Nikon 1 Serisi İle Yaban Hayat Fotoğrafçılığı

4
993

Profesyonel fotoğraf çekimleri söz konusu olduğunda en azından DSLR gövdeler ilk akla gelenler olur. Lens çeşitliliği, hızları ve AF performansları ile bu tercih çok da doğal bir sonuç aslında. Ancak bu yazımda son dönemlerde popüler olan aynasız kameralardan özellikle sokak ve yaban hayat fotoğrafçılığına uygun olduğunu düşündüğüm ve benimde keyifle kullandığım Nikon 1 serisi ile neler yapılabileceğine dair örnekler sunmak istiyorum.

_DSC4259
Nikon V1 + FT1 + 300mm f/4 lens. f/5.6 1/250sn iso:100

Aynasız kameraların gelişimi neticesinde artık çok hızlı netleme ve seri çekim yapabilir hale geldiler. İlk çıkan Nikon V1 ve J1 saniyede 10 kare mekanik ve 30 kare elektronik çekim hızına sahipti. Şimdi son çıkan V3 ve J5 ise mekanik olarak 20 kare ve elektronik olarak 60 kare hızda fotoğraf çekebiliyor. Ayrıca çok hızlı AF yapabiliyor. Elektronik vizörü olan V serisi sayesinde uçan kuşlar gibi hareketli konuları takip etmek de kolay.

Bu yukarıda bahsettiğim özellikler 20fps veya 60fps hızında olmasa da en azından 10-14fps hızlarda DSLR gövdelerde de bulunuyor diyebilirsiniz. Ancak 1 serisinde ismini aldığı 1’’ boyutundaki sensörü sayesinde 2.7x çarpan faktörü bulunuyor. Bu sayede tele objektifler de çok daha fazla tele avantajı sağlanıyor. Örneğin 500mm f/4 lens 1 serisinde 500mm x 2.7 = 1350mm f/4 oluyor. Bu rakam doğrudan bir lensin ulaşamayacağı bir değeri sunuyor bize.

Peki sonuçlar nasıl diye soracak olursanız aşağıda vereceğim örnek görseller ile bu soruya cevap vermeye çalışayım…

_DSC2221
Nikon V1 + FT1 + 300mm f/4 lens. f/5.6 1/640sn iso:100
_DSC2262a
Nikon V1 + FT1 + 300mm f/4 lens. f/5.6 1/800sn iso:100
_DSC1641
Nikon V1 + FT1 + 300mm f/4 lens. f/4.5 1/1000 iso:100
DSC_5103
Nikon V1 + FT1 + 300mm f/4 lens. f/5.6 1/640sn iso:100

Bu örnekler günümüz sensör teknolojisine göre oldukça eski kalan ilk seri V1 ile çekildi. Son çıkan V3 ve J5 de bulunan yeni geliştirilmiş BSI cmos sensör ciddi anlamda ve gözle görülür derecede daha iyi. Aşağıda son model olan J5 in tarafımdan çekilmiş örnek görüntüleri ile kıyaslamasına bakınca sensördeki gelişme ve neticesinde elde edilecek sonuç oldukça güzel bence…

f/5.6 1/10sn iso:800
Nikon J5 + 10-100mm lens. f/5.6 1/10sn iso:800
f/5.6 1/20sn iso:800
Nikon J5 + 10-100mm lens. f/5.6 1/20sn iso:800
DSC_2250
Nikon J5 + FT1 + 300mm f/4 lens. f/5 1/800 iso:200

Nikon J5 ile çekilen fotoğraflar 800 iso değerinde olmasına ve 10-100mm gibi kit bir lens ile çekilmiş olmasına rağmen sensörün ne kadar iyi iş çıkarttığı açıkça görülüyor. Aşağıdaki ve daha önce J5 test yazımda paylaştığım %100 büyütülmüş örneklere bakmak daha anlamlı olabilir.

[wc_row][wc_column size=”one-half” position=”first”]

_DSC1660
Nikon V1, 10-30mm iso:800

[/wc_column][wc_column size=”one-half” position=”last”]

DSC_1644
Nikon J5, 10-100mm iso:800

[/wc_column][/wc_row]

[wc_row][wc_column size=”one-half” position=”first”]

_DSC1660f

[/wc_column][wc_column size=”one-half” position=”last”]

DSC_1640f

[/wc_column][/wc_row]

Örnek görsellerden de görüldüğü gibi çok daha aydınlık bir ortamda görüntülenen ve 10-30mm gibi daha az cam eleman barındıran bir lens ile çekilmiş kırmızı renkli papağan fotoğrafındaki gren oluşumu, daha az ışıklı bir ortamda ve 100mm gibi tele bir değerde çekilmiş yeşil papağan fotoğrafındaki gren oluşumundan daha fazla. Test ettiğim pek çok durum için J5 in daha başarılı olduğunu gördüm. Özellikle RAW fotoğraflarda keskinlik olarak V3 ve J5 çok daha başarılı. Yani yeni BSI sensör daha iyi.

Elinizde hali hazırda bir Nikon fotoğraf makinesi ve lensleri bulunuyor ise 1 serisi bir gövde ve FT1 adaptör ile her zaman yanınızda taşıyabileceğiniz küçük ve hafif ama güçlü bir aynasız kamerayı çantanızda taşımak bence doğru bir tercih. İlk kez kuş fotoğrafçılığına başlayacak ancak ekonomik bir çözüm arayanlar için de 1 serisi güzel bir alternatif olabilir. AF-S VR 70-300mm f/3.5-5.6 veya AF-S 70-200mm f/4 gibi ekonomik lensler ile de kuş fotoğrafçılığı yapmanın yolunu açmış oluyor 1 serisi. Ayrıca Nikkor 1 70-300mm VR lens de hiç bir adaptöre ihtiyaç duymadan kullanılabildiği için kompakt ama güçlü bir alternatif.

Nikon-1-Nikkor-70-300mm-f4.5-5.6-VR-lens

Olay elbette ki sadece fotoğraf ile sınırlı değil. Video için de 1 serisi bence oldukça iddialı. Büyük hayvanların portrelerinden tutun kuşların yakın ve detaylı videolarını almaya kadar 1 serisi işini doğru bir şekilde yapıyor. Ayrıca enstantane öncelikli modda veya auto modunda 1 serisi videoda kabul edilen 1/60sn enstantane değerini gerekli düzenlemeler ile korumayı da başarıyor. ND filtre olmadan bunu başarabilmesi de ayrı bir avantaj.

Nikon 1 ürünlerinin devamı konusunda net bir bilgi olmasa da çıkmasını ümit ettiğim V4, J6 ve AW2 modelleri ile bence özellikle 4K video noktasında çok güzel ve tatminkâr video kaydı yapan küçük kameralar elde edilmiş olacak diye düşünüyorum. Ayrıca 1 serisi yeni kompak sınıf DL serisi ile yeni bir atağa daha kalktığı için muhtemelen bir süre daha sahnelerde yerini alacaktır.

Sonuç olarak Nikon 1 serisi ile 2.7x çarpan faktörü, hızlı AF yeteneği, küçük ve hafif yapısı, tüm Nikon lensleri kullanabilme avantajı, başarılı video kaydı, gelişmiş ve yüksek iso başarımı sunan BSI 1” sensörü ve saniyede 60 kareye ulaşan çekim hızı ile bence yaban hayat fotoğrafçıları için ekonomik bir gövde veya güçlü bir yardımcı gövde olacaktır.

4 YORUMLAR

  1. Ali bey merhaba. Yazılarınızı yer yer okuyorum ve özellikle incelemeler çok faydalı oluyor. Bu güzel site için teşekkür ediyorum size. Bu yazınızı da mail ile gelen bildirimden gördüm. Mail olayı yeni galiba. Güzel olmuş.
    Bu yazıdaki fotoğraflara bakınca böyle küçük bir fotoğraf makinesiyle bunların yapılıyor olması beni şaşırttı. Yazıyı okuyunca insanın J5 alası geliyor ama bir kaç şey sormak istiyorum. Aynasız makine almak için J5 uygun mu. Daha çok manzara ve ailemle gezip dolaştığımız yerleri ve çocukları çekmek için. Birde Sony A600 daha iyi gibi. Fiyat olarak Sony daha uygun. Sizce A6000 mi J5 mi?
    İyi çalışmalar Ali bey.

    • Metin bey teşekkürler. Mail ile artık yeni bir içerik eklediğimde bilgilendirme yapmayı planlıyorum. Böylece daha iletişim içerisinde bir site olacak ümidindeyim. Sorunuza gelince; anıları kaydetmek ve ailenizi fotoğraflamak için bence Nikon J5 gayet yeterli. Manzara için de güzel bir makine. Sony A600 konusuna gelince ise hem sensör boyutu hem de iso başarısı ile Sony daha iyi fotoğraf veriyor. Nikon gövdelerde sensör genelde Sony markadır. Bu nedenle de A6000 APS-C format daha büyük bir sensöre sahip ve Nikon D7100, D7200 sınıfında bir gövde. J5 ise Sony olmayan BSI sensöre sahip ve 1” boyutunda. Buna rağmen sensör iso konusunda bence gayet başarılı. Eğer ciddi anlamda fotoğraf ile uğraşmayacak ve çantamda fazla yer kaplamayan bir mikine ile istediğim gibi gezip fotoğraf çekeyim derseniz J5 işinizi fazlasıyla görecektir. Lensler de Sony lenslere göre oldukça uygun fiyatlı. Sony lensler biraz fiyatlıdır. Lenslere de bakıp karar vermek daha isabetli olabilir. Yine de karar sizin…

  2. Bence Nikon bu küçük sensör ile çok anlamsız bir giriş yaptı aynasızlara. Türkiye de tutmadı. Sony, Fujifilm, olympus ve hatta samsung gibi firmaların büyük sensörlü modellerinin yanında Nikon 1 lerin hiç şansı yok bence. Samsung bile başlarda iyi sattı ama şimdi pazardan çekildiği söyleniyor. Nikon acilen adam gibi aynasız makine çıkarmalı. Hatta Full frame çıkarmalı. Benim düşüncelerim böyle.

    Biraz olumsuz gibi oldu Ali bey ama sözüm size değil. Yazıdaki fotoğraflarınız çok güzel bu arada.

    • Ali bey merhaba. Farklı bir pencere açan ve yazıya değer katan yorumunuz için öncelikle teşekkür etmek istiyorum. Nikon 1 serisi ile ilgili olarak buna benzer eleştirileri bazen forumlarda da okuyorum. Nikon’un ürün hakkında anlattıkları arge hikayelerinden ve 1 serisini neden çıkardıklarına dair makalelerden anlaşılan şu ki; Nikon, 1 serisi ile küçük, hızlı, hafif ve günlük kullanıma uygun bir modeli piyasaya yerleştirmek istedi. Diğer firmalar aynasızları büyütüp ağırlaştırırken Nikon daha da küçülttü ve hafifletti. Bu da ürünü ilk çıkardıkları felsefeyi koruduklarını gösteriyor.

      Günlük kullanım için çıkmış olsa da benim de yazıda dikkat çekmek istediğim gibi boyunu aşan işler yapabiliyor. O nedenle ben 1 serisini sevdiğim ve kullandığım için bu durumu da bu yazı ile aktardım. Ancak sizin eleştirdiğiniz noktalarda da haksız değilsiniz. Fotoğraf makinesi almak isteyen kişiler ilk olarak fotoğraf kalitesi, hız, tasarım vs. gibi durumlara bakıyor ve haliyle daha büyük sensörlü ve fotoğrafçılık adına daha çok şey vadeden Sony, Fujifilm vs gibi aynasız modellere yöneliyorlar. Tek makine kullanmak isteyenler için ve fotoğraf bilgisi olmadan hep en iyisine sahip olma düşüncesinde olanlar için bu davranış elbetteki çok normal.

      Bana “ben portre çekmek istiyorum veya düğün fotoğrafı çekmek istiyorum, hangi makineyi alayım” diye soranlara hiç bir zaman Nikon 1 serisini tavsiye etmedim 🙂 Zira bu yanlış bir tavsiye olurdu. Ama günlük kullanımda hızlı olsun, hemen fotoğraf çekebileyim ve çocuklarımın, ailemin fotoğraflarını çekeceğim diyenlere de tavsiye ettim.

      Biraz uzun oldu ama sonuca gelmeden yazıyı tamamlayacak olan bu soru cevap durumuna bir ekleme daha yapmak istiyorum. Nikon’un 1 serisine devam edeceğini yeni çıkardığı “DL premium kompak” seriden anlayabiliyoruz. Buradan hareketle bir tahmin yapabilirim belki; Nikon, 1 serisine artık DL ile devam edip yeni aynasızlarını DX ve Full Frame olarak duyurabilir. Bunlara uygun lens geliştirmek Nikon için zor olmasa gerek…

      Diğer markaların son çıkan aynasız ürünleri DSLR boyutlarına ve ağırlıklarına yaklaşınca (özellikle Sony) DSLR modellerini tehdit etmekten uzaklaştılar. Nikon da DX ve Full Frame aynasız çıkarırsa piyasa baya hareketlenir 🙂 Bakalım zaman gösterecek. Esen kalın…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here