Samsung NX1 İnceleme

0
876

nx

Samsung fotoğraf teknolojisindeki pazar payını adım adım arttırmaya yönelik ürünler üretmeye devam ediyor. Samsung NX300’ün kayda değer başarısından sonra ilerleme grafiğini sürdüreceğini düşündüğüm yeni bir model çıktı. Samsung SMART CAMERA NX1 adıyla duyurulan bu yeni model “Fotoğrafın İmzandır” sloganıyla çıktı ve 4K video özelliğinin yanı sıra 28mp’de 15 kare gibi bir çekim hızıyla dikkat çekiyor. Yerleşik kablosuz çözümlerde sunmayı ihmal etmeyen Nx1 aynasız kameralar içerisinde kendisine iyi bir yer bulacak gibi görünüyor. Bakalım gerçekten de durum öyle mi?

nx7

Samsung NX1 28MP APS-C tip sensör ve 15 fps çekim hızı ile geliyor. Yeni geliştirilen DRIMe V işlemci konusunda Samsung firması çok iddialı. 4K video kaydını kesintisiz yapabilen işlemci aynı zamanda 28mp de 15 fps hızında çekilen görüntülerin 70 tanesini tek seferde kaydetmeyi mümkün kılıyor. İşlemcilerin özellikleri elbetteki bununla sınırlı değil. İso başarımı ve doğru renklerden oluşan çıktı vermesi de çok önemli. Samsung bu konuda da iyileştirmeler yapmış görünüyor.

[wc_row][wc_column size=”one-half” position=”first”]

nx2

[/wc_column][wc_column size=”one-half” position=”last”]

nx4

[/wc_column][/wc_row]

Yeni fotoğraf makinesinde dikkat çeken önemli bir gelişme de AF sistemi. NX AF Sistem 3 ile birlikte 205 nokta faz algılamalı AF ve 209 nokta kontrast algılamalı af birlikte sunuluyor. Ayrıca faz algılamalı 205 noktanın merkeze yakın olan 153 noktası çapraz tip hassas af noktaları. Samsung netleme hızı konusunda 0.055 ms odaklanma hızı ile çok iddialı. 1/8000 max. perde hızı ile hızlı konuları yakalamak ve dondurmak da mümkün.

nx3

Adaptif Gürültü Azaltma adı verilen yeni teknoloji sayesinde NX1 ile 25 600 gibi yüksek ISO değerlerine ayarlanmış olduğunda dahi gerçek anlamda gürültüsüz kristal netliğinde görüntüler elde edileceğini söylüyor Samsung firması. Firmanın sensörleri genel itibariyle yeterli düzeydeydi. Ancak örnek fotoğraflara bakılırsa yeni sensör çok daha iyi.

nx8

Samsung NX1, HD çözünürlüğün 4 katını sağlayan gerçek 4 K videolar kaydedebiliyor.  HEVC’ (H.265) destekleyen NX1, geleneksel H.264 codec’in ancak yarısı kadar bellek alanı kullanarak etkin sıkıştırma yapabiliyor. Kurgu aşamasında video üzerinde de kesme işlemi yapma ihtiyacı hissedenler için oldukça güzel bir özellik. 4K videoya gerek var mı gibi sorular sıkça sorulur ancak Full Hd bir videoyu daha berrak ve daha detaylı hazırlamak anlamına geleceğinden neden tercih edilmesin. Bu aynasızın en güçlü olduğu nokta 4k video performansı.

nx9Toza ve sıçrama ile oluşabilecek ıslanmalara karşı dayanıklı olarak üretilen gövde  magnezyum alaşımlı olarak üretilmiş.  1036 k nokta çözünürlük ve 3 inç boyutlara sahip hareketli LCD ekranı bulunan gövdenin üst kısmında da küçük bir bilgi ekranı bulunuyor. NX1 aynasız olduğu için elektronik vizor kullanılmış. Vizör 2.360 K nokta eşdeğerli oled ekrandan oluşuyor ve oldukça canlı görüntü sunuyor.

 

[wc_row][wc_column size=”one-half” position=”first”]

nx11

nx10

[/wc_column][wc_column size=”one-half” position=”last”]

nx5

nx12

[/wc_column][/wc_row]
Son olarak yerleşik kablosuz çözümlerden bahsetmek gerekirse Nx1 de dahili Wi-Fi bulunuyor. Bu sayede video ve fotoğrafları kablosuz olarak aktarıp anında paylaşmak mümkün. Kablosuz çözümler bununla da sınırlı değil. Bluetooth ve NFC ile kolay paylaşım için ihtiyaç duyulan tüm hızlı bağlantıları sistemleri gövdeye entegre edilmiş durumda. Cep telefonu pazarında hayli üst sıralarda olan Samsung telefon ve tabletlerinde kullandığı bu teknolojileri gayet cömert bir şekilde fotoğraf makinelerine de aktarmış. Müşteri odaklı güzel bir durum.

nx13

Sonuç ve değerlendirme

Samsung NX1 aynasız kameralar arasında kendisine iyi bir yer edinecek gibi duruyor. Kişisel incelemem neticesinde kamera ile ilgili ilk ve en göze çarpan nokta gövde olarak küçük olmadığı oldu. Aynasız kameralarda küçük gövde tercih edilen bir durum. Taşınabilirlik önemli çünkü. Samsung Nx1 için bunu söylemek biraz zor. Lensler de genel itibariyle Samsung’da hacimli ve dolgun. Tüm bunlar düşünüldüğünde giriş seviyesi DSL-R taşımış gibi oluyorsunuz. Ancak anlaşılan o ki Samsung boyutlardan ziyade güce önem vermiş. Bu yönüyle bakıldığında netleme hızını ve AF noktalarının çalışmasını başarılı bulduğumu söylemeliyim. Elektronik vizör oldukça başarılı. Bir çok çekim için yeterli. Görüntü kalitesi noktasında Nx300 düşünüldüğünde oldukça başarılı olacağını ve kullanıcısını memnun edeceğini düşünüyorum.

Sonuç olarak 4K video ve 15 fps hızı ile güçlü bir gövde ortaya çıkmış. Kablosuz çözümleri ve bir çok lens seçeneği ile NX1 kullanıcısı mutlu edecek bir gövde. Tek mutsuzluk nedeni 4000TL gibi biraz yüksek gövde fiyatı. ABD fiyatı 1500$.

1 YORUM

    • En son 50-150mm f/2.8 lens çıkardılar ancak tabi ki bu da kuş fotoğrafçılığı için oldukça kısa. Fakat Samsung aynasız kameraları için Nikon ve Canon lens dönüştürücüler bulmak mümkün. İlginiz için teşekkürler Turan bey. Sağlıcakla kalın…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here