Canon EOS R full frame aynasız modelini bugün duyurdu. Canon’un uzun süredir beklenen yeni fotoğraf makinesi EOS R full frame aynasız pazarındaki yerini aldı. Böylece Sony ve Nikon’dan sonra Canon da sahnede bende varım dedi. Canon ve Nikon açıkçası Sony’i uzun süre uzaktan izledi ve olası sorunları yaşamadan arge maliyet avantajı sağlayarak pazara güçlü modeller ile girdiler. Canon R ise ergonomik ve güçlü bir gövde ile artık aramızda…
Canon EOS R sistemi tamamen yeni bir sistem ve bu sistemdeki ilk tam çerçeve (full frame) gövdenin ismi de Canon EOS R. Bu yeni gövde 30.3mp cmos sensöre sahip ve 4K 30p video kaydı yapabiliyor. Dual Piksel AF sistemi aynen korunmuş. Diğer taraftan küçük ve oldukça ergonomik bir gövde ile gelen Canon R, DSLR benzeri bir kullanım kolaylığı sunarken aynasız kameraların tüm avantajlarını da sunuyor.
Gelin isterseniz Canon EOS R sistemine daha yakından ve ayrıntılı olarak bakalım.
Canon EOS R Sistemi
Canon EOS R ile birlikte yeni bir objektif yuvası geliştirilmiş. Bu yuvaya RF mount ismi verilmiş. Bu yuvanın çapı 54mm. Bu sayede daha fazla ışık alan objektifler üretmek mümkün. Aynasız sistemin bir avantajı olarak objektifin son elemanı ile sensör arasında sadece 20mm mesafe bulunuyor. Ayna olmadığı için bu mesafe olabildiğince kısaltılabiliyor. Böylece ışık kaybı en aza iniyor. Yeni objektif yuvası aynı zamanda artık 12 pinli. Eski 8 pinli yapıya göre daha hızlı ve yüksek miktarda veri transferi sağlayan 12 pinli bir sisteme geçilmiş bulunuyor.
Bu yeni 12 pinli objektif yuvasının bir sonucu olarak tam çerçeve aynasız EOS R için üretilen objektifleri Canon DSLR gövdelerde kullanmak mümkün değil. Ancak zaten bunun pek beklendiğini de düşünmüyorum. Asıl önemli olan eski EF ve EF-S Canon objektiflerin yeni EOS R ile kullanılabiliyor olması. Tüm eski Canon objektifleri Canon RF dönüştürücü adaptör ile optik ve hız kaybı olmadan kullanmak mümkün. Böylece yeni bir sisteme adım atarken eski sistemden feragat etmenize gerek kalmıyor.
Bu adaptör ile ilgili dikkat çeken bir durum da şöyle; Canon 3 farklı adaptör üretmiş. Kullanıcı dostu bir firmanın yapması gereken bir durum olarak Canon her şeyi düşünmüş. Yuvalı filtre adaptörü sayesinde balık gözü objektifler veya ön camı çok büyük olan objektifler gibi ön kısmına filtre takılamayan objektiflerde artık istediğiniz filtreleri kullanmak mümkün oluyor.
Üçüncü adaptör ise yeni EOS R objektiflerde bulunan ve çok güzel bir özellik olan kontrol halkasının bir benzerini destekliyor. Bu kontrol halkası sayesinde doğrudan objektif üzerinde iso, enstantane, diyafram ve başka bir çok özelliği vizörden gözünüzü ayırmadan yapabilmenizi sağlıyor. Bu özelliği objektifler kısmında daha ayrıntılı olarak anlatacağım..
Canon RF Objektifler
Canon EOS R sistemi içerisinde 4 adet yeni RF objektifleri de duyurdu. Bu yeni objektiflerin oldukça güçlü özelliklere ve optik performansa sahip olduğunu söylüyor Canon. Yeni geliştirilen 54mm çaplı objektif yuvasının bir avantajı olarak RF objektifler daha geniş diyafram açıklıklarına sahip olabiliyorlar. Bunun en büyük ispatı ise yeni 50mm RF f/1.2 ve 28-70mm RF f/2 objektifler…
Bu objektiflere daha detaylı bakmadan önce yeni RF objektiflerin özelliklerinden bahsetmek gerekirse;
Yeni Kontrol Halkası
EOS R adaptör kısmında bahsettiğim gibi kontrol halkası sayesinde artık gözünüzü vizörden ayırmadan objektif üzerinden bir çok farklı ayarlamayı yapmak mümkün oluyor. Bunun yapılabilmesi için bir de halka üzerinde tıklama işlemine izin verilmiş olması harika bir özellik. Canon bu yeni halka teknolojisi için şu açıklamayı yapıyor;
”Tüm RF objektifler , objektif varilinde, enstantane hızı, diyafram, pozlama telafisi ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok ayarı doğrudan ayarlayabilen bir kontrol halkası içerir. Lensin ön tarafına doğru konumlandırılmış ve EOS R kameranın ana kadranına ve hızlı kontrol kadranına etkili bir şekilde üçüncü bir kadran ekleyerek , kontrol halkası dokunsal, kolayca ayırt edilebilen bir yüzeye sahiptir ve aynı zamanda göze çarpan kullanım için somut geri bildirim sağlayan bir tıklama mekanizmasına sahiptir.”
Lens Bilgi Ekranı
Bir diğer yararlı özellik olarak EOS R kamera lens bilgisini doğrudan vizörde göstererek objektifin odak uzunluğunu konudan uzaklaşmadan kontrol etmeyi kolaylaştırıyor. Vizör üzerine yansıtılan bu bilgi sayesinde çekime ara vermeden her şeyi vizörden takip etmek ve halka ile müdahale emek mümkün…
Yeni üretilen RF lensler ise şöyle:
- Canon RF 28–70mm F2 L USM
- Canon RF 50mm F1.2 L USM
- Canon RF 24–105 mm F4 L USM IS
- Canon RF 35mm F1.8 Makro STM IS
Bu 4 objektiften sadece ikisi üzerinde IS yazdığını fark etmişsinizdir. Canon EOS R fotoğraf makinesi üzerinde dahili bir titreşim önleme sistemi bulunuyor olsa da bu sistem enteresan bir şekilde sadece video sırasında çalışıyor. O nedenle eski objektiflerde IS yoksa EOS R ile yine IS olmadan kullanmanız gerekiyor. Nikon ve Sony her durumda çalışan 5 yönlü gövde içi titreşim önleme sistemi sunarken Canon’un bunu sadece video ile sınırlaması bir eksiklik olmuş. Ancak objektiflerin çok güçlü IS özelliklerinin olduğu vurgulanıyor. Diğer taraftan IS olan bir objektif ile video çekerken yeni geliştirilen kombin IS ile her iki titreşim önleme sistemi beraber çalışıyor.
Bu yazımda sizlere kısaca Canon EOS R full frame aynasız sisteminden bahsettim. Canon EOS R fotoğraf makinesinden ayrıca bahsedeceğim. Gelecek yazıyı bekleyin.
Son olarak Canon’a yeni sistemi için hayırlı olsun demek istiyorum. Pazara farklı ve güçlü bir soluk getirdiler. Yolları aynasız pazarında açık olsun…
Tanıtım ve Bilgilendirme Videoları
Daha fazlası için: Canon Türkiye ve Canon
Canonla birlikte ”Dört büyükler”in aynasız hamlesi tamamlandı…şimdilik kullanıcıların görüş ve önerilerini beklemek kalıyor bizlere…sanırım her şey daha iyi olacak…daha hafif ,hızlı ve rantabl…
Değerli bilgiler için teşekkürler sevgili Şenel…
Selamlar…
Rekabetin olması pazara ciddi bir hareket kattı. Bu sayede biz kullanıcılar daha iyi ürünlere daha kısa sürede ulaşabileceğiz… Kullanıcıların geri dönüşleri neticesinde ürünlerin gerçek performansı da yakında ortaya çıkar.
İlgi ve değerli görüşlerin için teşekkürler abi. Sevgiler…