Kaybolan Kayalık ve Kuşları

0
1543

Sazlıklar, çamur, bataklık, kıyılardaki dalgalar ve yer yer Van Gölü kıyısındaki küçük kumsallarda yapılan yaklaşık bir yılını tamamlamış kuş fotoğrafı çekim maratonunun içerisinde hiç yer almayan ötücüler eksikliğini hissettirmeye başlamıştı. Van’ın Çatak ilçesinin Kanispi festivalinde ilçenin tanıtımına yönelik fotoğraf çekimleri için görevli olarak Çatak ilçesine gitmiştim. İlçede ve köylerinde çekimler yaparken ilginç bir yoldan sevimli bir köye gittik. Bu yol bende heyecan uyandırmıştı çünkü araçla dahi geçerken bir çok tür görmüştüm. Tam emin olmamakla beraber Kaya Kartalı da gördüğümü anımsıyorum. Bunun üzerine değerli arkadaşım Serhat Karaca ile Van’ın Çatak ilçesine 15km kala Bahçesaray yolu üzerinde bir vadi olan bu yere doğu kirazkuşu ve kaya kartalı fotoğrafı çekmeye gittik. Sabah 8 de başladığımız arazi çalışması çok güzel ve bol kertikli geçti. Bu arada gözlem notlarımızı da aldık. Kaya kartalı bulmayı umuyorken 3 birey Sakallı Akbaba bizi oldukça şaşırttı. Ama yaklaşma ve fotoğraflama imkanı olmadı. Yırtıcılardan yana işler iyi gitmese de bir çok ötücü çekme imkanı elde ettik. Hatta bu kadar çok ve çeşit kuşun bu kadar küçük bir alanda yaşaması biraz da hayret vericiydi. Sonuçta hedef türlerden birisi olan, sadece Doğuda Van-Ağrı-Iğdır civarında görülebilen nadir bir türümüz Doğu Kirazkuşu’nu çekmeyi de başardık. Hem de kayıtlı 9. ve 10. karesini 🙂

68322
Doğu Kirazkuşu

Gözlem yaptığımız ve fotoğraf çektiğimiz bu alan 200m uzunlukta etrafı kayalık ve yüksek tepelerden oluşan dar bir vadiydi. Vadi tabanının en geniş yeri 15m civarı. Fotoğrafta görülen yer ise vadinin bitimindeki enfes düzlük ve sevimli bir köy 🙂 İşte bu yazının konusunu bu dar vadi ve içerisindeki kayalıkların arasında yaptıkları yuvaları ile üreyen yüzlerce kuş oluşturuyor. Haziran 2011 de çekim yaptığımız bu alanın yazıya konu olmasının nedeni hali hazırda zaten bir tane bulunan ve o köy için de yeterli olan yolu iptal edip tam da bu kayalıkların üzerinden neredeyse aynı genişlikte yeni bir yol yapmış olmaları. Yani alttaki uydu görüntüsünde görülen yolun 20-30m kadar hemen solundaki kayalıkların üzerine yine stabilize bir yol yapılmış. Dolayısıyla o kayalık alan tamamen yok olmuş. Bu hafta telefon ile oradaki durumu teyit ettiğimde maalesef ortalıkta kuş kalmadığı bilgisine ulaştım. Kuşların haricinde bir çok gelengi de (Anadolu yer sincabı) görmüştük. Artık yuvaları olmadığı ve sürekli tepelerinden geçen araçların verdiği rahatsızlık nedeniyle onlar da alanı terk etmiş görünüyor.

çat
Vadinin uydu görüntüsü

Buraya yol yapıldığını duyduğumda aşağıdaki uydu görüntüsünden de görüldüğü gibi Van-Çatak-Bahçesaray yolunu kısaltmak için vadiden bir yol geçirecekleri düşüncesi aklımdan geçti. Zira kapalı olan dar ve taşlı bir yol vardı önceden de. Ancak yol yine sadece köye kadar gidiyor ve bitiyor. Devam etmiyor. Dolayısıyla makul bir mantığı olmayan bu çalışmadan köylüler fayda gördü mü bilemiyorum ama kuşların ve oradaki yaban hayatının ciddi zarar gördüğü kesin. Doğada yapılan çalışmalarda bir çok husus hesaplanmalı ve ona göre hassas bir çalışma yapılmalı. Sonra ne kadar ah vah edilse de bir kıymeti kalmıyor.

Vadi2

Kısa sürede çok keyif alarak çekim yaptığım ve uzun süre şehirleşme anlamında gelişmenin uzak olduğu bu coğrafyanın tahrip edilmiş olması beni üzdüğü için hem bu konuya dikkat çekmek hem de o günlere bir vefa sadedinde anmak için bu yazıyı kaleme aldım. Aşağıda bu küçük vadiden geriye kalan acemilik dönemi ötücü fotoğraflarını izleyebilirsiniz. Doğamızı koruyan nesillerin bir an önce yetişmesi ve doğaya daha saygılı bir toplum olmamız dileklerimle… Sevgiyle kalın…

_KUS7252
Ketenkuşu
_KUS7228
Kuyrukkakan
_KUS714a4
Çobanaldatan
_KUS7122
Delice Doğan
_KUS7022
Ak sırtlı kuyrukkakan
_KUS7240_IJFR
Kuyrukkakan
_KUS7328_IJFR
Gelengi
_KUS7357_IJFR
Boğmaklı Ardıç

Bir kaç fotoğraf da Çatak ilçesinden ve Kayaların arasından fışkıran Kanispi kaynak suyundan…

_KUS6723 50X70 50X70-2 50X70-3

 

1 YORUM

  1. Acemilik dönemi de olsa gene muhteşem kareler yakalamışsınız Ali Bey, öykü hem hüzünlendirici hem bilgilendirici.İnsanoğlunun adımını attığı her toprak karesi bozulmaya, kaybolmaya mahkum oluyor maalesef ki.Bir benzeri de şu an İstanbul Riva’da yaşanıyor 3. köprü yüzünden doğal yaşamın bir kısmı yok oldu bile.Kalanı Allah Kerim…Duyarlılıgınız için emeğinize ve yüreğinize sağlık, selamlarımla…

    • Maalesef en iyi yaptığımız şey yok etmek. Yol elbette önemli ama verilen zarar en az olmalı. Bu yollar genelde yaz aylarında yapıldığı düşünülürse ve bu yol haziran ayında olduysa yuvalarda yavruların henüz uçmadığı döneme denk gelmemiştir umarım. Duyarlılığımızın artması dileklerimle ilginiz için teşekkürler. Selamlar…

  2. Çok etliyeci bir yazı,insanoğlu hakikaten çok gaddar,her geçen gün doğaya daha fazla zarar veriyor ne yazık ki.üzüldüm hem yazıdan dolayı hemde daha önce tanışamadığımızdan dolayı van bize çok yakın,araziye eşlik eder deneyimlerinizden faydalanırdık,kalemine sağlık Ali hocam takibindeyim.saygılarımla…

    • Emrah bey maalesef her geçen gün daha önce manzarasına hayran kaldığımız güzelliklerimiz bir bir yok oluyor. Doğa fotoğrafçılarının ve dağa severlerin sayısı arttıkça geleceğimizi bir nebze kurtarabiliriz belki. Bu nedenle bu tür yazıların ve hatta doğamızı koruma adına başlatılan imza kampanyalarının önemi çok büyük. Duyarlılık adına. Buradaki kayalık çok küçük bir alan belki ama o bile yüzlerce yuvayı yıkmaya yetti. Ya hesler ile tahrip edilen ve geri dönüşü olmayan yerler… Maalesef… İlginiz ve takibiniz beni mutlu etti. Sağ olun. Sevgiler…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here