
Son dönemde bir biri ardına çıkan tele zoom lenslerin testlerini yapmış ve sonuçları sizlerle paylaşmıştım. Ancak asıl merak edilen konu bu lenslerin kıyaslaması idi. Çünkü bir çok kullanıcı hangisini alması gerektiği noktasında ister istemez bir kararsızlık yaşıyor. Biz fotoğrafçılar en doğru ve yeterli ekipmanı kullanmak isteriz. Kullanacağımız ekipman bizi çekim sırasında en az meşgul eden ve en başarılı sonucu veren ekipman olmalıdır. Fotoğraf sektöründe en iyi ekipmanlar doğal olarak en pahalı olanlardır. Ancak makul fiyatlı ürünler ile de biraz dikkat ve alışma ile çok başarılı sonuçlar alınabilir. İşte bu yazıma konuk alan objektifler de bu türden bir kategori içerisinde yer alıyor. Yani hiç birisi prime 300mm, 400mm veya 500mm kadar hızlı ve keskin olmamakla beraber fiyat / fayda bağlamında çok avantajlı ve verecekleri sonuçlar itibariyle de kısıtlı bütçe ile elde edilebilecek en güzel zoom lensler. Hangisinin daha başarılı olduğu ise yazının devamında gizli…
Her ne kadar lenslerin daha önce test yazılarını yazmış olsam da, her bir lensin sahada kullanımı ve performansı hakkında kısa bilgiler vererek tekrar hatırlamakta fayda olduğunu düşünüyorum. Sonrasında ise örnek fotoğraflarla konuya ışık tutmaya çalışacağım. Testte kullanılan tüm lensler Canon uyumlu ve Canon 5D Mark 3 ve Canon 60D ile test edildi. Özellikle Canon 5D Mark 3 ve Canon uyumlu Tamron 150-600mm için Uçankare hava fotoğrafları ve video yapım firması kurucusu Tolga Kıroğlu’na teşekkür ediyorum.
Sigma 150-600mm f/5-6,3 DG OS HSM Sport
Daha önceki test yazımda da özellikle vurguladığım gibi Sigma üç lens içerisindeki en ağır, en büyük ve en sağlam lens. C modelinin aksine S modeli tamamen metal malzemeden üretilmiş ve 2.860gr ağırlığı ile kullanımı en yorucu olan lens. Test çekimleri sırasında aracın sağ camından çekmek zorunda olduğum bir fotoğraf serisinde kısa sürede kolumda ve sırtımda ağrı hissetmeme neden oldu. Elde uzun süreli çekim kolay değil. AF hızı makul. Yataydaki konuları yakalamakta sorun yok ancak üzerinize doğru gelen konularda AF yavaş kalıyor. Yurt dışında 2.000$ gibi bir fiyata alınabilen Sigma S modeli toz ve nem sızdırmazlık özelliği ile bu rakamı hak ediyor gibi. Ama sadece performans olarak bakılırsa fiyat biraz yüksek. C (çağdaş) modeli ise yurt dışında 1.100$ gibi bir fiyata satılıyor. Daha hafif olmasına karşın plastik gövdeye sahip olduğu için daha zayıf bir koruma sunuyor. Ayrıca optik eleman yapısı nedeniyle daha zayıf bir performansa da sahip.
Sigma 150-600mm ile çekilen örnek fotoğraflar…
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM
Daha önceki test yazısında da ifade ettiğim gibi üç objektifin en hafif ve küçük olanı Canon 100-400mm. Boyutları sayesinde lensi kullanmak çok kolay ve özellikle hareketli konuları takip etmek rahat. Lensin gövdesi sert plastikten oluşuyor. Ağırlığı sadece 1.570gr. AF hızı makul. Yataydaki konuları yakalamakta sorun yok ancak üzerinize doğru gelen konularda AF yavaş kalıyor. Yürüyerek yapılan arzi çekimlerinde uzun süre lensi taşımak sorun olmuyor. İstediğiniz her odak noktasında lensi kilitleyebilmek çok güzel ve avantajlı bir özellik. Buraya kadar her şey güzel. Ama bu noktadan sonra işler biraz farklı… Yurt dışında 2.200$ gibi bir fiyata alınabilen Canon 100-400mm, optik başarı noktasında maalesef bekleneni veremiyor. Çünkü konu Canon olunca beklenti de biraz yüksek oluyor doğal olarak. 2015 yılı teknolojik gelişmeleri değerlendirildiğinde kendisinden çok daha yaşlı olan prime 400mm f/5.6 lense en azından yakın bir değer vermesi beklenirdi…
Canon 100-400mm ile çekilen örnek fotoğraflar…
Tamron SP 150-600mm f/5-6,3 Dİ VC USD
Bu lensin Nikon uyumlu modelini kendim kullanıyorum ve test sonuçlarını da sizlerle paylaşmıştım. Canon uyumlu modelin Nikon uyumlu olan ile hiç bir farkı yok. Bu nedenle ayrı bir yazı yazmadan kısaca hatırlatma yapayım. Gövde sert plastikten yapıldığı için hafif ve kullanımı kolay. Ağırlığı 1.951gr. Lens yapısı Sigma 150-600mm’ye benzemekle birlikte biraz daha ince ve kısa. AF hızı makul. Yataydaki konuları yakalamakta sorun yok ancak üzerinize doğru gelen konularda AF yavaş kalıyor. Elde çekim yaparken çok sorun olmuyor. Uzun süreli çekimlerde arada bir kolunuzu dinlendirmeniz yeterli. Optik performans olarak da oldukça başarılı olan Tamron 150-600mm yurt dışında 1.069$ olan fiyatı ile en ekonomik lens.
Tamron 150-600mm ile Tolga Kıroğlu tarafından çekilen örnek fotoğraflar…
Karşılaştırma
Lensleri sağladıkları görseller ile karşılaştırma yapmak için her bir objektifi aynı gövde üzerinden, aynı noktadan, aynı mesafeden titreşim önleme sistemleri kapalı vaziyette fasulye torbası üzerinden tamamen sabitleyerek kullandım. Fotoğraflarda her hangi bir işlem yapılmadı. Çekildiği gibi kullanıldı.
Örnek: 1
600mm için farklı diyafram değerlerinde örnek görüntüler…
Sigma 150-600mm – 600mm
Tamron 150-600mm – 600mm
Örnek: 2
500mm için farklı diyafram değerlerinde %100 büyütülmüş örnek görüntüler…
Sigma 150-600mm – 500mm
Tamron 150-600mm – 500mm
Örnek: 3
400mm için farklı diyafram değerlerinde örnek görüntüler…
Canon 100-400mm – 400mm
Sigma 150-600mm – 400mm
Tamron 150-600mm – 400mm
Örnek fotoğraflarda görüldüğü gibi 600mm de Sigma’nın üstünlüğü gözle görülür düzeyde iken 500mm de Tamron oldukça başarılı. Canon 100-400mm lensin sahneye çıktığı 400mm ise beni biraz şaşırttı. Canon rakiplerine yakın değerler ortaya koydu. Tüm diyafram değerlerinde %100 krop ile üç lensin performansını aşağıdaki birleştirilmiş görsellerde görebilirsiniz.
Yukarıdaki görsellerden de açıkça görüldüğü gibi 400mm de Canon bir çok diyafram değerinde maalesef bir tık geride kalıyor. 2.200$ fiyat etiketinden ve yeni teknolojiden beklenmeyen bu sonuç ilk yaptığım testte de kendisini göstermişti ancak olası bir teknik hatadan kaynaklanmış olabilir düşüncesi ile tekrar test etmek istedim. Ancak sonuç değişmedi. Bu Canon kötü demek asla değil. Ama beklenti yüksek olduğu için sonuç şaşırttı. Oyuncak ayıcık ile yaptığım ilk test sonuçlarını da aşağıya ekliyorum. O zaman Canon uyumlu Tamron elimde yoktu 🙂
Sigma ile Tamronun sonuçlarının bir birine yakın olduğu değerlendirilirse her iki test sonuçlarına ve benim sahadaki kişisel tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki Canon 100-400mm keskinlik noktasında sonuncu oluyor. Bunun üzerine en yüksek fiyat etiketine sahip olduğu da düşünülürse fiyat / performans noktasında da yine gerilerde kalıyor.
Tamron ve Sigma’nın bir birlerine göre durumlarını yukarıdaki tek tek yüklediğim görsellerden ayırt etmek mümkün olmamış olabilir düşüncesiyle bu soruya da cevap bulabilmek adına en keskin sonuçları verdikleri f/8 değerindeki karşılaştırmalı görselleri aşağıya ekliyorum.
Sonuç ve Değerlendirme
Mevzuyu toparlama adına şöyle bir değerlendirme yapmam gerekirse yeni tele zoom lensler eski versiyonlarına göre daha da gelişmiş ve gerek hız gerekse de keskinlik noktasında daha ileri bir noktaya ulaşmış. Özellikle Sigma ve Tamron bu noktada oldukça büyük bir adım atmış bulunuyor. Sigma 150-600mm eski 50-500mm’ye göre dah ahızlı ve keskin. Tamron 200-500mm ile yeni lens kıyas dahi kabul etmeyecek derecede fark atıyor. Tamron son dönemde özellikle 24-70mm ve 70-200mm lenslerde Nikon ve Canon ile kafa kafaya bir noktada bulunuyor. Geldiği bu seviyeyi yeni 150-600mm ile de devam ettirdiği net biçimde ortada. Ancak Canon noktasında açıkçası eski 100-400mm ile yeni 100-400mm arasında zoom mekanizması ve kullanım kolaylığı dışında her hangi bir marjinal gelişmeden söz etmek zor. Yani elbette bir gelişme var ancak daha iyi olabilirdi. O nedenle özellikle kuş ve yaban hayatı fotoğrafı için zoom lens düşünenler Canon 100-400mm’den ziyade 600mm avantajıyla diğer rakiplerine de bakmaları isabetli olacaktır.
Ne demek istediğimi daha net anlatma adına aşağıdaki yıldız tablolarına hep birlikte bakalım…
Yıldız Tablosu
Tablolardan ve toplam puanlardan da görüldüğü gibi bu çetin rekabetin galibi Tamron oldu. Sigma en keskin ve sağlam lens olmasına rağmen kullanımının zor olması ve fiyat farkı kadar bir optik fark sunamaması nedeniyle liderliği kaybetti. Ancak ben karizma, keskinlik ve sağlamlık arıyorum diyorsanız sizin lensiniz kesinlikle Sigma 150-600mm. Canon ise optik kalite olarak küçük bir adım atmış olması ve fiyat / fayda noktasında geride kalması nedeniyle rekabette kaybeden objektif oldu. Kuş ve yaban hayatı dışındaki konularda günlük kullanım için tercih edilebilir. f6.3 değerinde en keskin sonucu vermesi güzel ve çok kullanışlı. Tamron’a gelince hem eoptik kalite olarak Sigma’ya yakın sonuçlar vermesi, hem hafifliği ve kullanım kolaylığı hem de fiyat / fayda bağlamında en başarılı lens olması sonucu liderliği haklı olarak elde etmiş oldu. Mesele doğada yaban hayatı ve özellikle kuş ise ve prime lens alma imkanı bılunmuyor yahut yedek bir zoom aranıyorsa benim tavsiyem bunun Tamron 150-600mm olduğudur.
Yazıyı bitirmeden son olarak bu testin bu üç lensi kapsadığını ve hepsinin de prime lenslerden geride kaldığını tekrar hatırlatmak istiyorum. Keskin, hızlı ve değerli bir objektif arıyorsanız 300mm, 400mm veya 500mm gibi prime lens almanız çok daha isabetli olacaktır. Bu tür zoom lensler bütçe dostu olmasının yanında ikinci bir lens olarak ve zoom avantajından kompozisyon bağlamında faydalanmak için tercih edilebilir. Esen kalın…
Emeğine sağlık Ali hocam bizleri aydınlattığın için….
Emrah bey ilginiz için ben teşekkür ederim. Sevgiler…
Çok detaylı ve bilgilendirici, karar almada ışık tutucu bir yorum, kutlarım Ali Bey.
Çok teşekkürler Zafer bey. Değer kattınız… Sevgiler…
Çok bilgilendirici bir yazı teşekkür ederim emeğiniz için 🙂
Ben teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın…
Oldukça yararlı bir karşılaştırma olmuş Ali Bey, aklımdaki pek çok sorunun cevabını bulmuş oldum. Çok teşekkürler. Selamlar.
Faydalı olmasına çok sevindim Mustafa hocam. Değer kattınız, sağolun. Sevgiler…
Hep aklımı kurcalayan bir soruydu. Sigma ile Tamron arasında gidip geliyordum. Yazınızı okuduktan sonra Tamron’da karar kıldım.
Emeğinize sağlık.
Özgür bey merhaba. Sorularınıza cevap bulmuş olmanız ve yazının amacına ulaşmış olması beni mutlu etti. İlginiz için teşekkürler. Selamlar…
çok teşekkür ederim çok aydınlatıcı oldu.. fiyat çok fark olmadıgından kalite ve keskimlikde üstün sigmada karar kıldım
Hayırlı olsun. Esen kalın…
Bir yıldır defalarca dön dolaş sigma c mi sigma s mi yoksa tamron mu diye araştırıyorum bu zaman zarfında 70 300 gibi bi lensler sürünerek kuş fotoğrafı çekmeye çalışmam çabası oldu. Ama yazınızı okuduktan sonra optik olarak pek farkı olmadığını anladigim iki lens arasında tamron da karar kıldım çalışmalarınız ve bize kattiklarınız için teşekkür ederim…….
Ben teşekkür ederim 😊
ALLAH RAZI OLSUN ELİNİZE SAĞLIK ÇOK FAYDALI BİLGİLER.NİKON D500 DE TAMRON 150-600 G2 DÜŞÜNÜYORUM SİZCE TATMİN EDİCİ OLURMU ?
Merhaba. Tatmin edici sonuçlar alırsınız evet. Zaten fiyat – performans olarak en iyisi diyebilirim.
Merhaba Ali Bey, öncelikle güzel yazılarınız için elinize sağlık.
Genellikle ay batışı ve doğuşu fotoğrafları çekiyorum. Nikon d750 gövde için daha önce nikon 200-500mm kullanıyordum. Ay için mesafe çok uzak olduğu için 500mm de hafif rüzgarlı havada netlik konusunda problem yaşıyordum.(%100 cropda) Ekonomik sebeple lensi sattım.
Şimdi Tamron veya sigmanın 150-600 ü nü almak istiyorum. Tamronun g1 versiyonu fiyat olarak öne çıkıyor. Sigmanın C versiyonu da ha keza öyle. Sigmanın S serisini fiyat açısından eliyorum.
Soruma gelirsek: Ay batımı için tamron g1 mi yoksa sigma s mi ya da üstüne para ekleyip tamron g2 mi?
Konuyla ilgili dönüş yaparsanız çok memnun olurum. Teşekkürler.
Ay fotoğrafı için bu yazdıklarınızda aynı sonucu verecek. Hepsi rüzgarda titrer. En az titreyecek olan ağırlığı nedeniyle Sigma Sport modeli.
G1 ile gündüz yaptığım manzara deneme çekimlerinde netlikte sorun yok ama keskinlik de sorun var. Titremeyi ve sportu es geçersek tamron g1 için sanırım fiyat performans açısından öne çıkıyor. G1 i f8 de kullanmak sorunu bi nebze çözebilir sanıyorum. Bu konuda ne düşünüyorsunuz merak ettim.
Ben de çekimleri yaparken daha çok f/7.1 ve f/8 de çekim yapıyorum. Daha iyi bir keskinlik alınabiliyor.