Nikon D500 İnceleme

24
1469
Nikon D500 İnceleme

 

Nikon’un efsane kroplu gövdesi D300s in yerini alacağı beklenen ve özellikle son 3 yıldır ha çıktı ha çıkacak denen D400 modeli beklenenin aksine D500 ismi ile bu gün duyuruldu. Nikon bu gün D500’ün yanı sıra amiral gemisi yeni D5’i, 360 derece çekim yapabilen yeni aksiyon kamerası KeyMission 360’ı ve yeni flaşı SB5000’i de duyurdu. Adeta ürün şovu yapan Nikon’un beni en çok heyecanlandıran modeli D500 e yakından bakalım.

D500 beklenene değer bir gövde olduğunu ilk anda hemen ortaya koyuyor. Zira D500 gövde yapısı ve özellikleri ile pro bir gövde. Nikon D500 modelini o kadar geç çıkardı ki bu süreçte D7000, D7100 ve D7200 modelleri arka arkaya duyuruldu ve artık neredeyse eskidiler bile. Ancak D7000 serisi güçlü gövde isteyen ileri amatör ve profesyonel fotoğrafçıları bir türlü tatmin etmemişti. D500 ise tamamen yeni ve gelişmiş özellikleri ile tüm profesyonel ihtiyaçları karşılayacak düzeyde…

1559_D500_lcd

Nikon D500’ün başlıca özelliklerine başlıklar altında derinlemesine bir göz atalım…

20.9 megapixel CMOS sensor

Nikon D500 tamamen yeni geliştirilmiş (20.9mp) 21 milyon efektif piksel sayısı ile günümüz için ideal bir çözünürlük sunuyor. Salt piksel fazlalığının fotoğraf için bir öneminin olmadığını artık bir çok fotoğrafçı biliyor. Nikon D7100 – D7200 serisi gibi 24mp değil de 21mp gibi bir çözünürlüğü seçmiş olması hem daha iyi iso performansı yakalayabilmek hem de Nikon Dx gövdelerde bir ilk olan 10fps çekim hızını yakalayabilmek adına akıllıca bir adım olmuş. Evet artık Nikon DX kullanıcıları 7fps sınırını kompakt bir DSLR gövde ile aşmış ve 10fps hızı yakalamış bulunuyor. Bu özellikle spor, kuş ve yaban hayat fotoğrafçılarının çok beklediği bir özellikti. D5 ile benzer bir sensör teknolojisine sahip olması da ayrı bir güzellik.

Yeni Multi-CAM 20K netleme sistemi ve yeni 153 netleme noktası

Evet yanlış okumadınız, yeni Nikon D500 de 153 adet netleme noktası bulunuyor. Ayrıca bu netleme noktalarının 99 tanesi çapraz tip. Yani daha hassas ve konu takibinde daha başarılı. Ayrıca f/8 değerinde konu takibi de mümkün. Özellikle de merkezde… 153 netleme noktası sadece sözde değil. Nikon yeni AF modülü üzerinde epey çalışmış görünüyor. Çünkü netleme noktaları neredeyse vizörün her yerini kaplıyor. Bu da hem konuyu takipte hem de kompozisyon oluşturmada çok önemli bir avantaj. Netleme noktaları tek, 25, 72 ve 153 nokta şeklinde farklı ayarlarda seçilebiliyor. Ayrıca gurup AF seçeneği de yine D500 de etkin.

Yeni EXPEED 5 İşlemci

Yeni geliştirilen EXPEED 5 işlemci D500’ün temiz ve dinamik aralık olarak başarılı görseller üretmesine yardımcı olmanın yanında 51.200 iso değerine ulaşmasını sağlıyor. Ayrıca 10fps çekim hızı ve -4 ev poz değerinde detay almayı mümkün kılıyor. iso değeri Hi 5 ile 50 – 1,640,000 değerlerine zorlanabiliyor. Canon gövdelerin aksine hala Nikon tek işlemci kullanıyor. Ama anlaşılan o ki ikinci bir işlemciye gerek te yok…

Sağlam magnezyum alaşım ve karbon fiber gövde

Nikon firması yeni D500’ün tıpkı yeni D5 gibi sağlam ve toza – neme karşı korumalı olduğunu söylüyor. Pro bir gövdeden de başka bir şey beklenmezdi. Karbon fiber malzeme hafiflik sağlarken sağlamlıktan da taviz verilmemesini sağlıyor.

3.2″ hareketli ve dokunmatik LCD ekran

Hareketli LCD ekranlar artık neredeyse standart hale geldi diyebiliriz. Nikon D500 de bundan nasibini alanlardan. 3.2-inç ve 2,359k çözünürlükte 4 renkli  (RGBW ) LCD dokunmatik ekran farklı açılardan fotoğraf ve video çekimi yapmayı kolaylaştırıyor. Dokunmatik olması sayesinde hem fotoğrafları yakınlaştırmak hem de izlemek daha keyifli. Dokunmatik özelliği sadece eğlence için değil elbetteki, netlemek istediğinin noktaya LCD ekranda dokunduğunuz anda AF sistemi istediğini yeri anında netliyor.

Kablosuz Çözümler

Nikon D500 tüm kablosuz çözümleri bir arada sunuyor.  Bluetooth, Wi-Fi ve NFC özellikleri istediğiniz her yerde dosya aktarımını ve anında internette paylaşımı kolaylaştırıyor. Böylece işleri hiç bekletmeden göndermek veya harika bir kareyi anında sosyal medyada göstermek için yanınızda akıllı bir cihaz olması yeterli. Ayrıca bu akıllı cihaz ile kamerayı uzaktan kontrol etmek ve fotoğraf – video çekmek te mümkün.

4K Video Kaydı

Evet artık DSLR gövdelerde video kaydı 4K değerlerine nihayet çıktı. Nikon D500 ile saniyede 30, 25, 24 kare hızlarda 4K UHD video çekmek mümkün. Ayrıca yine 1080p değerinde 60p,30,25, ve 24p değerlerinde video kaydı yapılabiliyor. Video kaydı sırasında ekstra olarak 1.3dx modu kullanabiliyor olmak da artı bir avantaj. Böylece özellikle tele çekimlerde çok daha yakın kayıtlar yapmak mümkün.

DEĞERLENDİRME

Yeni Nikon D500 yukarıdaki bu güçlü özellikleri ile gerçek bir kullanıcı dostu olarak göze çarpıyor. En büyük rakibi 7D Mark 2 ye çok güçlü bir rakip olarak sahnede yer buldu ve bence kroplu gövdeler arasında liderliğe oynuyor. Nikon pro gövdelerde çok beğendiğim bir özellik sol kısımdaki 4 lü yonca şeklindeki kısa yol tuşlarıdır. Bu tuşlar sayesinde bir çok ayarı hızlıca yapabiliyorsunuz. Nikon gövdelerde özellikle daha önce Canon kullananların eleştirdiği bir durum vardı. O da iso düğmesinin solda kalması ve iso ayarı için gözünüzü konudan ayırmak zorunda olmanız. Aslında bu zorunlu değil zira ön ve arka çarklara bu özelliği atamanız mümkün :)) Ama bu özelliği bilmeyen veya kullanmak istemeyenler için artık sağ parmağınızın hemen altnda bir iso düğmesi bulunuyor. Bu yenilik şimdilik sadece D5 ve D500 de var. Bu sayede konuyu izlerken iso ayarı yapmak şimdi daha kolay.

3576300698

Nikon’un pro gövdelerinde vizör genelde daire şeklinde olur ve bu inanın konuyu vizörden izlerken bam başka bir hava verir. D500 de yine bu vizörden kullanılmış. Çok şık bence. Bir diğer yenilikte geliştirilen flaş sistemi olmuş. Gövde içerisine entegre edilmiş radyo frekanslı sistem ile flaşları ptlatmak ve TTL kontrolu yapmak mümkün. İsteğe bağlı WR-A10 / R10 alıcı-verici ile kombine edildiğinde birden çok flaşı gün ışığında bile kontrol etmek mümkün. Düğün ve moda fotoğrafçıları için güzel haber.

Benim gibi doğa ve yaban hayat fotoğrafları çekenler için tam ayarında bir çözünürlük sunan D500 aynı zamanda 10fps hız ile aksiyonu yakalamayı daha kolay hale getiriyor. Ayrıca D7100 de sadece 12 kare kalan tampon bellek kapasitesi D7200 de bile 30 karede kalmıştı. Ama D500 de tampon bellek tam çözünürlükte 200 kare sıkıştırılmış RAW ve 79 kare sıkışmamış RAW dosya kaydedebiliyor. Bu oldukça sevindirici ve yeterli bir düzey.

Sensörün üzerini dolduran 153 netleme noktası ve bunların 99 tanesinin çapraz tip olması başlı başına D500 almak için bir neden olabilir. Hızlı konuları takip etmek çok daha kolay ve isabetli olacaktır. Sensörün iso başarısının da yüksek olacağını düşünüyorum. D7200 makul bir başarı ortaya koyuyordu D5’in kardeşi olan bu sensör hayal kırıklığı oluşturmayacaktır. Fiyat etiketinin de 2.000$ olduğu düşünülürse…

Bu gövde beni heyecanlandırmayı başardı. D7100 kullanıcısı olarak bir çok defa sınırlandığım oluyordu. Bu gövde ile kroplu makinelerde şimdilik sınırlar kalkıyor diye düşünüyorum. Test sonuçları elbette nihayi gerçeği ortaya koyacaktır ama bu gövdenin hiç beklenmedik kronik bir arıza vermesi dışında hiç bir değerin olumsuz olacağını düşünmüyorum. Nikon sevenlere hayırlı olsun diyelim. Elime geçtiği ilk fırsatta gerçek bir test yazısında görüşmek dileğiyle, şimdilik hoşça kalın…

Örnek Fotoğraflar (Fotoğraflar Nikon USA web sayfasından alınmıştır)

D500_sample-photo_01

D500_nikkor_04

 

 

 

 

24 YORUMLAR

    • Çok teşekkürler Göker bey. Kronik bir sorun çıkmaz ve beklendiği kadar uzun süre de kullanım imkanı olur 🙂 Sevgiler…

  1. Merhaba Ali bey. Web sayfanız ve yazılarınız çok güzel. Faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz. Her soruya cevap vermiş olmanız beni özellikle etkiledi. D500 ü incelerken buldum sitenizi ve bu yazınız kafamdaki bir çok soruyu ortadan kaldırdı. Ancak başka sitelerde netleme noktalarının tamamının kullanılamadığı gibi bir şey gördüm. Bu doğru mu? Bir de yabancı broşüründe netleme noktaları çok daha az gibi. Bu netleme sistemini tam olarak çözemedim. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler. Kolay gelsin.

    • Çetin bey merhaba. D500 ve hatta D5 modellerinde 153 netleme noktasının çapraz tip olan 99 tanesinden 55 tanesi isteğe bağlı olarak seçilebiliyor. Yani daha önceden 51 seçimli nokta varken şimdi 55 nokta var. Bu bir eksiklik gibi görülebilir ama çekim yaparken 153 nokta arasında dolaşmak daha zor ve anlamsız aslında. Doğru yerleştirilmiş 55 nokta kompozisyon oluşturmak için yeterde artar bile bence. Tabi ki D500 test sonuçları geldikçe durum daha da netleşecektir. Broşürden bahsetmişsiniz. İndirip baktım ve bazı noktaların çerçeveli bazılarının ise Canon modellerindeki gibi sadece nokta şeklinde olduğunu gördüm. Noktaları da sayarsanız 153 tane var 🙂 Zannediyorum bunu sormuştunuz 🙂 Esen kalın…

  2. Merhaba;

    Bir kıyaslama yapacak olursak Nikon D500 / Nikon D750 arasında hangisi almamızı önerirsiniz..?
    Nikon D750 FF makine formatı ile gelirken Croplu bir makine olan Nikon D500 daha yüksek bir fiyatta olması açıkçası kafamı çok karıştırdı üstelik sensör olarak D750’den daha küçük.. Son olarak böyle bir makinede dahili flash olmaması sizcede çok garip değilmi ?
    Görüşleriniz ve yardımınız için şimdiden çok teşekkürler

    • Nikon D750 modeli d500 den daha iyi görüntü kalitesi verecektir. Nedeni ise Full Frame olması. D750 neredeyse D500 ile aynı fiyat. Bu yakın fiyat durumu D750 nin indirimde olmasından kaynaklanıyor. Ben D750 modelini tavsiye ederim. Çok daha avantajlı ve kullanışlı bir model. Dahili flaş olmaması bir eksiklik belki ama profesyonel gövde kullananlar genelde harici flaş kullanır. Çünkü tepe flaşı ile iyi fotoğraf çekmek pek mümkün değil…

  3. Ali bey öncelikle merhaba..
    kuş fotoğrafları çekmeye niyetli birisi için tamron 150-600 ve nikon d610 & D750 gibi bir set mi yapsam
    yoksa şimdilik D90 ımla idare edip d500 beklesem..
    yada tamron lense hiç bulaşmayıp 300 f4 + 1,4 tc mi alsam.
    sizce hangisi daha mantıklı bir karar olur..

    • Bir sıralama yapmak isterim ama karar yine de sizin.
      1- Nikon D500 + 300mm f/4 (tc ye gerek yok ama yine de olsa fena olmaz)
      2- D750 / D610 + Tamron 150-600mm

      Sıralama böyle. 150-600mm Nikon 300mm kadar keskin ve hızlı değil. Arada fark var. O nedenle Full frame gövde de daha makul. Ama D500 ile 300mm çok iyi ikili olacaklardır. 1. şıktaki ekipman ile hızlı olursunuz. Keskin ve temiz fotoğraflar alırsınız. 2. şıktaki ekipman ile de yakın keskinlik ve kalitede daha fazla esneklik elde edersiniz. Zoom avantajınız olur. Ama kuş fotoğrafçılığında çok da zoom ihtiyacı olmuyor. Sevgiler…

  4. Ali bey emeğinize sağlık çok doyurucu bir yazı olmuş. 7dmark2 kullanıcıları tarafından sürekli (şaka amaçlı) eziklenmekten dolayı bunalıma girmiştik. Bu iyi geldi 🙂

  5. Merhabalar, halihazırda d5300 kullanıyorum fakat artık değişimin gerektiğini düşünüyorum, o yüzden full frame bir makina arayışı içerisindeydim ve d750 ile d810 arasında kalmıştım ki, nikon d500ü önümüze koydu:) şimdi 810 ile d500 arasında gidip geliyorum, ekipmanlarım da nikon 18-140mm, nikon 50mm 1.8g ve tamron 11-16mm f2.8 dx.. Kişisel tercihim d810 yönünde ama d500ön özellikleri de çok iyi. Siz acaba ne önerirsiniz teşekkür ederim..

    • Merhaba. Elinizdeki lenslerin 50mm hariç tamamı DX lensler. Bu lensleri Full Frame gövdelerde kullanamazsınız. Ayrıca D5300 den D810 veya D750 çok hızlı bir çıkış olur ve çok büyük baskı düşünmüyorsanız anlamı da yok. D500 her yönü ile çok daha isabetli olacaktır. Hem de tü lenslerinizi kullanmaya devam edersiniz. Ayrıca iso başarısı neredeyse D800 ile aynı. Ben D500 derim. Esen kalın…

  6. Selamlar. Canon 70D+sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM kullanan amatör bir fotoğrafçı olarak,
    Canon 80d ye geçişi mi Nikon D500 e geçişi mi tavsiye edersiniz. Sizce Nikon d500 için en iyi takgez lens hangisidir? Şimdiden teşekkür ederim.

    • 70D den 80D ye geçişte bir şey değişmeyecektir. D500 pro bir gövde ve bu güne kadar ki en iyi kroplu gövde. Marka değişikliği riskli olsa da tek lensiniz varsa sorun değil. 18-300mm var Nikon da. Onunla olabilir. Ama tak gez lensten ziyade bence keskin ve hızlı lensleri tercih etmek gerekli….

  7. Selamlar AliBey.
    CAnon 80d ile Nikon d500 arasında tercih gerekirse hangisini almalıyım. Takgez lens olarak hangi lensi tavsiye edersiniz.

  8. Ali Bey elinize sağlık güzel bir yazı olmuş, size sormak istediğim Nikon D500 4K slow mosion ve time Lapse çekiyor mu?
    İyi çalışmalar…

  9. Günümüz teknolojisi için özellik bazında çok iyi bir makine olmasına karşın krop segmentin prof seviyesi için abartı bir fiyata sahip. bütün yabancı forumlarda ve incelemelerde bundan dem vuruyorlar. Kesinlikle akıllıca bir tercih değil

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here