Nikon D750 İlk İzlenimler

0
1957

Nikon, Photokina 2014 öncesi D400 gibi kroplu bir kamera beklentisinin aksine Full Frame kameralarının arasına bir yenisini daha ekleyerek Nikon D750 modelini duyurmuş oldu. Nikon D750 modeli bir çok noktadan Nikon D610 modeli ile benzerlik taşıyor. Ancak Nikon firması D750 modelini D610 ile D810 arasında konumlandırıyor. İso başarımı ve görüntü kalitesi noktasında D810 dan esinlenen D750, AF sistemi ile D4s den esinlenmiş görünüyor. Nikon Full Frame bir gövdede ilk defa hareketli LCD ekrana yer vermiş bulunuyor. Tüm bunlara rağmen D750 modelinin beni heyecanlandırmadığını söylemeliyim.

Nikon D750 modelinin ilk anda göze çarpan özellikleri şöyle;

 

  • 24.3 MP FX sensör, 5.9μ piksel boyutu
  • 100-12,800 ISO Hassasiyeti
  • EXPEED 4 işlemci
  • Arka ve Üst Magnezyum alaşımlı gövde
  • 1/4000 ve 30 saniye perde hızı
  • 150,000, perde ömrü
  • 2x SD yuva
  • 6.5 FPS çekim hızı
  • Grup Alan AF ile gelişmiş Multi-CAM 3500FX II Otofokus Sistemi
  • F/ 8 değerine kadar merkez 9 odak noktası ile sürekli AF
  • -3 EV pozlamaya kadar başarılı AF
  • 1,229K hareketli 3.2 inç LCD ekran
  • 60 fps 1080p HD video kaydı
  • 1230 çekim pil kapasitesi
  • Ağırlık: 750g
  • Boyutlar: 141 x 113 x 78 mm

 

Basitçe yukarıda maddeler halinde sıraladığım özelliklerin ayrıntılarını Nikon firması kendisi aşağıdaki gibi açıklık getirmiş. Müdahele etmeden basın duyurusundaki gibi aynen aktarıyorum.

Picture control 2.0: Durağan resimler ve video çekerken keskinleştirme, kontrast, parlaklık, renk ve doygunluk üzerinde tam kontrol sahibi olun. Maksimum dinamik aralık için Düz ayarını kullanarak çekim sonrasına kalan işlerinizi kolaylaştırın; Netlik özelliğiyle ayrıntılar üzerinde ince ayar yapın. Çekim yaparken ayarları görsel olarak değiştirebilir ve özel bir menüde filmlere ve durağan resimlere ayrılmış farklı kayıt seçenekleriyle çekim sürecini sorunsuz bir hale getirebilirsiniz.

Renk ayarlı ekran: İş akışınıza uygun kişisel tercihlerinize göre renk dengesini ve parlaklığı istediğiniz yönde değiştirin. Yansıtmayan 8,0 cm (3,2 inç) genişliğindeki, 1229k noktalı RGBW LCD eğilebilir ekran, her koşulda esnek ve kolay kullanım imkanı sağlar.

Enerji tasarrufu yapan tasarım: Tek bir şarjla daha uzun süre çekim yapın. Ultra kompakt ve hafif lityum-iyon şarj edilebilir EN-EL15 pilinin tek şarjıyla 1230’a kadar fotoğraf ve 55 dakikaya kadar film² çekebilirsiniz.

Tam çerçeve taşınabilirlik: Üstün ergonomisi, hafif, takviyesiz fotoğraf makinesi gövdesi, gerçek tam çerçeve özgürlüğü sunmak için bir araya geliyor. Makinedeki sağlam tutucu, elinizin boyutu ne olursa olsun fotoğraf makinesinde güvenli bir tutuş sağlar ve fotoğraf makinesini uzun süre yorulmadan rahatça tutmanızı kolaylaştırır.

Çetin ve dayanıklı: Dayanıklı, hava sızdırmayan bir gövdeyle korunan D750, her türlü koşula hazırdır. Kevlar/karbon fiber kompozitinden üretilen deklanşör birimi 150.000 basış ile test edilmiştir ve takviyesiz, güçlü yapısı sayesinde fotoğraf makinesi hem hafif hem de dayanıklıdır.

Multi-CAM 3500FX 51 noktalı AF sistemi:Muhteşem tam çerçeve hassaslık. 9 nokta, 21 nokta ve 51 noktayı kapsayan ayarlarla yapılandırılabilir ve -3 EV’ye (ISO 100, 20°C/68°F) kadar hassastır. Hızlı kilitlenme ve genişletilmiş ‘konuma göre kaydet’ özelliklerine sahiptir. Merkezdeki on beş çapraz tip sensör, açık diyaframı f/5,6 veya daha hızlı olan AF NIKKOR objektiflerle uyumludur ve 11 merkezi netleme noktası f/8 düzeyindeki açık diyaframla çalışır.

Grup Alan AF: Gelişmiş konu algılama ve izleme deneyimini yaşayın. Grup Alan AF modu, 5 farklı AF alanını durmaksızın izleyerek yüksek kontrastlı veya dikkat dağıtıcı arka planların önündeki nispeten küçük konular çekilirken gelişmiş çekim olanağı ve arka plan yalıtımı sunar. Kompozisyonun gereksinimlerine göre 5 noktalı AF alanının 51 noktalı dizi üzerinde konumu değiştirilebilir.

4141628989

Çok alanlı D Film: D Film, farklı koşullarda film çekimi için birden çok çerçeve biçimiyle yayın kalitesinde video çekilmesine olanak sağlar. D750, önemli ölçüde azaltılmış kumlanma, hare ve yanlış renk ile 50p/60p kare hızlarında FX ve DX biçimli Full HD (1080p) filmler kaydedebilir. Elektronik diyaframı kayıt sırasında kontrol edebilirsiniz ve fotoğraf makinesi temiz bir HDMI çıkışına sahiptir. Ayrıca tam çözünürlükte video görüntülerini aynı anda hem fotoğraf makinesine hem de harici kayıt cihazına kaydedebilirsiniz.

Film yapma özgürlüğü: Film çekimi sırasında metrajınız üzerinde tam kontrole sahip olun. Çalışmak istediğiniz ISO ayarlarını ISO 100’den ISO 51200’e kadar (eşdeğeri) yapılandırabilir veya M modunda çekim yaparken maksimum Otomatik ISO aralığını ISO 200’den artırabilirsiniz. Nikon’un 3B kumlanma azaltma özelliği, yüksek duyarlılık düzeyinde çekim yapılırken rastgele kumlanmayı, dağılmayı ve ışık titremesini azaltır. Zebra modu, fotoğraf makinesinin ekranında tam olarak nerelerde parlak noktaların oluştuğunu gösterir.

Yüksek kaliteli ses kontrolü: Üstün ses kontrolü ses kaydını geliştirirken genel olarak daha fazla esneklik sunar. Bir stereo mikrofon girişi ve ses çıkışı sayesinde, hem kayıttan önce hem de kayıt sırasında yalıtımlı bir biçimde ses düzeyinde ince ayar yapabilirsiniz. Dahili mikrofonla kayıt yaparken ses aralığını (geniş/ses) seçebilir ve rüzgar sesini azaltabilirsiniz.

Yüksek Dinamik Aralık (HDR): Yüksek kontrastlı sahnelerin ayrıntılı resimlerini oluşturmak için deklanşöre tek basışta iki çekimi birleştirir.

Fotoğraf makinesinde zaman aralığı işlevi: Basit menü işlemleri aracılığıyla pürüzsüz pozlama geçişlerine sahip zaman aralıklı çekimler oluşturun. Deklanşörü ön ayar aralıklarında tetiklemek için aralıklı çekim kullanma. Görüntüleri film dosyaları olarak kaydetmek ve normalden 24 ila 36.000 kez daha hızlı izleme hızlarında yavaş hareketleri hızlı izleme modunda göstermek için zaman aralıklı çekim kullanın.

Efektler modu: Bir dizi özel efektle çekimleri eğlenceye çevirin ya da özel durum ve konumlar için Sahne Modlarını kullanın. Hem fotoğraf hem de filmlere uygulanabilen özel efektler arasında Seçici Renk, Renkli Hatlar, Minyatür Efekti ve Gece Görüşü de vardır. Çekim sırasında seçtiğiniz efektin önizlemesini yapabilir ve yoğunluğunu ayarlayabilirsiniz.

Sınırsız sürekli çekim: Sayısız resim çekerek göz alıcı ışık izi fotoğraflar elde edin. 4 saniye veya daha yavaş enstantane hızında sürekli deklanşör modunda çekim yapın ve medya kartınız ile pil ömrünüzün yettiği kadar yüksek kaliteli JPEG veya RAW görüntüler çekin. İki pozlama arasındaki zaman boşluğu son derece kısa olduğundan, yıldız izlerini veya araç ışıklarını üçüncü taraf yazılımları kullanarak kusursuz bir biçimde birleştirip göz alıcı bir efekt elde edebilirsiniz.

Total Digital Imaging System: Geniş NIKKOR objektif aralığı ile D750’nin 24,3 MP sensörünün tam potansiyelini ortaya çıkarın. Olağanüstü yüksek çözüm gücüne sahip NIKKOR objektifler, farklı alanlardaki tüm fotoğrafçıların taleplerini karşılar. Nikon’un endüstri lideri Creative Lighting System özelliği ile tamamen uyumlu olan D750, hem fotoğraf makinesinde hem de bağımsız olarak yaratıcı flaş fotoğrafçılığına imkan sağlayan bir dizi çok yönlü Speedlight flaş birimi ile birlikte çalışabilir.

Uzaktan işlem: Profesyonel kablosuz kontrol ve görüntü aktarımına yönelik özel aksesuarlarla iş akışınızı destekleyin. Fotoğraf makinesinin dahili Wi-Fi özelliğini ve özel WMU uygulamasını kullanarak akıllı cihazlarla deklanşöre uzaktan basabilirsiniz. Kablosuz çekim üzerinden daha fazla kontrole sahip olmak için WR-R10 Kablosuz Alıcı ve WR-T10 Kablosuz Verici kullanın ya da WR-1 Kablosuz Uzaktan Kumanda ile fotoğraf makinesi ayarlarınızı kontrol edin. Ethernet’e ve kablosuz LAN’a bağlanmak için isteğe bağlı UT-1 Veri Aktarıcısı ile WT-5 Kablosuz Verici kullanın.

Depolama ortamı: Sorunsuz bir çekim deneyimi sunan iki adet SD kart yuvası. Her iki kart yuvası da yüksek kapasiteli SDXC ve UHS-I kartları ile uyumludur.

d750cardslots

Tüm bunlar ışığında bir değerlendirme yapmak gerekirse Nikon D750 modelinin ticari bir mantıkla üretildiğini ve 36mp çözünürlükteki D810 modelinin hem mp’li hem de fiyatı nedeniyle fazla bulup tercih etmeyen, diğer taraftan D610 modelini de daha amatör bulan kullanıcılar için D750 gibi arada ve bir iki özellik eklenmiş bir ürün ile çeşitliliği arttırarak alternatif sunmayı hedeflediklerini düşünüyorum. Hareketli LCD ekran bazı kullanıcılar için amatörler adına bir özellikmiş gibi gelsede aslında özellikle video çekimlerinde kullanışlı. Diğer taraftan D4s den alınan 51 nokta AF sistemi de özellikle hareketli konuların çekiminde bir avantaj. Ayrıca dahili Wi-Fi de diğer bir artı. Bunların dışında kayda değer bir özellik de görmek mümkün değil. Ayrıca FX modda 6.5 kare çekim hzızına rağmen DX modda hızın arttırılmamış olması da diğer bir stratejik durum. Dolayısıyla D750 modeli D610’a göre biraz daha esneklik sunan, daha hızlı netleme yapabilen ve daha iyi iso performansı sergileyen bir gövde denebilir. D810 modeline göre ise gövde olarak biraz daha basit ve sRAW özelliği yok. Diğer tarftan D810 adına 36mp’lik sensörün hem görüntü kaltesi hem de dinamik aralık avantajı var. Ayrıca D750 modelinde DX modda da 6.5sn çekim hızına rağmen D810 modelinde 7 fps hıza ulaşmak mümkün. Hem de 36mp’e rağmen.

Buradan da anlaşıldığı üzere D750 modeli D610 ile D810 arasında konumlandırılmış. Tercih edilmeli mi diye sorarsanız; kesinlikle evet derim. Tabiki elinde D600 veya D610 gibi bir model olmayanlar için. Yoksa onları satıp D750 almanın fotoğrafçıya kazandıracağı bir şey yok. Sonuç olarak iki başarılı modelin arasına girmesi neticesinde biraz fazlaca eleştirdiğim D750 modeli aslında oldukça güçlü, esnek ve kullanışlı bir model. Satışının başlamasıyla birlikte tüketicilerden de olumsuz dönütler olmaz ise D610 modelinden bile başarılı satış rakamlarına ulaşabilir.

Nikon D750 ile çekilmiş örnek fotoğrafları ve tanıtım videolarını aşağıda bulabilirsiniz. Görüşmek dileğiyle…

D750_sample-photo_03

D750_sample-photo_01

 

1 YORUM

    • Evet Zeynep hanım maalesef D750 de dediğiniz özellik yok. Hatta DX modda hız değişimi dahi yok. Cx modu en azından video yönüyle geliştirdiklerini ifade ettikleri için D750 ye koymaları mantıklı olurdu. Ilginiz için teşekkürler. Esen kalın…

  1. Aylardir D400 cikti cikacak diye sabirsizlikla beklerken D750 duyurulmasi beni hayal kirikligina ugratti acikcasi. Su anda D7100 ve D800 kullaniyorum. Bari en azindan 6,5 kare yerine 8 -9 kare yapsaydilar. Hoş Canon 7d m2 icinde 24mp cozunurluk beklenirken 20mp de kalmasi da ilginc.. Ama 65 nokta hepsi capraz af iyi olmus. Umarim Nikon uzun sureli beklentileri bosa cikarmaz ve Canon gerisinde kalmaz.

  2. Ff bodyler arasında 36mp 1/8000 estantane d800 serisi var. 24mp 1/4000 d600 seri varken yine 24 mp 1/4000 d750 niye. D750 için belki 1/8000 estantane 24mp olsa arada bir konum olurdu diye düşünüyorum, yoksa d610 x gibi bir durumda. En azından ben böyle anladım.
    Birde 1/4000 üzeri değerlere ihtiyaç ne kadar sıklıkta olur? Teşekkürler.

    • Aslında çoğunlukla 1/4000 üzerine ihtiyaç olmuyor. D750 özellikle video özelliğini etkin kullanabilmek için hareketli ayna ile farklı duruyor ama gerçekten de ihtiyaç olup olmadığı şüpheli. Full Frame kısmını güçlendirmek istiyor gibi Nikon. İleride belkide giriş seviyesi hariç ileri seviler için tamamen DX modu kaldırmayı planlıyor olabilir. Esen kalın Mustafa bey…

  3. Ornito için bir tercih yapılası gerekirse D810 mu yoksa D750 mi düşünülmeli? D750’nin Af sisteminin ve ISO başarımının D810’a göre daha iyi olduğunu okumuştum, o açıdan sordum. Ben de 1/8000’in çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. Şimdiden teşekkürler, selamlar…

  4. […] Listenin ilk sırasında Nikon D810 olması gerektiğiniz düşünüyordunuz ama gördüğünüz gibi öyle olmadı 🙂 Bunun nedeni D750 modelinin 36mp olmaması dışında bir çok noktada D810’a yakın sonuçlar vermiş olması. Ayrıca 24mp tam kare sensörü ile bir çok konu için zaten ziyadesiyle yeterli çözünürlüğü sunuyor. D810 ve D4s karması teknolojisi, hareketli LCD ekranı, başarılı video performansı ve çok yönlü kullanım avantajı ile kullanıcı dostu bir gövde D750. Fiyat / fayda bağlamında en yüksek skora da sahip. Son günlerde çok küçük bir sorun olan ayna içi ışık yansıma sorununun çözümü adına servisler ücretsiz çözüm de yapıyorlar. Son olarak D750’nin yılın fotoğraf makinesi seçildiğini de söylemiş olayım. D750 incele yazım için tıklayınız… […]

  5. Hocam merhaba, daha once 70d ile ilgili yazmistim. Canon 5d kullandim ff aliskanligimdan vazgecemeyecegimi anladim acikcasi. Artik nikona donme zamani geldi. D750 bunun icin dogru karar mi? Aa filtresi ne ise yarayacaktir? Wifi ve aci verilebilen ekran cok guzel. Yoksa bu fiyatlara cikmadan d610 alinabilir mi? Canondan nikona gecmek fotograf kalitesi anlaminda beni mutlu eder mi? Okuduklarima gore d750,d610 ve d810 un fotograf kalitesi %25 ve daha fazla oranda. Siz ne dusunuyorsunuz? Sizce mantikli mi?

    • Enes bey merhaba. Fotoğraf kalitesi testleri laboratuvar ortamında yapılıyor ve çok da gözle görülebilir değer farklılıkları yok. O nedenle Canon Nikon arasında değişimde fark ne kadar hissedilir net bir şey söylemem zor. Ancak kroplu sensörden tam kare sensöre geçildiğinde gözle görülür fark oluşur. Nikon D750 veya D610 alınabilir. İkisi de oldukça başarılı. Ancak D750 yılın kamerası seçildi. Tüm ihtiyaçlara cevap verebiliyor… Eğer çok fazla Canon lensiniz yoksa o zaman Nikon’a geçmeyi düşünebilirsiniz. Ancak ciddi Canon alt yapınız varsa bence gerek yok. Çünkü maddi kaybınız çok olur. O zaman 5D Mark 3 alın veya biraz daha bekleyip yakında çıkacak 5D Mark 4 alın daha iyi… Sağlıcakla kalın…

  6. Hocam cok tesekkurler. 24-105 ve 50mm kullaniyordum onun disinda bi lens yatirimim yok. Yazilariniz ve ilginiz icin tesekkurler. Yardimlariniz sayesinde daha net gorebiliyorum onumu. Cok tesekkurler. Analizleriniz icinse ayrica tesekkurler. Sade ve akici bi dille yazmak bu zamanda kolay is degil.. Canon 5d mark 4 cok iyi olacak suphem yok fakat 3999 dolar olmasi bekliyorum bu da suanki ekonomik kosullarda almamak gerektigini gosteriyor. Tesekkurler. Saglicakla kalin. İsiginiz bol olsun.

  7. Yaklaşık 2 aydır kullanıyorum şu an rafting de kullanıyorum lakin d90 in verdiği renk sıcaklığını bir türlü alamadım 28-300 objektif le kullanıyorum d750 nin renkleri çok soğuk geliyor bana

    • D90, D80, D50 gibi gövdeleri kullananlardan hep bu şikayetleri duymuşumdur. Bunu sebebi ismi geçen gövdelerin özellikle jpeg dosyalarını çok başarılı ve göze hoş gelecek şekilde işlemeleri ve sadece 8-12mp civarında bir çözünürlükte olmasından kaynaklanıyor. 24mp ve üstü gövdelerde LCD ekrandan ve pc de ilk bakınca daha soluk, renksiz ve cansız görünmeleri doğaldır. Yüksek piksel nedeniyle böyle görünür. Çekimi ayarlardan vivid yaparsanız sonuçlar D90’a benzer olacaktır. Ama sonuç olarak şu bir gerçektir ki D750 ile D90’in görüntü kaliteleri kıyas kabul etmez derecede farklıdır ve D750 çok başarılı bir gövdedir. Esen kalın…

      • Merhaba “Çekimi ayarlardan vivid yaparsanız sonuçlar D90’a benzer olacaktır” demisiniz. Aynı sorun bende de mevcut Ali Bey. D90 dan geçiş yaptım. Ancak ayarlardan vivid yaparsanız derken nereden ve neleri baz alarak değişiklik yapacağız. Kullanıcı olarak ayarlarda sıkıntı yaşayan biri olarak .Teşekkürler

        • Menü de Çekim menüsünde Resim Kontrolleri kısmında Standart, Nötr, canlı vs gibi ayarlar var. Burada Canlı (vivid) kısmını seçerseniz sorun çözülür. Hala yeterince canlı görmezseniz aynı yerden canlı yı seçince orada keskinlik ve kontrast ayalarını bir iki kademe arttırarak daha iyi bir sonuca ulaşabilirsiniz…

    • D750 olurdu. Zira D800 de çok da mevzu edilmeyecek bazı eksiklikler var bunu D810 ile aştılar. İmkan varsa D810 derim yoksa D750. D750 her yönü ile optimum bir gövde… Esen kalın…

  8. Hocam elimde Canon 650d ve sabit objeli 50mm 1.8stm ile 85mm1.8 lens var ancak ben bu makinede 85mm ile boydan çekimler de performansı beni tatmin edici sonuç vermedi yakın çekimler güzel ve keskin ancak uzak boydan çekimler daha kötü ve flu oluyor buda beni biraz soğuttu savit objelerde canon cok hassas nikon kullanimi daha hizli ve sabit lenslerde de keskin net hizli sonuc veriyo üst seviye bi modele geçmeyi düşünüyorum ancak deneme imkanim da olmadığı için sizinde tavsiyeleriniz öğrenmek isterim canon 5d mark 3 ile nikon d750 ikisi arasında bi dusuncem var teşekkürler

    • Lensleriniz Canon olduğu için ben 5D Mark 3 derim. 850mm de uzak kalınca diyafram değerini 2.8 veya 4 yaparsanız sorun çözülür bence. Esen kalın.

  9. Hocam merhaba

    Canon 70d kullanıcısıyım sigma 70-200 lensim var nikona geçersem lensi takas yoluna gidecem, full frame geçiş yapmak istiyorum, 6D ile D610 arasında kararsızım , turizmde otel fotoğrafçılığı yapıyorum,sahil kenarında olduğum için sıcak hava, kum tuz ve nem göz önüne alındığında hangi makineyi önerirsiniz

    Full frame geçemessem Nikon d7200 işimi görümü

    • Elinizdeki ekipmanı değiştirmeye gerek yok. Hepsi aynı. Full frame sadece büyük sensörü sayesinde daha iyi çıktı verir o kadar. Gövdelerin sağlamlığı neredeyse aynı. Esen kalın. ..

    • Merhaba. Sony A7 mark 2 sadece video noktasında çok az bir farkla daha iyi. Onun dışında kullanışlılık, özellikler, AF başarısı, fotoğraf kalitesi, iso başarısı ve gövde kalitesi anlamında Nikon D750 çok daha iyidir. Bu nedenlerle D750 derim ben. Esen kalın…

  10. Ali Bey merhaba : D750 aldım , fakat kuş fotoğraflamada bazı sorunlar yaşıyorum. Biliyorsunuz ki küçük kuşların devinimi çok fazla oluyor. Bu çekimle ilgili önerilerinizi söylerseniz faydalanabileceğimi sanıyorum. Kitabında deklanşöre dokunmakla AF işlemi başlamaz yazıyor. AF-ON butonunu bulamıyorum . Aydınlatırsanız çok memnun olurum. Selamlarımla.

  11. lisede biraz ilgilenmiştim fotoğrafçılıkla şiimdi tekrar istiyorum. Bu makinayı düşünüyordum yeni başlangıç için uygun değil mi diyorsunuz ? öneriniz varmı

    • Başlangıç için uygun değil demek doğru olmaz. Biraz ileri seviye gövde olsa da yeni başlayan birisi de gayet tabii kullanabilir ve uzun süre başka ekipman aramaz…

  12. Merhaba Ali Bey,

    Ben de sıkı bir Nikon kullanıcısı olarak size yazıyorum. Kullandığım model D750 ve maalesef D7100 kullanırken karşılaştığım sorun henüz 7 aydır kullandığım D750 içinde geçerli. Daha iki ay önce servise götürüp sensörünü temizletmek zorunda kaldım. Beni şaşırtan şey ise, Canon kullanan iki arkadaşımda yıllardır kullandığı makinaları hiç temizletmeye vermemişler. Yani makinalarının sensörlerinde yıllardır toz sorunu yaşamıyorlarmış. (Bu arada prime lens kullanmıyorlar. normal fiyatlı dx tele lens kullanıyorlar.) Bu beni bayağı düşündürüyor açıkcası. Nasıl olurda neredeyse aynı teknolojiye sahip iki markada bir tanesi en iyi şartlarda 4-5 ayda bir servise sensör temizletmeye gitmek zorunda. (Nikon düzenli servis gerektiğini söylüyor, bu da sensör temizliğinin rutin olduğunu, bir arıza belirtisi olmadığını gösteriyor) Bunun yanında Canon da gerçekten Nikon gibi yılda bir kaç kez sensörde oluşan tozların temizlenmesi gerekmiyorsa bir sorun var demektir. (makinamda sensör temizleme özelliği açık) Bana daha önce Nikon servisince yapılan açıklama ” Tele objektif kullanımında ileri geri hareket eden lens içeriye hava üflüyormuş ve bu da tozlanma yapıyormuş. ” şeklindeydi. Mantıklı gelmekle birlikte her zaman sabit lens kullanma şansımız yok ve ben şu an 24-120 lens kullanıyorum. Canon da bu neden olmuyor? Tele objektiflerde tozlanmaya sebep olan bu sorunu giderecek teknoloji mi yok? Bu arada Full Frame kullanıp, makinanında toz ve suya karşı koruma özeliğinin olması da cabası.
    Demem o ki, sizin gibi bir fotoğraf ustası yukarıda belirttiğim konularda açıklayıcı bilgiler verebilirse çok sevinirim.
    Sevgi ve saygılarımla

    • Bu problem maalesef son dönemde arka arkaya çıkan ve birazda acele ile olduğunu düşündüğüm D600, D800, D7100, D750 (ilk seri) modellerde ortaya çıktı. Bu nedenle D610, ;D810 ve D7200 üretildi. Sorun bunlarda çözülmüş gibi. Elinizdeki seri geri toplatılan seri ise bence ürünü iade edip yeni seri ile değiştirilmesini isteyebilirsiniz. Veya sorunu çözmelerini. Nikon’a mail attım. Cevap geldiği zaman sizinle paylaşacağım… Esen kalın…

  13. Bu arada başka bir siteye yazdım ama pek açıklayıcı cevap gelmedi. Yani kendisinin böyle bir sorunla karşılaşmadığını belirtmekle yetinmiş.

    Şansızlıklar bitmiyor. Daha dün tatildeyken bu seferde shutter sorunu başladı. Makina deklanşöre bastığımda ayna kalkıyor ve inmeden error veriyor. tekrar deklanşöre basmanız gerekiyor. web de yaptığım araştırmada bunun Nikon tarafından bilinen bir sebep olduğu ve makinaların (bazı seri numaralı olanlar ki benim makinam da bunlar içinde) geri çağrılarak tamir edidiğini öğrendim. Ama hala yukarıda belirttiğim toz sorunu beni çok rahatsız ediyor.
    yardımlarınız ve vereceğiniz açıklayıcı bilgi ve tavsiyeler için şimdiden teşekkürler.
    Saygılarımla

    • D750 ilk seride aynanın altında bir boşluk vardı ve buradan fazlaca toz sensöre ulaşıyordu. Sonrasında bunu çözdüler. O nedenle ürünü servise bırakıp tamirini veya değiştirilmesini isteyebilirsiniz. Dediğim gibi Nikon’a mail attım. Cevap geldiği zaman sizinle paylaşacağım… Esen kalın…

  14. Teşekkürler Ali Bey,

    Servise verdim makinamı. Toz ile ilgili temizlik her zamanki gibi ücretsiz yapıldı. Shutter sorunu ile ilgili tüm kontrolleri yaptılar. (Zaten duyurulan seri içinde değilmiş) Herhangi bir sorun olmadığını belirttiler.
    Ben Canon ve diğer tüm DSLR makinaların da sensörlerinde zamanla tozlanma yaptığını (Makinanın kendi toz temizleme sisteminin gideremedikleri) ve fotoğrafcıların bu markaları da servislere götürdüğünü, sadece benim arkadaşlarımın 2009 yılından beridir böyle bir sorun yaşamamış şanslı kesimden olduğunu düşünüyorum. 🙂
    Yani düzenli olarak sensör temizliğine devam.

    Saygılarımla

  15. İyi akşamlar,

    Servisten alalı bir ay geçti (sensör temizlenmişti) ve yine toz var. (o günden bugüne maksimum 2000 çekim yapmışımdır) Açıkcası ben bu işe anlam veremiyorum. Bu normal olmasa gerek. Haksız mıyım Ali Bey?

    Bu arada shutter sorunu da devam 🙁

    syg

    • Maalesef normal değil. Olmaması gereken ve çok can sıkıcı bir durum. Özellikle f22 ve üstü değerlerde sensördeki lekeler çok daha belirgin bir şekilde ortay çıkar…

  16. Evet öyle. Özellikle benim gibi manzara çekiyor ve f22 ve civarındaki değerlerleri kullanıyorsanız, sürekli fotoğraflarınızı işlerken gökyüzünü temizlemekle uğraşıyorsunuz 🙂
    Teyit ettiğiniz için sağolun.

    Nikon serisi makinayı teste tabi tutuyor ve problemi tespit ettiklerinde gerekeni yapacaklarına eminim.

    Saygılarımla

  17. Günaydın Ali Bey,

    Nikon, markaya olan güvenimi haksız çıkarmayıp, sorunu çözdü. Bu güzel haberi paylaşayım dedim.
    Size de duyarsız kalmayıp yorumlarınızla destek verdiğiniz için teşekkür ederim.

    Saygılarımla

  18. Merhaba Ali Bey,

    Nikon D 750 ve D 610 arasında kararsız kaldım ( Nikon 85 mm 1.8 g Nikon 50 mm 1.8 d lens mevcut elimde )
    Baskı olacak çoğunlukta hangisi ? Öneriniz

    • Fotoğraf kalitesi olarak ikisi de aynı. D750 hareketli lcd ekranı ve video da küçük avantajları var. Konu sadece fotoğraf olduğuna göre fiyatı düşük olanı alın derim…

  19. Merhaba hocam. Daha evvel D7100 kullandım. Yine alırken sizin tavsiyenize uyarak aldım. Ve çok memnun kaldım. Fakat hırsızlık neticesinde makinesz kaldım. Şimdi tekrar bir makine alım macerası içerisine girdim. Bu noktada evvel tecrübelerime dayanarak canon ile nikon arasında tercih yapmak istedim. Canon marka olarak fiyat olarak güncelliğini koruyor hem de lens olarak daha uygun oluyor. Benim öğrendiğim bu. Doğru mu değil mi bilmiyorum. Nikon ise kalitesinden dolayı. Önümde EOS 6D mark ii ve D750 var . karar vermede zorlanıyorum. Tabi bunlara birde sony A7 ii de var .

    • Merhaba. Hırsızlık olayına üzüldüm. Geçmiş olsun…
      Video düşünüyorsanız Canon veya Sony alın derim. Ancak önemli olan fotoğraf ise D750 çok iyi bir gövdedir. Karar vermek zor ama asıl önemli olan ilerisini düşünüp objektif ve uyumlu aksesuar setlerini oluşturmak. Gövdeler sürekli değişiyor ve iyi objektifleriniz varsa gövdeyi değiştirip performansı arttırmak çok daha kolay. Nikon fotoğraf olarak hala çok başarılı ancak video işinde çok geride kaldılar. Objektifleri pahalı. Ticari işlerde Canon veya Sony kullanmak daha avantajlı. 6D Mark 2 test yazıma bakabilirsiniz. Ona göre karar verirsiniz… http://www.senelfoto.com/canon-6d-mark-ii-test/

  20. merhabalar Ali bey… ben nikon D750 makinamla düğün fotoğrafçılığı yapıyorum salonlarda….lensim tamron 24 e 70 …. makinem baya yavaş çekiyor … artık damadın gelini öpme sini bile kaçırıyorum … makinemin hızını artırabilmem için ne önerebilirsiniz…..

  21. Ah be Ali Hocam Ahhh diye baslamak istiyorum. Bu kararsizlik beni oldurucek. Aklimda deli sorular var yardimci olmanizi umuyorum. Daha once nikon hic kullanmadim canon 650d sonrasi canon 7d sonrasi fujifilm xt1 ve suanda da xt2 kullaniyor olup genelde manuel lensler ile birlikte kullaniyorum.geniş acisindan macro ve telesine jadar hep manuel ama artik afli bir lensede gecmek istiyorum.cektiklerim genelde. Kuş türleri, bocek türleri, çicekler ve ara ara da manzara. Nikon d810 almayi istiyorum fakat bu seferde wairlesi yok hareketli ekran diil handikapindan aklim nikon d750 ye kayiyor sonra diyorum ki bu paralari verene kadar nikkn d500 alsam croplu sanki daha iyi olucakmis diyorum. D500 alsam aklim 810da kalacak 810u alsam acaba d750 yi mi alsaydim diye dusunup durucam. Fullframe hic kullanmadim kullanmakta istiyorum. Kararsizligim diz boyu 🙂 yardimci olmanizi cok isterim.dusundugum lensler ise croo olursa 100-400 ff okursa sigma 150-600 c modeli.macro ve manzaralarda yine manuelleri kullanmayi planliyorum.sizce ne yapmaliyim bana bi yol gosterin lutfen.uzun oldu biraz kusura bakmayin lutfen.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here