değişmez. Bu da krop avantajı verdiği için çekilen fotoğrafta daha az kırma yapılır. Ayrıca kroplu gövdelerde netleme noktaları sensörün daha geniş alanınına yayıldığından af noktasında takip avantajı sağlar.

      Diğer taraftan 300mm f/4 lense tc taktığınızda zaten 500mm kadar keskin olmayan bir lensin hem hızını hemde keskinliğini azaltmış olursunuz. Ayrıca az ışıkta daha fazla nois oluşmasına neden olur. Esen kalın…

  8. Merhaba Ali bey, D5100 ile başladım. Mücevher, takı, saat fotoğrafları çektim. Başka hiç bir şey çekmeyeceğim. Hangi makine ve objektif tavsiye edersiniz? Çıtayı D810’a yükseşltmeye değer mi? Saygılar

    • Ali Bey merhabalar, sizden bir konu hakkında yardım ve destek rica edeceğim. D810 gövde almayı planlıyorum. yakın çekim lens ve genel için iki ayrı öneriye ihtiyacım var. internetten araştırdım fakat kafam iyice karıştı. şimdiden teşekkür ederim

      • Genel çekim için 24-70mm f/2.8 gayet güzel olur. Yakın çekimden kastınız makro ise 105mm f2./8 lens gayet ideal ve güzeldir. Yakın çekim derken tele lens diyorsanız 70-200mm bir lens almanız daha isabetli olur. Esen kalın…

  9. Ali bey kolay gelsin. D-810 a yeni sahip oldum çok güzel bir makine ancak dahili flaşı bir kere çalışıyor tekrarlama yapılamıyor. Makineyi kapatıp açtıktan sonra ancak bir kere daha basabiliyorsunuz. Bu menüden ayarlanabilir birşeymidir. Yardımcı olabilirmsiniz ?

    • Flaş tekrar çakmak için dolma süresi kadar bekler ama bu süre 3-5 saniyeden fazla olmaması lazım. Eğer fazla ise flaş düğmesine basıp ayarlarına bir bakın derim. Sorun yoktur umarım. Esen kalın…

  10. […] Nikon D810 görüntü kalitesi, dinamik alanı, sinema kayıtlarında dahi artık kullanılan video başarısı, yüksek iso başarımı ve hemen hemen her konu için fazlasıyla yeterli 36mp sensörü ile şu ana kadar ki en güçlü tam kare gövde. Bu gövde ile tüm fotoğrafçılık dallarında kendinizi güçlü bir biçimde ifade edebilirsiniz. Moda çekimlerinden spor ve yaban hayat fotoğrafçılığına kadar her alanda sevilerek kullanılıyor. D810 bu kadar güçlü olduğu halde 2. sırada olması tamamen bu listenin sıralama ölçütünden kaynaklı. Zira yüksek fiyatı ve 36mp RAW dosyaları hem işleme hem de depolama için fazladan bir maliyete neden olması nedeniyle bu yazıda lider olamadı. Ama konu güç ve kalite ise o zaman cevap D810. Detaylı inceleme yazım için tıklayınız… […]

  11. Ali Bey selamlar. Oncelikle inceleme icin tesekkur ederim. Benim sorum size, amerikada yasiyorum ve burada evlilik dugun fotografciligina baslamayi dusunuyorum. Turkiyedeyken bu isi yapan arkadasima asistanlik yapmistim. Teknik olarak az cok bilgi sahibiyim. Nikon d810 ile birlikte 27-70mm tamron, 70-200 ve Sigma 50mm 1.4 art alsam yeterli olurmu? FF govde ile max 3 lens ile tamamlamak istiyorum. Hatta 2 lens ile tamamlayabilme sansim olursa ekipmani maddi acidan daha iyi olur. Bu konuda makina lens kombinasyonu olarak ne tavsiye edersiniz? Simdiden tesekkurler.

    • D810 malum başarılı bir gövde ve düşündüğünüz lensler de gayet kaliteli ve aralıkları itibariyle yeterli lensler. 27-70mm yerine ben 24-70mm tavsiye ederim. Geniş açı avantajının yanında çok daha başarılı lenslerdir. İmkan varsa Nikon değilse Tamron oda olmazsa Sigma düşünün. İki lense indirgemek için 50mm listeden çıkabilir. Ama az ışıklı ortamlarda iso’yu biraz arttırmanız gerekir. Gerçi D810 da iso çok problem değil. Sevgiler…

  12. Ali bey merhaba dugun fotografciligi yapmaktayim. D810 kullanmaktayim 1 aydir. Ama soyle bir problemim var fotograflardaki adiri kirmiziligi cozemedim ne yaptimsa olmadi d700 kullanmaktaydim biyle bir sorunum yoktu raw olarak cekmesem fotograflar ciddi sikintili oluyor bu konudaki yapabilecegimsizin oneriniz varmi

    • Beyaz ayarında bir sorun var bence. Ayarları kontrol edin derim. Olmadı bir fotoğrafçıya gösterin veya reset atın. En güzeli de RAW çekmek zaten… Sevgiler…

  13. Merhaba Ali bey,
    İnanılmaz sade ve güzel bilgiler anlattıklarınız.
    bir internet sitesinden sıfır d800 body aldım. alt aynada parael bir çizik vardı ve içi ve dışı olması gerekenden fazla miktarda tozluydu.
    kabul etmedi. aynı body den almayı tekrar görerek almayı düşünüyorum ancak, alt aynadaki çizgi ile ilgili net bir cevap alamadı. yurt dışı siteler dahil.. hata diyenler çoğunlukta. nikon kabul etmiyor. bu konuda bilginiz var mı?. ve biraz fark ilave edip d810 mu almalıyım.
    teşekkür ederim.

    • Çizik ve toz hiç duymadığım (yani sıfır ürün için) vakıalar. Muhtemelen teşhir ürünü vs. olabilir. İçerisine başka türlü toz girmesi mümkün değil. Değişiklik yapacaksanız imkan varsa D810 alın çünkü D800 de olan bazı küçük hatalar D810 da düzeltildi ve daha net fotoğraflar veriyor D810. Sevgiler…

    • RAW dosyanın genel adıdır. NEF zaten RAW demek. Bu nedenle lightroom da açılmıyor ise güncelleme gerekir. DNG converter de kullanabilirsiniz.

  14. ali abi merhaba d810 kullaniyorum genis alan netligi icin ne ayarlar yapmam gerekiyor genis bi netlik istiyorum boyle bi imkanimiz varmi genis alanda en uygun ayarlar nedir..

    • En azından f/11 diyafram kullanmalı ve tüm alanın size yakın 1/3 lük kısmını netlemelisiniz. İmkan varsa f/22 ye kadar çıkılabilir…

  15. Yeni bir makine almak istiyorum bütçem D810 ve D500 e yetiyor. D810 gerçekten çok güzel bir makine ama yeni çıkan d500 de kaçırılmayacak firsatta bir makine diyorlar. Fotoğrafçılık alanında kendimi geliştirmek istiyorum. Sizce D800 ve D500 makinelerinden hangisini tercih etmeliyim?

    • D810 ile D500 tamamen farklıdır ve farklı işler için üretilmiş gövdelerdir. Portre, manzara moda, stillife vb. gibi çekimler için D810. Spor, yaban hayatı, hareketli ve hız isteyen konular için D500 kullanmak çok daha doğru olacaktır. Ayrıca D500 ün iso performansı ve görüntü kalitesi kroplu olduğu için yeni de olsa D810 kadar iyi olmayacaktır. Esen kalın…

  16. Merhaba , d810 kkullanıyorum düğün fotoğrafçılığında çoğu zaman beyazlarda patlama yaşıyorum. enstantene yükselttiğimde ise yüzler karanlık oluyor , gözümden kaçmış ne ayarı olabilir diye sormak istedim , teşekkürler 🙂

    • Bunun bir çok sebebi olabilir. Koyu bir alandan ölçüm yapıp pozlayınca olabilir. Resim ayarlarında vivid yapmışsanız olabilir. + pozlama ayarladıysanız olabilir. Genel anlamda A modunda keskinlik vermeden ve + pozlamadan RAW olarak çekim yaparsanız sorunu büyük ölçüde çözer ve en kötü durumda RAW editör ile sorunu tamamen çözersiniz… Esen kalın..

  17. Ali bey merhabalar. Yazdıklarınızı keyifle okuyorum ama benim kafama takılan bir soru var ben Nikon d810 modelini almak istiyorum lakin d810A modeli de beni çok çekiyor d810A modeli sadece gökyüzü için mi kullanılıyor. Yani ben bu makineyi alıp d810 daki kadar başarılı fotoğraflar çekebilirmiyim internette detaylı bilgi bulamıyorum. Bana yardımcı olursanız çok memnun olurum şimdiden çok teşekkür ederim.

    • D810A ile normal çekimler yapmak pek tavsiye edilmiyor zira sensörü farklı tasarlanmış. Bu nedenle D810 daha doğru bir karar olur…

  18. Merhabalar ali bey yazilarinizi ilgiyle okudum d800 kullanicisiyim canimi sikan bir kac problemim var bunlardan birincisi iso performansi bir kac video izledim d800 den iso performansi cok iyi oldugu kesin lakin cevremde canon kullanicilarida cok mark 3 ve 6d gibi ve ister istemez mark3 un iso performansini kiskanmiyor degilim.sorum su d810 iso olarak mark 3 ile kiyaslarsak nasil sonuclar verir.(canon ve nikon arasindaki iso degerlerinin farkliligininda farkindayim tabiki)elimdeki ekipmani kaybetmemek adina canona gecmek istemiyorum ayni zamandada iso olayi cok canimi sikiyor kisaca d810 a gecersem bu problememi atlatirmiyim.ikinci sorun bir arkadasta bahsetmis lcd kalitesizligi ucuncu sorun ise lcd de hz degerinden dogan gecisler.bunlar cok sorun degil ama iso canimi sikiyor

    • D810 iso konusunda çok fazla olmasa da D800 den gözle görülülebilecek bir seviyede daha başarılı. Fotoğraf kalitesi olarak da D810 Mark 3 den daha iyidir. D800 ile Mark 3 arasında aslında D800 daha başarılı bir sensöre ve fotoğraf çıktısına sahip. iso noktasında da hemen hemen aynılar. D800 ün daha iyi olduğuna dair testler de var. Mark 3 ün fotoğraflarına web sitelerinden bakıyorsanız işlenmiş fotoğraflara baktığınız için size daha iyi gibi gelmiş olabilir…

  19. Merhaba ;
    D810 kullanıcıyım yeni aldım ancak timelapse menüsü ne ulaşamıyorum var ama giri yapamıyorum o menüye yarıdımcı olabilirmisiniz selamlar

    • Şu an elimde D810 olmadığı için bilemiyorum maalesef. Kullanım klavuzu Nikon’un ABD sitesinden Türkçe olarak indirilebiliyor. Esen kalın…

  20. merhaba,
    ali bey emeğiniz için teşekkürler, güzel bir inceleme olmuş. d810 da kumlama başlamadan çıkılabilecek en yüksek iso değeri kaç acaba?

  21. Merhaba Sayin Şenel Hoca,
    Bende, diğer arkadaşlar gibi fotoğrafçılığı bir uğraş veya amatörce çalışma yapan biriyim.Emekli olmam bu işe daha fazla zaman ayırma fırsatı veriyor.Canon 500D ve NikonD600 makinelerim var. batarya bitene kadar biriyle çekim yaparım; bitince diğer makineyle çekime giderim.
    Sözü fazla uzatmadan soracağım: Bendeki NikonD600 makinede bir sıkıntım var; o da şu: (Makineyi aldıktan 2 yıl sonra başladı) Fotoğrafları gayet güzel ve canlı renklerle çekiyor ama, bilgisayara aktarınca rahat görünüyor; fotoğrafın solunda altta ve sol üstte sıyah lekeler ve noktalar çıkıyor. Defalarca sildim ama olmadı. İnternette araştırdım. Bu problem, Nikon’ların 600-610-800-800E ve 810 modellerinde de var mış. Servise gönderilse bile, özellikle bendeki D600, belli bir zaman sonra aynı sıkıntı devam ediyor. Acaba bu anlatılanlar doğru mudur? Yanı sıkıntı, yukarıdaki modellerde var ve giderilmesi imkansız?
    Bilgilerinizi rica ederim. Tabii diğer arkadaşlar da görüş ve önerilerde bulunursalar çok iyi olur.

    • Merhaba. İkisi de bir birine yakın gövdeler. Ancak dinamik aralık ve detay arıyorsanız D810 daha avantajlı olacaktır. Esen kalın…

  22. Ali bey canon 6d Mark i ile nikon d810 arasında kaldım bütçem ancak bu ikisini karşılayabilir hangisini seçsem doğru olur sizce teşekkürler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here