ISO Ayarı ve Otomatik ISO

13
8166

Fotoğraf makinelerinde pek çok durum için iso değerleri manuel olarak ayarlanabilir. İso değeri arttıkça sensörün hassasiyeti artar ve az ışıklı ortamlarda fotoğraf çekmek kolaylaşır. Net fotoğraflar çekmek için gerekli olan hızlı enstantane değerlerine iso değerini arttırarak ulaşmak mümkündür. Yüksek iso bu avantajının yanında görüntü kirliliği diye tabir edilen nois oluşumunu arttırır. Bu da yüksek iso değerlerinde fotoğrafın üzerinde kumlanmaya benzer bir görüntünün oluşması anlamına gelir. Kumlanma 100 -200 gibi düşük iso değerlerinde neredeyse hiç görülmezken 1600 – 3200 gibi yüksek iso değerlerinde ciddi anlamada belirginleşir.

Canon_5D_MKIII_1600_isoÖzellikle az ışıklı ortamlarda veya yüksek hızlı konuların net fotoğrafları çekilmek istenildiğinde bazen tek yol iso değerini arttırmaktır. Bunu yaparken olabilecek en düşük değere indirgemeye çalışmak doğru olacaktır. Örneğin 1/500 gibi bir perde hızına ihtiyaç duyuyorsak ve bunun için 800 iso değeri yeterli olacaksa daha rahat olsun, 1600 iso yapayım gibi bir düşünceye girmek fotoğraf kalitesi açısından yanlış bir düşüncedir. Ne kadar düşük iso o kadar temiz fotoğraf…

[wc_row][wc_column size=”one-third” position=”first”]

BJ3I4240FFF
İso 320 Canon 1Dx Mark 2

[/wc_column][wc_column size=”one-third”]

İso 51200 Canon 1Dx Mark 2
İso 51200 Canon 1Dx Mark 2

[/wc_column][wc_column size=”one-third” position=”last”]

İso 65500 Canon 1Dx Mark 2
İso 65500 Canon 1Dx Mark 2

[/wc_column][/wc_row]

Yukarıdaki örnek fotoğraflarda da görüldüğü gibi iso değeri arttıkça kumlanma artıyor ve görüntü kalitesi azalıyor.

Otomatik iso

Peki otomatik iso nerelerde kullanılmalı ve sınırlandırılmalı mı? Otomatik iso sürekli değişen ışık koşullarında hızlı konuları fotoğraflamak istediğimiz durumlarda kullanılmalı ve genel ışık durumuna göre sınırlandırılmalıdır. Örneğin gün içerisinde yapılan çekimlerde ormanlık alan açık alan ve gölge gibi farklı ortamlarda çekim yapılıyorsa otomatik iso seçilebilir ve neticede gün ışığı olduğu için en fazla 800 veya 1600 iso değerlerine sınırlanması yeterli olacaktır. Gece çekimlerinde bu değer biraz daha artabilir.

Otomatik iso ayarı hem diyafram öncelikli modda hem de enstantane öncelikli modda kullanılabilir. Özellikle enstantane öncelikli modda belirlediğiniz enstantane değerini sabit tutmanızı kolaylaştırır.

İso değerlerine göre enstantane hızı
İso değerlerine göre enstantane hızı

İso değerini ne kadar zorlayacağınız kameranızda bulunan sensör kalitesine göre değişir. Full Frame iyi bir gövde ile 51.200 – 102.600 değerlerine çıkmak mümkün olurken APS-C sensörler ile 16.000 – 32.000 değerleri kabul edilebilir en üst sınırdır. Aşağıdaki DxOMark sitesinin sensörler üzerine yaptığı testlerin kıyaslamasında belirtilen iso başarıları bu gövdeler için en üst iso sınırı olarak değerlendirilebilir.

iso

Yukarıda görüldüğü gibi örneğin D7100 için tolere edilebilir en yüksek iso değeri 1250 iken yeni çıkan D500 için 1300 civarında. Burada şaşırtıcı olan sensörü Toshiba tarafından üretilen D5500 giriş seviyesi modeli…

canon isoYukarıdaki görselde de Canon kroplu gövdeler için rahatsız etmeyen en yüksek iso değerlerini görüyoruz.

Yüksek iso ile çekilmiş fotoğrafların kumlanma nedeniyle özellikle detay isteyen ve fazlaca krop yapılmak zorunda kalınan çekimlerde kullanımı çok can sıkıcı olabilir. Bununla baş etmenin bir yere kadar yolları var elbette. Ama bu başka bir yazının konusu. Şimdilik belli bir üst sına kadar mecbur kalındığında iso değeri yükseltilerek çekim yapılabileceğini ve bazen önemli bir fotoğrafı net çekmemizi sağlayacağını bilmemiz yeterli…

13 YORUMLAR

  1. selamlar bu DxOMark sitesinin verilerini siz nasıl okuyorsunuz mesela hepinde mavi kutucuğun ilerde olması iyi bir skor olduğu anlamına mı geliyor yoksa sadece Sharpness da mı geçerli bu Chr. aberration ,Vignetting,Distortion bunları nasıl değerlendirliyor örnek verebilirmisiniz.

    • DxOMark sitesinde detaylı bir açıklama var. Chr arttıkça renk sapması fazla demektir ve olumsuzdur. Vignet de ise 0 en iyi -2 en kötü. Distorsiyon da malum arttıkça bozulma fazla oluyor demek. Keskinlik ve ışık geçirgenliği arttıkça iyi diğerleri azaldıkça iyi demektir.

  2. ben telefonlarda artık gelmeye başlayan yapay zeka ve yapay zeka işlemcilerinin yakında fotoğraf makinelerine de geleceğini düşünüyorum. biz sadece objektifi belki ışıklar yada flaşları ve kadrajı ayarlayacaz gerisini makine otomatik yapacak bence. şuan huawai marka cep telefonları kelebek çiçek kuş hatta türünü bile belirleyip otomatik ayar yapmakta.

    • Mümkün… Ancak fotoğrafın zanaatten öte sanat tarafı da olduğu için fotoğrafçının kendisinin estetik algısı ve yeteneği ile üretilen gçrüntü de değişiyor. Bu nedenledir ki profesyonel gövdelerde otomatik çekim modları dahi bulunmaz. Çünkü her şeyi fotoğrafçının kendisinin ayarlaması beklenir. Profesyonel ve özel işlerin ortaya çıkması için. Ancak amatör kullanıcılar için dediğiniz pek tabi olabilir. Özellikle aynasız kameralarda çok da keyifli olur…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here