Yeni Başlayacaklara Fotoğraf Makinesi Tavsiyeleri

602
18168

Fotoğraf, neredeyse hepimizin hayatının bir parçası. Fotoğrafçılığı daha ileri seviyeye taşımak isteyenler ise artık bir fotoğraf makinesi almak istiyorlar. İşte tam da bu noktada işler karışıyor. Bu karışıklığı gidermek için yeni başlayanlara fotoğraf makinesi tavsiyeleri yazım ile sizlerleyim.

Pek çok markanın yüzlerce modeli ile kararsızlık dönemine girmiş ve günlerdir internetin başında modellerin özellikleri, çekilmiş fotoğraf örnekleri, blog sayfaları, incelemler vs. derken neredeyse çıldırma noktasına gelmiş fotoğraf dostları… Sakin olun ve arkanıza yaslanarak bu yazıyı ve devamında Youtube kanalımda paylaştığım videoyu izleyerek hızlıca bir karara varabilirsiniz.

Hangi Fotoğraf Makinesi

Fotoğraf makinesine karar verirken özellikle bütçe önemlidir. Ancak bütçe müsait olsa bile yeni başlayan birisinin çok üst sınıf bir gövde almasını tavsiye etmiyorum. Genel olarak yeni başlayanların giriş seviyesinde bir gövde almaları doğru olacaktır. Bu sayede az bir bütçe ile fotoğrafçılığa başlamış olursunuz. Eğer devam etmezseniz zararınız az olacaktır.

Peki ben bırakmam, çok seviyorum diyenler ne yapmalı? Onlarda giriş seviyesi ile başlamalı. Neden mi? Çünkü fotoğrafçılığınız ilerledikçe eninde sonunda mutlaka fotoğraf makinesi değiştireceksiniz. Bu kaçınılmaz bir gerçek.

Giriş seviyesi gövdelerden kastım nedir? Genel anlamda sevdiğiniz markanın en uygun fiyatlı DSLR veya Aynasız gövdeleridir. Video da modellere ayrıntılı bir şekilde değiniyorum. O nedenle o kısmı videoya bırakıp yazımıza devam edelim.

Kompakt modelleri ben fotoğrafçılığa yeni başlayanlara tavsiye etmiyorum. Sebebi ise hem fotoğraf kalitesi anlamında hem de fotoğrafçılığı öğrenme anlamında yetersiz gelecekleri için. Pek çok şeyi manuel yapabileceğiniz fotoğraf makineleri kendinizi geliştirmeniz için daha avantajlı.

Hangi Objektif

Fotoğraf makinesini alırken giriş seviyesi gövdeler genel olarak kit lensler ile satılır. Yeni başlayanlara tavsiyem kit lensler ile olanları almaları veya 18-105mm, 18-135mm, 18-140mm gibi lensler almalarıdır. Kit olarak 18-55mm alanlar 55-200mm veya 70-300mm alabilirler. Bu sayede hem daha uzak konuları fotoğraflama imkanı elde edersiniz hem de objektif değiştirerek kullanmanın keyfini yaşarsınız…

Burada uygun fiyatlı Tamron 17-50mm f/2.8, Sigma 17-70mm f/2.8 gibi iyi objektifler ile de başlanabileceğini belirtmem lazım. Harici olarak böyle bir lens almaya bütçeniz müsait ise bu objektifler sayesinde fotoğraf kalitenizi kısa sürede arttırmanız mümkün olacaktır.

Fotoğraf Çekmek

Fotoğraf makinesini ve objektifi aldığımıza göre artık fotoğraf çekmeye başlayabiliriz. Fotoğrafçılığı öğrenmek için yapılması gereken bol bol fotoğraf çekmektir. Tüm konularda fotoğraf çekip kendinizi bulmanız gerekir. Hangi fotoğraf türünü sevdiğinizi keşfetmelisiniz. Portre mi? makro mu? manzara mı? yoksa yaban hayat mı? Fotoğraf çektikçe bunu daha iyi anlayacak ve farkında bile olmadan o noktaya doğru ilerleyeceksiniz…

Dikkat edilecek diğer detayları videoya bırakıyor ve asıl önemli olanın başlamak ve sokağa çıkıp fotoğraf çekmek olduğunuz söyleyerek noktalamak istiyorum.

Youtube kanalımda her hafta yeni bir konuyu işliyor ve birikimlerimi sizlere aktarıyorum. Kanalıma abone olarak fotoğrafçılığı, teknolojik gelişmeleri ve doğaya ait pek çok farklı konuyu takip edebilirsiniz…

Fotoğraf Makinesi Tavsiyeleri. Hangi Kamera ve Lens? Neden?

602 YORUMLAR

  1. Merhaba
    Biz bir otogaleriyiz ve araçlarımızın fotoğraflarını çekmek için fotoğraf makinesi arayışı içindeyiz. bugüne kadar hep cep telefonundan çektiğimiz ama artık biraz daha profesyonel olmasını istediğimizden dolayı sizden bir fotoğraf makine önerisinde bulunmanızı rica ediyorum.
    şimdiden teşekkür ederiz.

      • Mrb ali bey ben yaş çekimi ve yenidoğan çekimi için makine alıp kendimi geliştirdikten sonra hemen işine başlamak istiyorum ancak hem stüdyo içerisinde hem dışarıda güzel net çekimler yapan makine istiyorum bana yardımcı olurmsnz alıp pişman olmak istemiyorum.

    • Merhabalar. Nikon d3500 ile Canon 2000d makineleri arasından hangisini tavsiye edersiniz? (Özellikle portre çekimi için almak istiyorum, sonradan lens de alabilirim)

      Bir de “Canon’un ten rengi çekimi Nikon’un ise netliği daha iyi” diye bir söz duydum, bu doğru mu?

  2. Ali bey merhaba, öncelikle bilgilendirmeleriniz için teşekkürler. sıfırdan başlayacak biri olarak yazılarınızın giriş seviyesi kısımlarını okudum. fakat tabi sonuç netleşmedi; o yüzden birkaç seçenek hakkında düşüncenizi istiycem. öncelikle gövde konusu; nikon 5300 mü yoksa canon 200d (amerikada SL2 ismiyle geçiyor yanılmıyorsam) mi? lens olarak da kit lens bana yeterli olur mu yoksa gövdeyi lenssiz alıp (canon için 18-135, nikon için 18-140 gibi) ekstra bir lens mi almalıyım? Amacım günlük hayatta daha kaliteli fotoğraf çekmek, yani telefonla fotoğraf çekmek istemiyorum. buna yönelik tavsiyenizi almak istedim, şimdiden teşekkürler

    • Merhaba. Gövdeyi lenssiz alıp 18-135mm ile kullanmak daha doğru olur. Canon 200D küçük ve hafiftir. Nikon D5300 görüntü kalitesi anlamında biraz daha iyidir. Ancak video da çekecekseniz 200D lın derim.

    • Merhaba Ali bey
      Öncelikle çoğu yorumu okudum ama hala karar veremedim malesef
      Doğum ve düğün fotogratciligina adım atmak istiyorum limitim 6 bin civarında onerdiginiz makine hangisi acaba 🤔

  3. Ali bey merhaba, öncelikle bilgilendirmeleriniz için teşekkür ediyorum. sıfırdan başlayacak biri olarak başlangıç seviyelerine olan tavsiyelerinzi okudum. ama tabi netleşmeyen bazı şeyler var ve bu konularda sizin tavsiyelerinizi almak isterim. Önce gövde konusu; nikon 5300 mü yoksa canon 200d(amerikada sl2 olarak geçiyor yanılmıyorsam) mi? önce amacımı söyleyeyim, tamamen gündelik fotoğraflar için istiyorum bu ekipmanı, yani gündelik hayatta telefonlarla yaptığımız çekimleri daha kaliteli şekilde çekmek istiyorum. burdan yola çıkarak çok yakın yada çok uzak çekimlerin hiç amacım olmayacağını söyleyebilirim. buna yönelik tavsiye isteyeceğim ikinci konu lensler. sizce 18-55 kit lens beim işimi görür mü yoksa gövdeyi lenssiz alıp, yazınızda belirttiğiniz tamron 17-50 veya sigma 17-70 gibi lenslere mi yönelmeliyim? lenslerin amaca yönelik olarak kullanıldığının farkındayım ve bana tek lens ile biraz daha geniş bir yelpaze sağlayacak olan seçenek konusunda tavsiyenizi istiyorum. Şimdiden çok teşekkürler

  4. Ali bey merhaba Fotoğrafçılık eğiti almak istiyorum bununla birlikte kendime birde fotoğraf makinesi alacağım. Doğum ve yaş çekimlerinde kendimi geliştirmek istiyorum. bunun için hangi makineyi önerirsiniz .

  5. Ali bey merhaba,

    Ben doğa,hayvan manzara ve anı yakalamak gibi fotoğraflar çekmek istiyorum bunun için hem uzak hemde yakın pus fotoğrafma makinası almak istiyor. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim önerinizi ve tavsiyeleriniz rica edilyorum

    Şimdiden teşekkürler

  6. Merhaba Ali bey. Şuan elimde Canon 20D ile birlikte 17-40mm f/4 USM lens var. Bu ikisini 2,5 yil kullaniyorum. Şimdi Canon 77D ve beraberinde gelen 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM almak istiyorum. Sizce 20d den 77de ye geçmem benim için arti olurmu? Sitenizde 77d incelemesini okudum ve 77d almaya karar verdim. Fotoğrafçiliği bir meslek olarak devam etme isteğim var.

    • Merhaba. 77D ye geçmek epey fark oluşturacaktır. 17-40mm objektifi elinizde tutun derim. Kaliteli bir objektif. Bütçe müsait ise sadece gövde olarak 6D de düşünebilirsiniz…

    • Ali bey merhabalar,tüm parcalar dahil toplam 4 bin tl butcem var.Bu konuda bilgisiz olduğumdan dolayi sizden lens objektif vs nokta atışı bi makina tavsiyesi rica ediyorum.Kismen manzara,yogunlukla portre fotoğraf cekiki düsünüyorum.Tesekkur ederim verdiginiz bilgiler icin

      • Merhana Ali Ney,
        Yeni basliyoruz ama alip sonra makina degistirmekte zor. Fiyat performans olarak basladik ama canon 200d den. Sonra 800d daha iyi denildi. Sonra biraz daha cıkıp 80d felan denildi. Nikon d7200 hepsinden iyi denildi. Bir arkadas fujifilm aynasiz dedi. Biz ne alalim bilemedik. 🙁 lütfen ama lütfen yardimci olun. 3 4 5 bin verelim olmazsa ama keske şunu alsaydık demeyelim bari.

        • Her zaman daha iyisi vardır. O nedenle giriş seviyesi bir model ile başlayın diyorum. Zira önemli olan başlamak. Sonra zaten her halükarda ekipman değişikliği olacak. İmkan varsa 80D veya D7200 ile başlayın. Bütçe az derseniz 800D our.

  7. Ali bey merhaba. Portre için en iyi makine hangisi acaba birde ev ortamındada sürekli çekeceğim ışık aramak zorunda kalmayacağım bir makine arıyorum şimdiden çok teşekkürler

    • Merhaba. Öyle bir makine yok aslında. Sadece çok iyi iso performansı sunan gövdeler bir yere kadar olabilir ama fiyatlar malum. Portre için iso başarısı iyi gövdeler olarak; Canon 5D mk4 veya Sony A7R2, A7R3 gibi gövdeler olabilir.

    • Bence fiyat olarak uygu olanı alın. İkisini de denemedim. Ama giriş seviyesinde benzer gövdeler. Önemli olan alıp fotoğraf çekmeye başlamak. Fiyatı uygun olanı alın derim.

    • Merhabalar, ben hobi olarak fotoğraf çekmek istiyorum dışarıda gördüğüm yerleri, ailemin fotoğraflarını uygun fiyatlı ne önerirsiniz?

      • Yazıda ve video da bahsettiğim giriş seviyesi bütçenize uygun her hangi bir gövde ile başlayabilirsiniz. Gövde çok önemli değil başalarda. Bu dediğiniz çekimler için cep telefonu dahi yeterli zira…

  8. ali bey iyi günler.ben de yeni bir makine almak istiyorum ama hiçbir deneyimim yok bu konuda.canon 700d almak istiyorum.sizce nasıl olur .yeni başlangıç için .seyahat ederken fotoğraf çekmek istiyorum bol bol.yardımcı olabilir misiniz ? teşekkürler şimdiden

  9. merhaba.. makine almayı düşünüyorum canon m50 fujifilm xt 100 ve sony a6000 arasında kaldım. hangisini önerirsiniz

  10. Merhabalar Ali bey. Ben bir siyasi kişiliğin yanında çalışmaktayım çalışmalarımızı ve ziyaretlerden görüntü almak adına bir makine almak istiyorum daha önce 70d falan kullandım şimdi 6d mark II Almayı düşünüyorum başka bir öneriniz varmıdır? Yada makine beklentilerimi karşılar mı

    • Merhaba. 6D mk2 genelde protokol çekimlerinde kullanılan güzel bir full frame gövde. İso başarısı gayet iyi. Sadece fotoğraf çekecekseniz 6D de kullanabilirsiniz. Video da çekecekseniz 6D mk2 alın fakat.

  11. Mrb ali bey
    Siteniz hayırlı olsun.
    Bende yukarıdaki arkadaşlar gibi arayış içindeyim ağırlık olarak portre ve manzara için canon ve fujifilm arasında çıkmazdaydım.canon da 77d fujifilmde xt20 canon un kitt lensi zayıf fujifilm 18-55mm hakkında iyi yorumlar var fotoğraf işlemesiyle hiç bir bilgim yok raw ve jpeg de hangisi sizce canon un rawda daha iyi olduğu soyleniyor fujinin ise pastel tonlarda çıktıları var sanki renkler abartılı fujinin film simülasyon özellikleri için de ayarliya biliyormuyuz.?ilerisi için canon mu fujifilm sizce.?sağlıcakla

    • Aynasız sistemlerin şu an için avantajı çok daha fazla özellikle portre ve manzara da. Fujifilm pek çok renk sunuyor. Pastel gibi olması fotoğrafçının kendi tercihidir. Makine o şekilde çekmiyor zira. Ben ilerisini de düşünerek Fujifilm derim.

      • Fotoğrafa başlamak ve keyif alarak çekim yapmak için olabilir. Ama açıkçası ben pentax önermem. İlerisi karanlık. Kendinizi geliştirdiğinizde tamamen yeni bir sisteme geçmek zorunda kalacaksınız…

  12. Merhaba
    Ali abi kamera almak istiyorum ama hiç bir bilgim yok alacağım kamerayı araba çekimleri yapmak için hemde kamerayı elime alınca rastgele fotoğraf çekmek istiyorum bunun için kamera ve ona uygun lens önere bilir misiniz acaba
    Şimdiden teşekkür ederim

  13. Merhabalar ben evde sunum dekorasyon fotoğrafları videoları çekmek istiyorum insatgram sayfam için kullanıcam o Fotoğrafları hiçbir şekilde fotoğraf makinası kullanmadım harika çekimleri videoları olan portre özelliği olan ilk aşamada almam gereken cihaz nedir acaba bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim ayrıca uygun fiyatlı olması da gerek🙈😊teşekkür ediyorum şimdiden

  14. Merhaba Ali bey bende yeni başlıyorum bu işe. bı makine almak istiyorum fakat karsız kalıyorum canon 1200 d almak istiyorum aslında fakat videolar için mikrofon bulunmuyor sanırım çok bütçem yok 2000 lira civarında alabilirim yalnız..rica etsem sizin önermek istediğiniz ve mikrofon konusunda da yardımcı olacağıniz bir makine varsa yardımcı olursanız çok sevinirim..iyi günler

  15. Merhaba. Ben de ilk defa makine alacağım kendi düğün fotoğraflarımı çekmek için vs kullanacağım gövde ve lens tavsiyeniz nelerdir 2000 2500 TL civari bütçem var.

  16. Mrb
    Ali bey siteniz hayırlı olsun…
    Kaliteli ve keskin fotoğraflar alabilmek için body için ayırdığımız bütçenin daha fazlasını objektife ayırmamız gerekiyor genel olarak sizce de öyle mi sorum iki lens hakkında bilginize başvurmak Fujifilm 18_55mm 2.8.4 tamron 17_50mm 2.8 bu iki lensde bayağı tavsiye edilen lensler amatör bir kullanıcı aralarındaki farkı ayırt edebilirmi.fuji önerirseniz xt20 tamron önerirseniz canon 77d düşünüyorum.

      • Mrb
        Ali bey kusura bakmayın tekrar rahatsız edicem.
        Fujifilm 18_55mm 2.8.4 tamrondan 17_50mm 2.8 den daha iyi bir lens diyebilirmiyiz.? tamronu biraz araştırdım görüntü kalitesinden hiç şikayet okumadım ama focus biraz yavaş ve sesli çalıştığına dair şikayetler okudum özellikle gece çekimlerinde focusun kararsız kalma durumu oluyormuş tamronun iki versiyonunda da bu sorunlar oluyormu acaba 1 hafta on gündür bu iki modeli inceliyorum araştırmalarıma göre Fujifilm xt20 canon 77d modeli ile kıyaslanacak bir model değil bence çünkü hem sensör olarak hem seri çekim 4k çekim büyük avantajları var ayrıca low pass filtre özelliği var bu ne demek bilmiyorum bence tek kusuru pil performansı diyebilirim tutuş ergonomisi için ayrıca batery grip kullanabiliyormuyuz.?esen kalın…

        • Mesele sdece keskinlik değil aslında. Lensin hızı ve malzeme kalitesi de önemli. Benim kişisel tecrübelerim Fujifilm 18-55mm lensin daha iyi olduğu yönünde. 17-50mm eski ve sesli çalışıyor. Günlük kullanımda aynasız modeller daha avantajlı…

  17. Merhaba. Ben kısa sürede fotoğrafçılığımı geliştirip düğün ve doğum fotoğrafçılığı yapmak istiyorum. Bu işi profesyonel olarak Canon 80 D ile yapabilir miyim? Yoksa yetersiz mi kalır? Sizin görüşünüzü merak ediyorum. Saygılarımla.

  18. Ali bey selamlar, fotoğraf hobisi artık beni bir makine almaya itti. Telefon fotoğrafları tat vermemeye başladı. İşim gereği sürekli açık havadayım ve manzara resimlerini, insan ve manzara temalı fotoğraf çekmeyi seviyorum. İkinci el sitelerinde canon 1100d , 550d ve nikon 5100 ile 5200 (nikonlar shutter sayıları 8-10 bin aralığında) bütçeme uygun makineler. Başlangıç için hangisini önerirsiniz? Saygılar iyi çalışmalar

  19. Mrb
    Yeni başlayan biri için aynasiz mı dslr mi önerirsiniz.?
    Canon 77d body 5000 tl
    Xt20 18_55mm 2.8.4 5500 tl
    Son olarak canon raw fotoğrafta fujifilm den üstünmü.?

  20. Merhabalar, emeğinizle çok hoş bir iş yapmışsınız tebrik ediyorum. Şimdi buna saygısızlık edip başka bir model sormak istemiyorum ancak öğrenci olduğum ve pek bütçe ayıramayacağım için daha uygun fiyatlı bir model var mı aklınızda? Yalnızca birazcık kendimi denemek istiyorum. Çevremdeki hoşuma giden şeylerin fotoğraflarını farklı farklı açılardan çekmekten çok hoşlanıyorum ancak telefon kameram hiç iyi değil. Kendime bu konuda güvendiğim ve çektiklerimden hoşlandığım takdirde bu modeller için para biriktirmeyi deneyebilirim ancak şu anda pek mümkün değil gibi 🙁 Daha uygun bütçeli, çok profesyonel olmasına gerek olmayan ancak çok fazla bir ışık kullanmadan da güzel fotoğraflar çekebileceğim düşük bütçeli bir makine önerebilirseniz çok mutlu edersiniz beni.

  21. Mrb
    Canon 77d veya xt20 desem hangisi dersiniz..?
    Fuji nin JPG çıktıları pek hoşuma gitmedi raw çekimleri nasıldır bilemiyorum.

  22. Ali bey merhaba.
    Fotoğrafçılığa yeni giriş yapacağım. Başlangıç seviyesi için bir kamera tavsiyeniz var mıdır? Özellikle portre ve manzara fotoğrafçılığı ile ilgileniyorum ve aynasız sistemler hoşuma gitti açıkçası.
    Sony A6000, Canon m50 cihazları var şuan aklımda bunlardan ya da daha farkli tavsiyeleriniz var mıdır,?

    Bütçe:4000tl

  23. Merhabalar fotoğrafçılığa başlamak istiyorum nikon d5600 d7100 modelleri hoşuma gitti başlamak için uygun makineler midir? ve canonda önerebileceğiniz modeller nelerdir?çok düşük bi makine de almak istemiyorum.

  24. Ali bey merhaba,
    Fotoğrafçılığa yeni başlayacağım ve tercihimi aynasız fotoğraf makinelerinden yana kullanmak istiyorum. Seyahat bloğum için kullanabileceğim ve canlı renkler yakalayabileceğim bir fotoğraf makinesine ihtiyacım var. Bütçem 3500 – 4000 tl civarı. Önerebileceğiniz bir model olursa sevinirim. Teşekkürler.

  25. İyi günler Ali bey, telefonun kamerası yeterli gelmediği için yurt dışı ve yurt içi gezilerimizde tarihi yapı, doğa, manzara ağırlıklı fotoğraflarda kullanmak üzere uygun bütçeli bir fotoğraf makinesi arayışındayız. Yazılarınızı okudum ancak yine de karar veremedim, sizce ne almalıyız?

  26. Ali bey merhaba ben yorumları okudum tekrardan ama sonuca ulaşamadım 🙂 Uzun süre arkama baktırmayacak gezilerimde ve normal zamanlarda kullanacağım fotoğraf mak. istiyorum canon 70d kafama takıldı fakat Dubai’den alacağım modeli bulamadım başka ismi de var mi acaba 80d 77d var 70d yok http://www.sharaf.dg

  27. Mrb
    İyi bayramlar
    Canon eos m5 hakkında neler söyleyebilirsiniz.
    Canon giriş seviyesi modelleri almaktansa bu model almak daha cazip geldi makine tam bir atom karınca diyebilirim.lens sıkıntısı var ama adaptör yardımıyla kullanabiliyormuşuz ama aklıma takılan adaptör yardımıyla kullandıgımızdan dolayı tepkimeler ve netlemede sıkıntı yaşarmıyım acaba canonun lenslerinde uyum içinde çalışır diye düşünüyorum tamron sigma bilemiyorum.canon da hem ef hem ef_s lenslerini kullanabilirmiyiz.?aynasizlar son zamanlarda yükselişte bu modeli tavsiye edermisiniz. Siz bu modeli inceledinizmi tutuş ergonomisi nasıldır tşk

    • Adaptörü var ama adaptör bazı özellikleri kısıtlıyor. Bence Aynasız alacaksanız kroplu olarak Sony veya Fujifilm bakın.

  28. Merhaba, canon 60d 18-135 lensli makinem var. Makinemle düşük ışıkta kalabalık bir aile fotoğraf çekimi yapmak istedim ancak diyafram açıklığı yetersiz geldi sanırım ve pozlama süresi de biraz uzun olduğundan fotoğraf hareketli çıkıyor. Ayrıca tripodum da yok. Sizce tripod mu almalıyım yoksa diyafram açıklığı daha fazla olan geniş açılı bir lens mi almalıyım.

  29. Merhabalar ben yeni başlayacağım. Tamamen hobi amaçlı. Hafif wifi özelliği olan kaliteli bir makine desem bana hangisini önerirsiniz. (Bütçe bu ozellierdeki en uygun olan)

  30. Mrb
    Ali abi
    Sony dünyanın en iyi sensör üreticisi olduğu kesin fotoğrafı sensör ürettiği için imaj kalitesi dinamik aralık ve detay anlamında Sony a6300 Fujifilm xt2 modelinden üstün bir model diyebilirmiyiz bu modeller arasında çıkmazdayım yardım edebilir misiniz.?lens olarak ilk etapta sony 18_105 f4 düşünüyorum iki model arasında fotoğraf çıktısı olarak Sony nin bariz üstünlüğü var Sony renkleri çok doğal görünümde yanılmıyorsam sizde sony a6400 kullanıyorsunuz.ileriye dönük bir makine için Sony doğru bir tercih olurmu.?

  31. Ali bey merhaba, ben yeni bir fotoğraf Makinesi almak istiyorum dslr gövdeler çok ağır olduğu için aynasız almak istiyorum ancak aynasızlarda lens konusu kafamı karıştırıyor bütçem 2bin 2,5 bin TL civarında 2.el düşünüyorum siz ne önerirsiniz. Aynasızlara lens bulmak zor mudur?

    • Aynasızlarda şimdilik biraz zor ama bu kısa sürede değişecek. Aynasız kullanan kişilerin büyük çoğunluğu da DSLR objektifleri kullanıyorlar. Sony A6000 olabilir.

  32. Merhaba Allah razi olsun emeginize sağlık. Ali bey. Web sitem icin urun fotografları çekebileceğim bir model ve lens onerir mısınız en düşük butce ve en iyi performans skalasinda..

  33. Merhaba ali bey
    Fujifilm xe3 xt20 serisinden üstün bir makinemi xe3 üstün olduğu yönler neler.?Az da olsa bir fiyat farkı olmasina rağmen xe3 almaya deyermi sizce.?

  34. Merhaba Ali bey ben fotaraf makinesi almak istiyorum butcem 1000/2500 arasi manzara doga bazen dugunlerde profesyonel olmasada aile kisi fotarafi cekmek istiyorum goruntu kalitesinin iyi olmasi cok onemli kodak astro527 nikon 3200 nkon 5200e baktim ama benim ilk alacagim fotaraf makinesi olacak o yuzden siz baska birsey onerirseniz onuda alabilirim cunku alacagim makine yuzunden fotaraf cekmekten sogumak istemiyorum bana onerebileceginiz iyi bir makine var mi

  35. İyi günler Ali bey, ben öğrenciyim ve çok bir bütçem yok 2.el bir makine alıcam. 2. El sitelerine baktığımda canon 1100d 550d ve nikonun d5100 ile d3200 modelleri gözüme çarptı sizce hangisini almalıyım?
    Genelde manzara fotoğrafları ve gün içinde karşıma çıkan şeyleri çekiyorum ancak artık telefondan çekmek istemiyorum. Telefonum iphone 6s hangi makine bunun üzerine çıkar ?
    Teşekkürler.

  36. merhaba
    ilk makine için sony rx10 mark 2 tavisye edermsiniz.?
    makine için bir kaç sorum olacak cevaplarsanız sevinirim.1.0 sensör boyotu apsc sensörlerden çokmu küçük sokak portre ve manzara çekimleri için uygunmu 2.7 çarpanı var sensör büyüklüğü ve fotoğraf çözünürlüğü farkı şeylermi.? makinenin fotoğraf boyut çözünürlüğü ne kadar elektronik vizörü günümüz aynsızlardan bir farkı varmı bu makinenin üzerindeki zeisss 24_200mm sabit 2.8 hakkında neler söylüyebilirsiniz.200mm f degerini koruyorsa harika bir lens 24_200 çok güzel bir aralık ama crop çarpan hesaplarsak özellikle manzara çekimi için uygun gözükmüyor. Bu makine kimler için uygun.?

    • Sensör boyutu ile fotoğraf çözünürlüğü farklı şeyler. Sensör büyüdükçe doğal olaraka fotoğraf kalitesi artıyor. Objektif kalitesi de önemli. 1” sensörlü bir makine ile manzara ve portre fotoğrafçılığı biraz kısıtlayıcı olur. Bu makine daha çok tek bir makine ile her şeyi çekeyim. Güzel fotoğrflarım olsun diyenler için uygun. Üst düzey kalite arayanlar için değil…

  37. Merhaba Ali abi. Şimdiye kadar hep telefonla fotoğraf çektim ama artık profosyenel bir makineye geçmek istiyorum. Öğrenci bütçesi 1500-2000 civarı önerdiğin güzel bir pro kamera var mı acaba

  38. Merhabalar,

    Öncelikle yazı ve video için çok teşekkür ederim. Ben epey süredir dijital bir kamerayla (sony’nin cybershot serisinden bir kamera) hobi olarak fotoğraf çekiyorum. Fakat artık dijital kameranın sınırlamalarından sıkıldığımdan DSLR bir makineye geçiş yapmak istiyorum. Araştırmalarım doğrultusunda bütçeme de uyan birkaç kamerayla karşılaştım: Canon 250D, Canon 700D, Nikon d5300. Bütçem aslında 3500 lira ama 500 lira daha vermeyeceğim diye çok büyük bir kayıpla karşılacaksam 4000 liraya kadar da çıkabilirim.

    Özellikle gece çekimlerinden hoşlanıyorum, bir de renklerin iyi algılanıyor olması benim için oldukça önemli. Bu saydıklarımdan herhangi birini önerir misiniz? Bunlar olmaz derseniz, başka önerilere de açığım.

  39. Slm Ali bey
    Fotograf kalitesi teknik özellik anlamında ve jpg kalitesi için canon eos 800d mi sony a6000 tercih ederdiniz.?Sony 5 senelik bir model ama günümüzdeki birçok dslr ile yarış durumda sanki sony a6000 almak daha mantıklı deyilmi sizce.?

  40. Merhaba
    Canon 200d 24mm f2.8
    Canon eos m5 22mm f2 Genel olarak sokak fotoğrafı çekme niyetindeyim hangisi tercih etmeliyim.bu lensler hangi tarz çekimler için uygun neler çekebilirim…

  41. MERHABA ÖNCELİKLE HER SORDUĞUMUZ SORUNUN CEVABINI SİZDEN ALABİLDİĞİMİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.
    BEN DÜĞÜN FOTOĞRAFÇILIĞI YAPIYORUM DIŞ ALBÜM GELİN DAMAT SÜNNET MEZUNİYET ÇEKİMLERİNDE SABİT NİKON D610 VE 50 mm 1.8 D lens kullanıyorum.
    ARABAMI SATIP MAKİNE LENS ALMA KARARI VERDİM VE SORULARIM ÇELİŞKİLERİM ŞUNLAR;
    *Artık canon a geçme kararı aldım ve mark 4 almaya karar vermişken
    ilk kafamı karıştıran şey aynasız bi canon mu alsam yoksa sony a7 r3 mü alsam oldu?

    asıl arada kalıp karar veremediğim şey lensler

    *lens olarak 70.200 2.8 vr ııı kesin almak istiyorum,bunun haricinde
    24.70 2.8 kit lenste almalımıyım yoksa prime lensler de alacağım için almasammı?
    prime olarak ta 50mm mi almalıyım daha keskin fotoğraflar elde etmek için 85 mm mi almalıyım?
    geniş açı lens tavsiyeniz nedir 16.35mm mi yoksa sabit 35 mm mi ?
    1.4 ve 1.8 arasında keskinlik kalite farkı aşırı derecede varmı o kadar para vermeye değermi?

    uzun oldu ama son sorum

    *düğün salonunda sürekli dönen ışıkların arasında (yerine göre karanlık bazı zamanlarda çok aydınlık)
    acemi elemanların otomatiğe alıp kafa flaşı ile şipşak çekimde kullanabileceği makine ve lens tavsiyesi?
    nikon d 7100 18.135mm 3,5-5,6 lens ile şu anda çekim yapıyorlar 500 fotoğrafın en az 100 tanesi flu
    tamam 400 fotoğraf bana yeter desem, cam gb net keskin fotoğraf sıfır.
    acaba yanlış lens mi kullanıyorum vr olan bir lens kullansak bu sorunu aşarmıyız yoksa
    bunuda değiştirip canon body ve lens edinmeliyim ?

    • Bu iş için ben kesinlikle Sony A7R3 modelini tavsiye ederim. 70-200mm mutlaka alın. 50mm ve 35mm alabilirsiniz. 70-200mm varken 85mm ye gerek yok. 16-35mm imkan varsa alın derim. O zaman 35mm den vazgeçebilirsiniz… Bir de mutlaka harici flaş alın. Kameradan bağımsız da patlayabilen…

      • Yeşekkür ederim.
        o zaman A7R3 – 70.200 2.8 – 16.35 – 50mm olarak ekipman araştırmaya başlıyorum.
        diyafram 1.4 bakıyorum.
        harici flaş olarak elinchrom quadra lara baktım çok pahalı tavsiye edebileceğiniz bir flaş marka model watt varmı?

  42. Ali Bey merhaba,

    sosyal medya paylaşımlarında kullanmak üzere, genelde moda çekimi (kıyafet ağırlıklı) yapacağım (kapalı mekan dahil) bir makine arıyorum. canon g7x mark ii dijital makineden istediğim verimi alamadım, dslr makine alacağım. portatif, çok kompleks olmayan ve iyi iş çıkaracak makul fiyatta bir tavsiye rica etsem?
    teşekkürler.

  43. Mrb
    5500 _6000 tl bütçem var Aşşağıda modellerden hangisi doğru tercih olur sizce. ?
    Canon 800d 24mm f2.8
    Canon 77d 18_55 mm is stm

  44. Mrb
    Canon 77d 800d sizce hangisi Kitt lensi ile aralarında 1000 tl gibi bir fiyat farkı var sizce deyermi 77d almaya 77d akıl vizör gövdede titreşim engelleme gibi özellikler 800d mevcut acaba 77d önerirmisiniz. ?

  45. Ali bey merhaba.Ben hobi olarak fotoğrafçılığa başlamak istiyorum.Çevremde ilgimi çeken şeyleri,gezdiğim yerleri ve orada ailemle fotoğraf çekilmek,düğünlerde ve kendimce dış mekan çekimleri yapmak istiyorum.Bütçem 2500 üstü olamayacağı için ve wifi özelliği olan bir profesyonel makine istediğim için Canon eos 1200D ve Nikon D3200 ürünleri arasında kaldım.Siz bu iki üründen özellik ve çekim kalitesi olarak hangisini tavsiye edersiniz?

  46. Mrb
    Sony rx10 mark 2 yerine canon veya diğer markalardan önerebileceginiz eş deyer kompak modeller varmı sony malum fiyati yüksek.canon olursa daha iyi olur Panasonic fz1000 var bu modeller nasıldır.

  47. Öğrenciyim sinama ve televizyon 2 sınıf başlıyacağım fotoğrafçılık ve video konusunda bütçesi uygun ne önerebilirsiniz 🙂

  48. Merhabalar tum yorumları okudum hemen hemen yaklaşık 1aydır araştırıyorum 2500-2600tl civarları en iyi alabilcegim makina sanırım nikon d5200 yeni baslıyacagım bu d5200 de kablosuz dosya aktarımı sonra odak noktası diğer makinelere kıyasla iyi benim sorum bu fiyata şu makine daha iyi diyebilceginiz bisey varmı 18-55 kit ile birlikte alıcam ilave olarak 55-300 objektif almayı dusunuyorum uzak cekimler icin şimdiden teşekkürler

  49. MERHABA. BEN SAHNE ÇEKİMİ İÇİN MAKİNE ARIYORUM AYNI ZAMANDA HOŞUMA GİDEN HER ŞEYİ ÇEKMEYİ ÇOK SEVİYORUM. YA DA ARKADAŞLARIMLA FOTOĞRAF ÇEKİNMEYİ. NE TÜR BİR KAMERA ÖNERİRSİN? ÖNERİN BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLEEERR.

    • Sahne az ışıklı bir ortam olabileceği için özellikle tiyatro Full frame bir gövde ve f/1.8, 2.8 bir lens tavsiye ederim. Nikon D610, D750 veya Canon 6D olabilir.

  50. Mrb ali bey
    İmaj detay ve dinamik aralıkta dslr mi aynasızlar mı daha iyi tercih olur kısa bir süre önce fujifilm workshop katıldım kullandığım ekipman xt20 18_55mm elektronik vizörde fotoğraf çekmek hoşuma gitti çok beğendim ama fotoğraf Çıktıları JPG hoşuma gitmedi canon ile kıyaslandığında canon önde gibi aklımda canon 800d fujifilm xt20 var bir türlü karar veremedim şöyle izah edim JPG Çıktılarda canon mu fujifilm mi daha iyi veya makine içinde ayarla canon tonlarında JPG çıktılar alabilirmiyim.xt20 modelinde.? Alabilirsem hiç düşünmeden fujifilm düşünüyorum tek sıkıntım bu aslında jPG konusu aynasız makine kullanInca dslr oyuncak hissi veriyor bana sizce öylemi cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum

    • Merhaba. Açık söylemek gerekirse Fujifilm X-T20 de daha iyi fotoğraf çıktısı almanız gerekir. Neden öyle hissettiniz anlamadım. Objektifden kaynaklı olabilir. İkisi söz konusu olduğunda X-T20 daha iyi. Ama burada asıl önemli olan hangi model ile kendinizi iyi hissedeceğiniz ve fotoğraftan keyif alacağınız. Fujifilm ile oyuncak kullanıyor gibi hissedecekseniz uzak durun derim. Gönlünüz neyi söylüyorsa onu alın. Sonuçta fotoğrafı kamera değil siz çekersiniz…

  51. Ali Bey merhaba

    Fotografciliga amator olarak yeni basliyorum ve malesef kisitli bir butcem bulunmakta. 3000 TL civari makineleri arastirdigimda Nikon D5300 ve D3500 makineleri ile karsilastirdim, sizin tavsiyenizi alabilir miyim? Dusuk isik seviyelerinde, ozellikle de gunbatimi fotograflari cekmek istiyorum, bu iki makine de yetersiz kalir diyorsaniz baska tavsiyelerinizi de alabilirim

    Simdiden tesekkurler

  52. Merhaba fotoğrafa yeni merak saldım, dslr makineler yerine aynasız makine ile başlamayı düşünüyorum. fujifilm aynasız türler ile mi yoksa nikon d3500 tarzı bir dslr alıp mı başlamalıyım?

  53. Merhaba Ali Bey. Kedi fotoğrafları çekeceğim. Genellikle kapalı alan ev ortamında. Ayrıca arka kısımları flu Fotoğraflar da çekmek istiyorum. Çevremde Canon 1100 d önerildi. Limitim 1500. 2. Elde bakabilirim. İlk makinem olacak. Öneri konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi çalışmalar

  54. Mrb
    Ali bey
    4000_5000 tl bütçe ile alabileceğim bir kompakt makine önerebilir misiniz.? aslında Sony hx 400 var ama üzerinde gelen lens Zeiss ne kadar kaliteli bir lens bilemiyorum tak gez diye tabir edilen lenslerden iyimi örneğin canon 18_135mm tamron 18_270mm vb sokak fotoğrafçılığı için kompakt makineler uygunmu elektronik vizörü günümüzdeki aynasızlar geri kalır bir vizörmü 1.0 inç sensör olympus sensörlerden daha mı küçük sensor boyutu ve fotoğraf çözünürlüğü farklı konularmı sizinde önerebileceginiz farklı Sony kompakt makineler var ise memnun olurum yeterki üzerindeki lens kaliteli olsun
    Esen kalın…

  55. Mrb Ali bey
    İkinci fotoğraf makinesi alırken nerelere dikkat etmeliyiz.?Makineyi hangi testlerden tabi tutmamız lazım 10.000 üzerinde olan makineler mantıklı bir seçim olurmu sahibinden sitesinde bütçeye uygun 4 model buldum yardımcı olabilirmisiniz.

    Canon 60d
    18_135mm
    27.000 çekim sayısı fazla deyilmi sizce vizör 70d ile aynı vizörmü.?
    Parasoley UV filtre battery grip çanta fiyat 2400tl

    Nikon d5100
    Çekim 7500 18_105mm tamron 17_50mm çanta fiyat 2300tl

    Canon 200d
    Çekim 9600 18_135mm 430 ex flaş 16 GB 80 mod class 10 kart fiyat 3000tl

    Canon 700d
    Çekim 3000 18_135 tripod 64 sandisk çanta fiyat 2900 tl
    Bu modellerden sırasıyla hangisi tavsiye ederseniz cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum teşekkürler…

    • Merhaba. 30-40 bin shutter civarı alınabilir sorun olmaz. Yazdıklarınız arasında en mantıklı seçim 200D veya 700D olur. 60D modelini ben tavsiye etmiyorum. D5100 de çok eski kaldı…

  56. Ali Bey merhabalar.
    Ben de ilk fotoğraf makinemi alırken kararsız kalanlar kervanındayım. Videonuz sayesinde bir çok şeyi kafamda oturtmuş olsam da hala almam gereken makineye karar veremedim. Öncelikle fotoğrafçılığa başlama sebebim yarışlar, motor sporları. Bu zamana kadar telefonla çekmiş olsam da artık profesyonel bir makine ile fotoğraflar çekmek istiyorum. Genellikle araçları hareket halinde çekeceğimden bu amaca uygun, fotoğrafı daha hızlı çekebilecek giriş seviyesi bir makine ve objektif arayışındayım. Zaman zaman video ve gece çekimi de yapacağımdan bu konuda da üzmeyecek bir makine ile başlamak istiyorum.
    Bu açıdan bana en uygun gövde sony a6000 gibi duruyor fakat hem bir miktar bütçemin üzerinde, hem de başladıktan sonra canon ve nikon ailesi gibi lens başta olmak üzere diğer ekipmanları ne kadar kolay ve bütçe dostu bir şekilde toplayabilirim emin olamadım. Bu açıdan bana a6000’i önerir misiniz ya da a6000’e en yakın canon ve nikon alternatifi nedir? İlginize şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

    • Spor fotoğrafı ve düşük bütçe biraz zıt konular ne yazık ki. O nedenle biraz zorlayıp Sony A6000 alın derim. Canon ve Nikon da uygun fiyatlı o kadar hızlı ve seri makine yok ne yazık ki. Bir de tele objektif gerekecek. Aslına bakarsanız 2. el düşünülebilir. 70-300mm tarzı br objektif ile.

  57. Merhaba Ali Bey
    Ben doğa fotoğrafçılığı yapmak istiyorum ancak bütçem 1500 lira ile kısıtlı 2.el bir makine ve lens düşünüyorum. Ancak bunları alırken temiz olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Nelere dikkat etmeliyim? Bunlardan hariç bir de makine tavsiyeleriniz neler olur?

    • O bütçeye 2. mantıklı. Temiz, çekim sayısı az (en fazla 30-40bin) Açılmamış olmalı. Ön çekim yapıp sensörde ve fotoğrafta sorun var mı bakmak lazım.

  58. ALİ BEY MERHABLAR, YOUTUBE DA MATEMATİK VİDEOSU ÇEKECEĞİM.
    BUNUN İÇİN BİR KAMERA ÖNERİRMİSİNİZ.CANON M100,SONY A6000 HANGİSİ YA DA SİZ NE ÖNERİRSİZNİZ.BÜTÇEM 3000

  59. Abi yorumlarını okudum 3 kamare arasında kaldım her türlü çekim icin kullanacagım dügün manzara potre vs. makinayı nikon d3500 canon d200 canon d700 hangisini tavsiye edersin.

  60. İyi günler fotoğraf çekmeyi seven biriyim az çokta bilgim var terimler ile ilgili, fotoğrafçılık okumak istiyorum ve şu an bi makine almaya karar verdim araştırdım Canon 800D karşıma çıktı. Gittim elime aldım, inceledim hoşuma da gitti ama önerebileceğiniz, “onu alma onun yerine bunu alman daha iyi olur” diyebileceğiniz bir makine var mıdır?

    Not: Asıl amaç genel olarak fotoğraf çekmek ama Youtube için de amatör olarak videolar çekmek istiyorum. Kısaca video çekerken de beni üzmesin.

  61. Ben ilk fotoğraf makinemi aldım okul için bölümüm halkla ilişkiler ve tanıtım temel fotoğrafçılık dersi için aldım ve aldığım fotoğraf makinesi nikon d5100 ıyimidir ben pek anlamıyorum da iç çekim dış çekim vs. yapıcam

  62. Iyi günler.
    Fotograf cekimine yeni başlayacağım daha çok sokak fotoğrafçılığı olacak alanım
    Bütçem 2000 /2200 civarı
    Canon ve Nikon modelleri arasından neyi önerirsiniz wifi li olan .?
    Nedense sanki canonlar daha kaliteli gibi görüşünüz nedir bu konuda.
    Teşekkür ederim şimdiden.

  63. Mrb
    Fujifilm xt20
    Canon 77d arasında seçim yapacak olsaydınız hangisini seçerdiniz neden.?Hangi gövde daha iyi teşekkürler…

    • Fujifilm X-T20 derim. Görüntü kalitesi, dinamik aralık ve kullanım olarak daha iyi. Gövde de daha sağlam ve benzer özellikler var. Uygun fiyatlı lensler daha iyi. Daha taşınabilir ve kompakt.

  64. Mrb
    Sony rx 100 mark 3 sokak fotoğrafçılığı için uygunmu manzara ve portre çekimler için maxsimum fotoğraf çözünürlüğü ne kadar elektronik vizörü günümüzdeki aynasızlarla aynımı üzerinde gelen zeiss lens söylendiği kadar kaliteli mi 1.8 2.8 diyafram DSLR ve aynasızların sabit diyaframlı lensleri ile kıyaslanabilir mi bu modelde crop çarpan varmı açı olarak sıkıntı olurmu bu makineyi tavsiye edermisiniz yoksa aynasız modelleremi bakmalıyım son olarak sensör boyutu ve fotoğraf çözünürlüğü farklı konularmı.?

    • Merhaba. Enteresan olan bir şey var, bu soruları sorabilmek için bir şeyler biliyor olmak gerektiği… Benden duymak istemiş olabilirsiniz belki de… Vizörü aynasızlar gibi evet ama onlar kadar parlak ve büyük değil am yine de iyi. Lens gayet kaliteli onda sorun yok. DSLR ve aynasızların sabit diyaframlı lensleri ile kıyaslanamaz çünkü tamamen farklı yapıda ve küçük sensör için üretildiği için aslında sonuç f/1.8 olmuyor. Krop çarpan tabi ki var. HEmde yaklaşık olarak 2 kadar. Tek bir fotoğraf makinesi alacaksanız ve iyi olsun istiyorsanız bence aynasız alın. Ama sadece sokak fotorafçılığı ve her zaman yanımda bir kamera olsun düşünceniz varsa bu da işinizi görecektir.

  65. Merhaba uzun zamandır bir fotoğraf makinesi edinmek istiyorum ama makineler hakkında pek bir bilgiye sahip olduğum söylenemez. Dslr ve aynalı arasındaki fark nedir ve yeni başlayanlar için hangisi daha uygun olur?

  66. Mrb
    Olympus omd 10 mark iki başlangıç için nasıl bir makinedir.olympusun sensör boyutunu anlatabilir misiniz.? Mimara tarihi mekanlar ve manzara için herhangi bir sorun teşkil eder mi.?

  67. Merhabalar, manzara doga vb. Fotograf cekimleri icin 5-6 bin civari makine öneriniz nedir ? Sizce nikon d7200 canon 80d veya aynasiz 18-105 lensi ile a6000 mi ?

  68. Merhabalar, mimari fotoğrafçılığa yeni başlıyorum da 3 seçenek arasında kaldım ; Nikon D5300 , Canon EOS 250D , Sony A6000 . Hangisini önerirsiniz acaba?

  69. Merhabalar elimde canon 700d vardı elden çıkardım ve yerine aynasız daha kolay taşınabilir , sokak fotoğrafı çekmek için bir makina almak istiyorum bütcem en fazla 2.000 tl…İnternette dolaşırken fujifilm x20 yi gördüm sizce almalıyım ?

  70. Mrb Ali bey
    Sokak fotoğrafI porte ve manzara için
    Fujifilm xt20 16_50mm 3.5.5.6 lensin yanında fujifilm 23mm f2 veya 27mm f2.8 mi önerirsiniz.
    Xt20 18_55mm 2.8.4 tşk

  71. Ali bey merhaba. Sadece yüz fotoğrafı çekmek için bir makine arıyorum. Amacım yüzün distorsiyona uğramadan, burnu büyük göstermeden fotoğraf çekmek. Video özelliği önemli değil. Hangi makineyi almalıyım

  72. İyi günler 200D + 15-85 + 55-250 ile fotoğraf makinasına geçiş yapalı 10 ay kadar oluyor. Bu süre zarfında fotoğraflarımda farkedilir bir iyileşme oldu ancak yaz başında çıktığım yurt dışı gezisi fotoğraflarımı editlerken (10k kadar – iyi çekmişim 12 gün için bence 🙂 ) keskinlik konusunda tatmin olmadığımı gördüm. %95inde tak gez lens olarak 15-85i kullanıyorum. Daha iyi bir lens almayı düşündüğümde 24-70 gibi bir seçimde crop dan ötürü açımın daralacağını ve tak gez olarak kullanamayacağımı fark ettim. Fotoğraflarımın çoğunu çektiğim 15 – 85 aralığına en uygun seçimin bir fullframe makinaya geçip 24-105 gibi bir lensle sağlanacağını düşündüm ama bu kez de fullframe makina konusunda bütçe ve performans açısından kararsız kaldım. Aynı zamanda temel değiştirme amacım olan keskinlik konusunda şimdiki sistemimden farkedilir bir artış yaşamak istiyorum. Bu açmaza bir öneriniz olur mu? Şimdiden teşekkür ederim

  73. Kolay Gelsin Merhaba her yoruma cevap vermeniz gerçekten mükemmel birşey bilginizden yararlanmak isterim açıkcası fotoğraf çekmeye yeni başlayacağım tatile gittikçe genelde kültür gezisi tadında güzel manzara antik kent deniz duruma görede kendi fotoğraflarımızı çekmek istiyorum 5-6 bin civarı bir bütçe ayırdım bu özellikler için ( kursa gitmeyide planlıyorum amatör hobi olarak ) başlangıç için bu seviyede bir makine önerebilirmisiniz canon yada nikon farketmez çok teşekkürler şimdiden ve yanında almam gereken lens veya lensler içinde bir yorum yaparsanız sevinirim 🙂

  74. Merhabalar Ali bey. Kompakt model ve akıllı telefonum ile doğa ve ailemin fotoğraflarını çekiyorum. Bu işi boş zamanlarımda yapabiliyorum. Artık telefon ve kompakt model yetersiz gelmeye başladı. Canon 2000d düşünüyorum. Bütçeme de çok uygun bir makine. Sizce benim için bu model yeterlimidir.

  75. Merhaba Ali Bey
    Fotoğraflara olan İlgimden Dolayi bir fotoğraf Makinesi almayi Düşünüyorum Doğa, Manzara , İnsan çekimi ben makinelerden pek anlamam benim arkadaş nikon d90 ve nikon d5200 önerdi sizin. Önerebilileceğiniz başka model varmi yada bunlardan hangisini alsam daha güzel fotoğraflar elde ederim

  76. Merhaba, öncelikle yorumları cevaplamada gösterdiginiz ilgiye teşekkürler. Takip ettiğim ve gördüğüm kadarıyla çoğu doğa fotoğrafçıları genelde sony aynasız makineler kullanıyor, sizin tercih ettiğiniz makine nedir acaba doğa manzara vb. çekimlerde

  77. Merhabalar ben ev tasarım dekor sektöründe hizmet veriyorum ama yaptığım projeri fotoğraflayıp paylaşımlarda bulunmak istiyorum ama daha önce çok makina aldım ama bir türlü renk tonları ve rutus pozlamalarini falan beğenmedim sizden tavsiye bekliyorum ev tasarimlarimi güzel bir şekilde yansıtacak bir makina ama çok pahalı bir makina istemiyorum yardımcı olursanız sevinirim

    • Nikon D3500 alın ve biraz photoshop öğrenmeye çalışın. İşin en önemli kısmı photoshop. Renkler ve ton ancak o şekilde istediğiniz gibi olur.

  78. Mrb
    Ali bey
    Fujifilm xt30 kullanılan bsi cmos sensör xt20 kullanılan x trans sensönünden farkı nedir dahami iyi acaba siz olsaydınız hangisini tercih edersiniz arkadan aydınlatmali sensör ne demek olduğunu aciklayabilirmisiniz.imaj kalitesi ve detay için xt30 mu xt20 sağlıcakla…

    • BSİ sensör arkadan aydınlatmalı bir yapıya sahip. Bu sayede daha berrak ve grensiz fotoğraf oluşturabiliyor. Ancak bu fark hemen öyle bakınca anlaşılmıyor. Yüksek iso değerlerinde ortaya çıkıyor. O nedenle çok loş ortamlarda çekim yapmayacaksanız X-T20 de olabilir. Ama tabi ki x_t30 bir tık daha iyi…

  79. başlangıç olarak wifi bulunduran bi cihaz istiyorum nx3000 iyimidir yada sizin önerdiğiniz birşey varmı?
    2.el düşünüyorum bütçem 1500-2000

    • Samsung üretimini durdurdu. Onun yerine başka bir model bakın derim. Bütçenize ve wi-fi özelliğine göre aratınca uygun bir model bulabilirsiniz…

  80. Merhaba. Canon 750D kullanıcısıyım yaban hayatı-astro ve manzara çekimi yapıyorum. 2 yıldır bu body i kullanıyorum ama bu sene farklı bir body daha eklemek istiyorum envanterime. APC-S olarak son çıkan Canon 90D hakkında düşünceleriniz neler? Aldıktan sonra 4-5 sene daha body değiştirmeyi düşünmüyorum o yüzden iyi bir apc-s veya full frame bir body almayı istiyorum.

  81. Ali bey merhabalar.Yıllardır fotoğraf çekme merakım sizin kaliteli çalışmalarınızı görünce daha da arttı.
    Çekime yeni başlayacak olup daha çok sosyal medyaçekimlerimde kullanabileceğim bir makine arıyorum.Önerinizi benimle paylaşırsnız minnettar olurum iyi çalışmalar.

  82. Slm
    hobi amaçlı sokak fotoğrafı çekmek niyetim iki makine hakkında fikrinizi almak istiyorum.
    Sony a6000 20mm 1.8
    Fujifilm xt100 23mm f2 bu iki modeli de biraz araştırdım Sony a6000 vizör 1.4mily sıkıntı yaşar mıyım az ışıklı ortamlarda xt100 ise 2.36 mily ama hareketli konularda af performansı zayıf deniyor sokak için jpg kalite imaj detay kalitesi olarak Sony a6000 xt100 tercih edersiniz..

  83. Merhabalar Ali Bey, Fotoğraf çekmeyi seviyorum fena da çekim yapmıyorum ilk makinam olacak Doğa , İnsan ve Hayvan fotoğrafları çekmek için 2000 ₺ civarında fotoğraf makinesi bakıyorum. Canon EOS 2000d 15-55ml lens
    Canon EOS 4000d 15-55ml lens hangisini tercih etmeliyim ve ya Nikon D3200 18-55 lens mu almalıyım. Öneriniz için şimdiden teşekkür ederim

  84. Merhaba Ali Bey, ben henüz lise öğrencisiyim ve mezun olduktan sonra fotoğrafçılık alanında kendi işimi kurmak istiyorum ve zamanla büyütmek istiyorum işimi. Bu yüzden şimdiden en basit seviyeden başlayarak kendimi yavaş yavaş ve sindirerek geliştirmek istiyorum bana önerebiliceğiniz ve uygun fiyatlı kameralar neler acaba?

  85. Mrb, hiçbir fotoğraf deneyimim yok ama hayalim fotoğraf, kısa film ve belgeseller çekmek istiyorum amatör ruhla tabiki bütçem kısıtlı Canon EOS 50M Vlogger Kit işimi görür mü ayrıca sinema veya reklamcılık yüksek lisansı planlıyorum bu markayı önerir misiniz?

  86. Mrb
    Ali bey
    Sony a6000 canonda hangi modele denk geliyor sizce.?şuan için en uygun aynasiz diyebilirim birde fujifilm xt100 var ama pek tavsiye edilmiyor af sisteminin çok vasat olduğu söyleniyor jpg fotoğrafta fujifilmi sony mi sizce.?Sony a6000 tavsiye edermisiniz günlük kullanım hobi amaçlı cekimler ve sokak için lens olarak sigma 19mm f2.8 sony 20mm f2.8 önerirsiniz.
    Teşekkürler…

  87. Merhaba Ali bey,

    Bir süredir fotoğraf cekmekteyim. Makinesiz kaldığım için butceme göre iki makine arasında kaldım. Fujifilm xt30 ve Canon EOS RP. Fuji renkleri ve kullanıcı dostu olmasi Canon ise Fullframe olmasından dolayı arada kaldım. Elimde 50mm 1.8 ve 70-300 Canon lenslerde bulunuyor.

  88. Merhaba Ali bey,

    Bir süredir fotoğraf cekmekteyim. Makinesiz kaldığım için butceme göre iki makine arasında kaldım. Fujifilm xt30 ve Canon EOS RP. Fuji renkleri ve kullanıcı dostu olmasi Canon ise Fullframe olmasından dolayı arada kaldım. Elimde 50mm 1.8 ve 70-300 Canon lenslerde bulunuyor. Başlangıç olarak adaptorle idare ederim diye düşünüyorum ama xt30 da çok güzel makine

  89. Merhabalar ben genel olarak doğa hayvan resimlerine çok düşkünüm ali bey acemiyim 3 5 arası para limitim var hem makina hem lens için hangisi önerirsiniz. Yazın almayı düşünüyorum. Şimdiden teşekkürler

      • Mrb. Giriş_orta düzeyde bir Makina almak istiyorum. Canon 77d _ Canon 250d _ Canon M50 arasında kaldım. Çok önemli olmasada video özeliiğinide kullanacak olursam 250d nin m50 ye göre video performansı nasıl. Ayrıca 5000tl civarı önerebileceğiniz bir marka var mı. Tşk ederim.

        • Ben şahsen daha geniş kullanım adına Canon 250D modelini tavsiye ederim. M50 de lens sayısı az ve AF de kararsızlıklar oluyor. 77D de 4K yok vs…

  90. İyi günler Ali Bey; ben maksimum 3500 tl ye kadar giriş seviyesinde bir makine bakıyorum. Bir de fotoğraf konusunda çok deneyim yok sadece hobi olarak fotoğraf çekmek istiyorum ve uzun yıllar o makineyi kullanmak isterim. Canon 200d ve 250d, nikon d5600 modellerini beğendim. sizin tavsiyeniz hangi hangisi? yoksa bu modeller benim için fazla mıdır? şimdiden teşekkürler.

  91. Merhaba Ali bey ben fotoğraf çekmeyi çok seviyorum. Bu zamana kadar sony a 37 18 55 ve 75-200 lensim vardı onunla fotoğraf çekiyordum ancak makinem artık eskisi gibi değil ve iyi sonuçlar alamıyorum 3 – 5 bin tl kadar fotoğraf makinesına para ayirabilirim canon marka bir urun almak istiyorum bana tavsiye edebileceginiz bir urun var mi

  92. Merhaba Ali bey başlangıç olarak yıllardır evde duran canon 1000d kullanıcam lens olarak üzerinde 18-55 var kit haliymiş sanırım daha iyi bir lens istiyorum makineye uygun nasıl birşey yavsiye edersiniz

  93. Merhaba
    Canon 700d 24mm stm kullanmaktayım aynasız makinelere yönelmek niyetim sokak fotoğrafları çekiyorum uygun fiyatlı sony veya fujifilm düşünüyorum sayacagim modelleri sadece gövde olarak alıp ekstra pancake lens almak düşüncesindeyim
    Fujifilm xt20 23mm f2 veya 35mmf2
    Sony a6000 sigma 30mm 1.4 sigma 19mm f2.8 teşekkürler ederim..

  94. Merhaba Ali Bey
    Fotoğraf makinası almak istiyorum hiç fotoğraf makinam olmadı. 2000 3000tl arası birşey düşünüyorum.Başlangıç makina olmasın çünkü tekrar makina alma gibi bir durum olmayacak.Bu yüzden sağlam bir makinaya ihtiyacım var. onerebileceginiz bir Makina mevcut mu?

  95. Hocam kolay gelsin eşim fotoğraf tutkunu ve çok da maddiyati sarsmadan bir fitograf makinası düşünüyoruz pek de bir fikrim yok açıkçası ama memnun olmasını çok istiyorum inşallah canon 2000d canon 4000d veya Nikon 3200d arasındayım bunlardan öneriniz nedir ve m50 hakkında ne düşünüyorsunuz

  96. Ali Bey,
    degerli bilgiler icin tesekkurler.
    Nikon Coolpix serisi baslangis icin nasil? B500 almayi dusunuyordum ama kalem pilli olmasi acikcasi dezavantaj gibi geliyor aksi halde ozellikleri baslangic seviyesi icin bana gore yeterli gibi. o yuzden b600 dusunuyorum su an. Zoom ozelligi beni biraz kendine cekti.

  97. Hocam merhaba ben de yeni başlamak isteyenlerdenim fotoğrafçılığa lakin analog istiyorum. Filmleri tablatmak istiyorum. Ona uygun başlangıç seviye bir fotoğraf makinesi öneriniz var mı ve önereceğiniz satın almak için önereceğiniz site veya instagram sayfası var mıdır?

  98. Merhaba hocam, ürün fotoğrafı ve tanıtım videoları çekmek için bir makine almak istiyorum. Aynasız kameraların lensleri pahalı olduğu için DSLR makine almak daha mı doğru olur ve sizin bana tavsiye edebileceğiniz bir makine var mıdır?

    Aklımdaki cihazlar

    Sony 6300
    Fujifilm XT3
    Canon 7D

  99. Merhabalar…Yeni başladım.Hayvan,sokak, ve özellikle günlük hayat fotoğrafları çekmeyi seviyorum. Bütçe 3-4 arası.hangi makineyi almalıyım?

  100. Mrb
    Olympus m5 mark 2
    Fujifilm xt20
    Canon eos m5 sokak fotoğrafları için en uygun model hangisi uzun süreli kullanacağım bir makine almak istiyorum.

  101. Slm
    Açık diyafram lenslerin ışığın az veya cok durumlarda ne gibi avantajlarlar sağlar Güneşli günlerde makinemin performansından hiç memnun degilim Örneğin bir portre çekiminde veya manzarada netlik alamıyorum aşırı derecede bir parlama var iso degerim 100 düşük pozlamada ise eksiye gittiğim halde sonuç değişmiyor veya daha karanlık oluyor bunun üstesinden nasıl gelebilirim.? Güneşli havalarda nelere dikkat etmeliyim mesela Flaş kullanmalımıyım amatör olarak fotoğraf çekiyorum gölge olan kısımlarda ise çok harika fotoğraf alabiliyorum fujifilm xt20 16_50mm 3.5.5.6 ile kullanıyorum digital vizör olduğu için olabilirmi.

    • Vizör yanıltıyor olabilir. Pozlama cetveline bakın ve artı eksi pozlama yaparak tam doğru ayarı bulmaya çalışın. dolgu flaşı etkili olabilir. Manuel modda çekim yapın ve pozlamayı kendiniz ayarlayın.

  102. Ali bey merhaba kapalı ortamda olacak şekilde siyah beyaz ağırlıklı model çekimi yapmak için önereceğiniz bir makina tavsiyesi alabilir miyim? Bütçe de fazla değil. Teşekkürler…

  103. Merhaba. Fotoğrafçılık alanında hiçbir bilgiye sahip değilim. Birkaç model ile ilgili bilgi edinmek için videolar izledim ve yazılar okudum. Ancak alacağım makineye karar veremedim. Yeni başlangıç seviyesi için Sony A6000, Canon 250D ve Nikon D3500 modelleri arasında kaldım. Sony A6000 2014 yılında piyasaya çıkmasına rağmen özellikleri bakımında diğer iki modelle eşdeğer gözüküyor. Nikon D3500 serisinde Wi-Fi ve dönebilen ekran olmadığını gördüm. Bu iki özelliğin makinelerdeki etkinliği nedir? A6000 Aynısız diğerleri DSLR olrak belirtilmiş. Acaba fotoğraf çekimlerine etkisi nedir? Fotoğraf çekmekle birlikte dönem dönem video özelliğini de kullanmak istiyorum. Sizce hangi makineyi tercih etmeliyim. Değerli görüşlerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim.

  104. Ali Bey Merhabalar.
    Öncelikle tüm arkadaşlara verdiğiniz yanıtlar için teşekkür ederim.
    Eşime hediye olarak Fotoğraf makinesi almak istiyorum.
    Bu alanda Kadınların kullanımı ve genel olarak iç mekan çekimlerinde kullanılacak türden bir cihaz tavsiye edebilir misiniz?
    Şimdiden teşekkür ederim.

  105. Mrb
    Ali bey
    Fujifilm yeni lensi xc 35mm f2 hakkında neler söyleyebilirsiniz.fiyatı gayet uygun görünüyor 18_55mm 2.8.4 lensi yerine bu lensi önerirmisiniz suan için 16_50mm 3.5.5.6 lensi kullanmaktayım bu lens 16_50mm ve 18_55mm 2.8.4 lensten daha iyi fotograflar verirmi.?

  106. Merhaba,

    Hobiye yeni başlıyacağım ancak fotoğraf makinaları hakkında tek bildiğiz sizlerden okuduğum teorik bilgiler.Şimdi 2.el veya sıfır makina bakıyorum.Gezilerimde fotoğraflar çekeceğim giriş seviyesi bir model bakıyorum önerinizi rica ederim.Normalde sizin diğer arkadaşlara tavsiyelerinizden Nikon d3500ü begenmıstım ancak hem degıstırılebılır bır bataryası olmaması hemde benım kafamda gonlumde hıc anlamamama ragmen nedense canon olması beni farklı bir model arayısına itiyor.Nikon d3500 den daha ıyı fotograf kalıtesı sunacak olan fıyatları bu segmentte yada bıraz daha yukarısını belkı zorlarım canon olarak onerınız varmıdır?

    • Nikon’un pili değişiyor. Ama Canon seviyorsanız benzer kalitede fotoğraf ve daha iyi video çeken Canon 250D diyebilirim.

      • Ali Bey,

        Cevaplarınız için teşekkür ederim.Ancak biraz daha iyi bir model bakınıyorum.Canon 77d veya nikon d7500 arasında kaldım bu aralar tabi birde 80 d var fakat ıso performansının kotu oldugundan bahsedıyorlar?

          • Bu da gayet mantıklı ancak keyif almak için fotoğraf kalitesi iyi olan daha güncel bir model daha iyi olabilir. Dediğiniz gibi Nikon D7500 olabilir.

  107. Mesela,

    Merak ettiğim farklı bir konuda eğer nikon için alacağım lensler boşa gitmicek ve canonda kullanabilecek isem nokon d3500 u tercıh edebılırım.Şarjı uzun omurlu oluyor ıse

  108. İyi akşamlar Ali Bey. Ben lisede okuyan bir öğrenciyim ve doğa fotoğrafçılığına ilgi duyuyorum. Ve telefonumdan birçok fotoğraf çekiyorum. Fakat artık bir fotoğraf makinesi almak istiyorum. Ve bütçem 2000 tl sizce benim için en iyi seçim ne olur?

  109. Mrb
    Ali bey
    Canon 80d kullanmaktayım satıp Fujifilm xt20 düşünüyorum özellik olarak iyi bir makine gibi gözüküyor.Bu makine hakkında neler söyleyebilirsiniz.

  110. Merhaba daha önce fotoğrafçılıkla pek ilgim yoktu yeni başlmaya karar verdim 5000 tl lik bir bütcem var yani kendimce 2 cihaz arasında kaldım canon 800d ve nikon d5600 arasındayım önceliğim dış mekanda fotoğraf çekmek sizinde yorumunuzu merak ediyorum şimdiden teşekkür ederim.

  111. Mrb
    Sony a7 iii
    Nikon z6
    Canon R
    Bu üç modelden hangisini tercih edersiniz neden.?Gönlüm sony a7 iii diyor siz ne dersiniz Ali Bey esen kalın…

    • Ben Nikon Z6 derim. Dah iyi vido performansı ve daha kullanışlı gövde yapısı var. iso performansı da oldukça başarılı…

  112. Merhabalar, hastalarımın ameliyat öncesi ve sonrası fotoğraflarını çekmek için mümkün olan en ucuza 2. el bir dslr makine ve 2 adet paraflaş alacağım. Başka hiçbir amaçla kullanmayacağım. sahibinden gibi sitelerde 350 liraya bile dslr makineler var. Bunlardan alsam bir sıkıntı yaşar mıyım? Bir de 100 mm lens alacağım.

  113. Merhaba, şuan firmamıza ait Sony A7 II kullanmaktayım, kendime ait bir makina düşünüyorum ama Canon m50 ve Sony rx10 II arasında kaldım, hem fotoğraf ve hemde video için düşünüyorum, sizin öneriniz nedir. Teşekkürler

  114. Merhabalar Ali Bey,
    Fuji XT30 body almayı düşünüyorum. Shutterstock için Makro ve dış mekan çekimleriyle yine kendi şahsi hobim olan Arkoloji eserleri fotoğrafı çekmek niyetindeyim. Öncelikle Fuji XT30’u shutterstock için ve profesyonel düzeyde dış mekan fotoğrafları için nasıl değerlendiriyorsunuz? Yani bu model ve marka sizce giriş seviyesi midir? Ayrıca asgari ne tür lens önerirsiniz? Çok teşekkürler şimdiden.

  115. Merhaba , ben Radyo Tv Sinema öğrencisiyim alanım gereği ticari amaçlı olarak artık bir fotoğraf makinesine ihtiyacım var fotoğraf çekeceğim alanlar ise şöyle ; portre model fotoğrafçılığı makro veya yakın çekim diyebileceğim detay ürün fotoğrafları , bunun yanında hem instagram için hem de photoshopla uğraştığım için hepsinden önemlisi bir doğa aşığı olarak uzak yakın mesafe geniş açı her türlü manzara fotoğrafları çekiyorum okuğum bölüm gereği ise kısa film çekimleri hatta bazı uzun metraj film dizi çekimleri bunların yanında youtube röportaj ve bazı konferanslarda konuşma açılış çekimleri için bir makineye ihtiyacım var bütçem ise tam olarak 6400 TL ve bu parayı en mantıklı biçimde harcamak istiyorum hem video hem de fotoğraf çekimleri için bütçem dahilinde bana önerebileceğiniz fiyat performans ürünleri nedir acaba canon nikon ve sony tercih ettiğim modeller arasında ilginize teşekkürler 🙂

  116. Canon 200d ve Nikon 3500d arasında tam olarak ne fark var? Yorumlarınızda hemen hemen aynı olduğunu anlıyorum ama arada neredeyse 2 bin tl fiyat farkı var.

    • Nikon da AF sitemi ve sensör performansı daha iyi. Fotoğraf kalitesi bir tık daha başarılı. 200D küçük ve hafif diye fiyatı fazla. Ki Nikon da oldukça küçük bu arada…

  117. Ali bey merhabalar. Ben fotoğrafçılığa yeni başlayacağım Allah nasip ederse videonuzu izledim bi kaç model arasında kaldım siz hangisini önerirsiniz ilgi alanımda şu yönde insanların portre fotoğraflarını çekmek ve doğada güzel kareler yakalamak üzerine sadece fotoğraf çekmeyi düşünüyorum video olmayacak. İkinci el almayı düşünüyorum bütçem en fazla 1500 lira lensi ile beraberinde önerebileceğiniz bir model olurmu acaba

  118. merhaba ben basit bir kamera almak istiyorum ama arkasını flu yapan kameralardan sanırım flu yapmak için sadece kameranın kendi lensi yeterli gelmiyormuş esktra lens almak mı lazım ? birde sizce canon 1100d mi yoksa 4000d mi ?

  119. Merhabalar, uzun zamandır telefonla doğa fotoğrafları çekmekteyim ve artık bir makine almaya karar verdim ve Nikon D5600 düşünüyorum, ancak bütçe dolayısı ile 18-55 kit lens ile alabiliyorum şuan. Önereceğiniz daha uygun gövde, daha iyi lens kombinasyonu var mıdır yoksa başlangıç için bu iyi midir? Bilgilendirici yazı ve videolarınız için teşekkürler.

  120. İyi gunler. Aklimda Sony A5000+M42 Adaptör+Helios 44M-4 58mm F2+ Auto Chinon 28mm F2.8+Vivitar 135mm F2.8+55-200 F2.8+16+50mm(Kameranin yanında geliyor) kombinasyonu var. Lensleri manual olarak kullancagim. Sizce bu kombinasyon mantikli mi? Daha sonra makineyi degistirecegim. İlerleyen yıllarda. Ornegin A7 Mark 2’ye gecerim.
    Daha önceden DSLR makineler kullanmisligim var (D90, 200D, 700D, 1100D). Yani cok amator degilim. Ama profesyonelimde denilemez. Önereceğiniz bir kombinasyon varsa soylerseniz cok sevinirim. M42 Bayonetli lenslerle kullanmak isterim. Nikon makineler bu konuda kötü oldugundan dolayi Nikon tercih etmek istemiyorum (Belli bir MM’den sonra lensler netleme yapmiyor). Simdiden tesekkur ederim. İyi gunler.

      • Merhaba Ali Bey. Kamerayi video amacli da kullanmak istedigimden dolayi govdede titresim engelleyici olan bir model tercih etmeyi dusunuyorum. Sizce olympus om-d em-5 iyi midir? 2020 senesi icin kullanilabilir mi? A5000’de vizor ve dokunmatik ekran yok. Bu yuzden bu makineyi dusunuyorum. Birde 5 eksenli titresim engelleyicisi olmasi da cok iyi. İleride bir ust modele gecerim. Simdiden tesekkur ederim. İyi gunlerz

  121. Video isleriyle ugrasmak icin mikrofon girisli hareketli ekrani olan govde ve lens ne onerirsiniz ali bey 7000 civari butcem var tesekkurler

  122. Merhaba Ali bey 0-14 yaş çocuk giyim mağazamız var var ben kendi ürünlerimi kendim cep telefonu ile çekip online satış yapıyorum ama bu durumu bir üst seviyeye taşımak istiyorum hem fotoğraf makinesi hemde stüdyo kurmak istiyorum yerim müsait bana önerebileceğiniz 1 fotoğraf makinesi 2 stüdyo kurmak için gerekli olan malzemeleri hangilerini almalıyım lütfen yardımcı olurmusunuz tşk ederim.

    • Stüdyo işi biraz detaylı ve uzun. Onun için fotografium sitesinde kurulum bölümü var oradan seçebilirsiniz. Kamera olarak Nikon D750 veya Canon 6D mk2 olabilir bence…

  123. Merhaba, 3 yıldır Canon 700 d kullanmaktayım aynasız makinelere merak saldım geçiş yapmayı düşünüyorum bütçe 3000- 3800 arası hangi makineyi veya markayı önerirsiniz ?

  124. Ali bey merhaba;
    kodak pixpro zoom az527 düşünüyorum yorumlarınızı alabilir miyim. Yada buna muadili başka bir öneriniz olur mu.

  125. Doğa fotoğraflı cekmekteyim.Başlangıç için canon 1300d mi yoksa 4000d mi önerirsiniz.Ya da bunların fiyat bandında önerebileceğiniz bir gövde var mıdır?
    Teşekkürler

  126. Merhaba,bilgileriniz için çok teşekkür ediyorum öncellikle. Araç videoları çekiyorum, şimdilik cebimdeki telefonla yapıp montajla düzeltiyorum ancak bu durumu bir makineye bağlamak istiyorum aslında fotoğraf makinesi hikayemin başlangıcı olacak bu tavsiyeleriniz neler olur ne önerirsiniz. Bütçeyi tabanda tutarsanız sevinirim teşekkürler.

  127. Merhaba Ali Bey d7200 kullanıcısıyım takı dükkanımda ürün çekmek için kullanıyorum 50 mm ve 18 140 lense sahibim fakat aynasız almak istiyorum sizce 7200 ü satıp canon m50 almak mantıklımı ya da daha iyi sonuç alabileceğim aynasız öneriniz var mı teşekkürler

  128. Merhabalar ben uzun zaman telefon ile fotoğraf çekimi yaptım ve 5 aydır falan da sony a390 var elimde. Şimdi yeni bir makine almak istiyorum 2000-4000 tl arasında. Uzun süre değiştirmeyeceğim alınca sadece param olursa lens eklemesi yapabilirim. O yüzden giriş değil de orta seviye bir gövde düşündüm. Her türlü fotoğraf çekimi yapabiliyorum genelde sokak fotoğrafçılığı tarzında belli bir konuya odaklı değilim. Öncelikle olympus e-m10 mark 3e baktım gövdede 5x IS olması çok cazip geldi çünkü loş ışıkta çekim yaparken sıkıntı yaşıyorum hep. Diğer düşüncem de d3500 alıp ileride lens eklemesi falan yapmak oldu ama d3500 de 5 eksenli IS olmaması biraz düşündürüyor beni. Olympusta da örnek fotoğraflara bakınca sanki d3500 daha net gibi geldi bana. Siz ne önerirsiniz. Şimdiden teşekkürler.

    • Mesele fotoğraf kalitesi ve uzun vadeli yatırım olduğu için ben Nikon D3500 alın derim. Zamanla her türlü lens ve ekipmanı kurarsınız…

  129. iyi günler bende fotografcılık ve video cekim işinde yeni başlayacaklardanım . amacım oncelikle sinematik videolar cekmek ve kısa filmlerle ugraşmak ve gelişmek .bunları yaparken fotografcılıgı ogrenip ozellikle manzara fotografcılığı (insanlı insansız)kameraları tanımak ve sonraki seviyelere gitmek. ilk başta öğrenene kadar kit lensle deneyeceğim . butcem 3000 4000 arasındadır onerebileceğiniz kameraların gercekten faydası olur. ilk aradığım sey video kalitesi vs şeyler

  130. Ali hocam s.a,
    300 küsür yorum okudum ama soruma benzer bir soru olmadığı için buradan tekrar sorayım dedim. Max 1000 lira civarında sadece doğa ve arada insan fotoğrafı çekebileceğim bir kamera öneriniz var mı?

  131. Reis ben doğa fotoğrafçılığına başlayacağım bana görüntü kalitesi yüksek orta sekmentte ISO su yüksek bir model önerirmisiniz bütçem 5000-6000 türk lirası.

    • Merhabalar, Fotoğrafçılığa yeni başlayacağım Doğa ve yaban hayatı fotoğrafçılığı düşünüyorum ve alacağım kameranın biraz da iyi videolar çekmesini istiyorum, 5000 tl ye kadar bütçem var, sizin önerebileceğiniz makine ve lens var mı acaba ? – Nikon d5600 sizce benim için uygun olur mu ?

  132. merhaba ali bey,
    eşim fotoğraf makinesi almak istiyor çocuğumuzun fotoğraflarını çekmek ve ileride de hobi amaçlı kendimi geliştiririm diyor. Başlangıç seviyesi nikon d3500 18-55 mm lens, canon 2000d 18-55 mm lens fiyat olarak da bütçemize uygun modeller. Araştırdığım kadarıyla canonda wi-fi (nikonda bluetoth var ne fark olur bilmiyorum) ve harici mikrofon bağlama özelliği var nikon da iso daha iyi gözüküyor.
    siz bunlardan hangisini önerirsiniz.

  133. Merhabalar acemi olarak başlıyacağım ama manzara hayvan hepsinde deneyeceğim Nikon d5100 18-105mm lik almayı düşünüyorum orta halli uzun süreli kullanım için bu ürün iyimidir yarı profesyonelliğe kadar idare edermi

  134. 0 dan hiç. Bir bilgim yok ne alacağımıda bilmiyoeum açıkçası aklımda nikon d5100 18-105mm olan makina var 3.000₺ yarı profesyonelliğe kadar beni idare etmesini istiyorum başka bir öneriniz olurmu acaba yardımcı olur musunuz teşekkür ederim hocam.

  135. Merhaba , ben de fotografciliga yeni baslayacagim. Suan hali hazirda sifir 1400 liraya nikon d90 , canon 50d govde buldum. Bunlari degerlendirmeli miyim yoksa baska makina mi onerirsiniz?

  136. Merhaba Ali bey. Nasılsınız. Sizden bir ricam olacak. Dslr fotoğraf makinesi almayı düşünüyorum. Portre ve manzara fotoğrafları için. Manzara ağırlıklı. Hep telefondan çektim genelde. Canon 1100d var ama kardeşim kullanıyor. Tavsiye edebileceğiniz bir model ve lens var mı? Bütçem 5000₺ kadar zorlayabilirim. Biraz daha çıkabilirim tabi. 😅 ilginiz için şimdiden çok teşekkürler. İyi günler. 😁

  137. Merhaba ben yeni başlayacağım

    Sony nex serisi için ne düşünürsünüz Nex 5-6-7 Bunlardan hangisini tavsiye edersiniz

    İkinci sorum sony6000 mi nex serisinden tavsiye edebileceğiniz biri mi
    Hangisini önerirsiniz

  138. Merhaba Ali bey. Nasılsınız. Sizden bir ricam olacak. Dslr fotoğraf makinesi almayı düşünüyorum. Portre ve manzara fotoğrafları için. Manzara ağırlıklı. Hep telefondan çektim genelde. Canon 1100d var ama kardeşim kullanıyor. Tavsiye edebileceğiniz bir model ve lens var mı? Bütçem 5000₺ kadar zorlayabilirim. Biraz daha çıkabilirim tabi. 😅 ilginiz için şimdiden çok teşekkürler. İyi günler. 😁

    • Mrb
      Ferhat
      Portre için ayrı manzara için ayrı lens kullanmalısınız.
      Fujifilm xt20 18_55mm 2.8.4 kullaniyorum önerebilirim fiyati 5500 tl bandında ama dslr degil aynasiz makine elektronik vizör var.Tahminimce canonda 70d 77d nikon da d7100 d7200 denk bir makine fotoğrafta önemli olan öncelik iyi lens sonra sensör gelir.

  139. Merhabalar, bütçem en fazla 2300 TL ve Canon 600D ile Canon 4000D arasında kaldım. Hangisini almalıyım, bilemedim. Sizce hangisi daha iyi bir seçim olur? Çok kararsız kaldım…

  140. Merhabalar Ali Bey, yeni başlayacağım ve diğer yorumları da okuyarak nikon d3500’e karar verdim gibi duruyor, fakat 18-55 lens çok yeterli gelmezmiş gibi hissediyorum. Daha çok portre ve sokak, günlük fotoğraflar için düşünüyorum. Nikon lensler de biraz pahalıymış sanırım ne önerirsiniz? 3000 tlnin üzerine çıkamam şu an için . Teşekkürler.

      • Merhabalar üstadım
        portre ve manzara fotograflari cekmeyi seviyorum birde uzak fotolarıda çekmek istiyorum canon 90D makinem var fakat lensim ne tavsiye edersiniz?

    • Merhabalar Hocam,

      Youtube için evde video kaydı alacağım. Ve fotoğraf çekmeyi çok seven birisiyim. Doğa fotoğrafları yanında bazı objeleri de fotoğraflamayı severim. Yaklaşık 2000 lira bütçem var ve ikinci el fotoğraf makinesi almayı düşünüyorum. Kuzenimin fotoğraf stüdyosu var, baba mesleği. Ve Canon Eos m100’ü önerdi. Gerçekten de çekimleri hoşuma gitti. Fakat ikinci el piyasasında yeterli miktarda ilan olmadığından ikinci bir marka-model ismine daha ihtiyacım var. Yardımcı olursanız sevinirim.

  141. Merhaba Ali bey. Öncelikle ilginiz için teşekkür ediyorum. Hobi olarak fotograf çekmeyi seviyorum. Genellikle aile fotoğrafları (açık hava ve dogada) portre ve gece portresi çekimlerini seviyorum. Uzun zamandır kullandığım nikon p510 makinam gündüz işimi görüyor ama akşam çektiğim fotoğraflardan bir tad alamıyorum istediğim ışıklar ve netlik olmuyor.sanirim makinayi degistirmem gerek. En fazla 4000 tl bütçe ayırabilirim.Tavsiyeniz ne olur, marka takıntım yok. Tekrar teşekkür ederim Ali bey

  142. Ali Bey merhaba, suyun altında da kullanılabilecek ama suyun altı derken deniz havuz farketmeksizin her yerde işimize yarayacak bir öneriniz var mı?
    Yorumları okuyorum 1 saattir ama kimse bununla ilgili yorum yapmamış bundan dolayı sormak istedim şimdiden teşekkür ederim

    • Olympus Tough TG6 fotoğraf makinesi olabilir. flaşlı objektifi, 15m su geçirmezlik ve pek çok özelliği ile iyi bir fotoğraf makinesi. Karada da iyi.

  143. Ali Bey Merhaba,
    Fotoğraf makineleriyle ilgili bir bilgim yok fakat telefonla yaptığım çekimlerden dolayı makro ve yakın çekimlerde başarılı olan özellikle odaklanma konularında ve netlikte sıkıntı çıkarmayacak bir makine arayışındayım. Kompakt düşündüm bilgim olmadığı için fakat düşük bütçeli lensli bir makine de alternatif olabilir. Bütçem 1500 tl civarında. Cevabınız için şimdiden teşekkür eder, iyi günler dilerim.

    • Makro için özellikle makro objektif gerektiğinden bu bütçe sadece objektife dahi yetmeyebilir. O nedenle kompakt bir model düşünebilirsiniz. veya telefona entegre bir makro objektif.

  144. Merhabalar. Amatör olarak fotoğraf çekmekteyim. Öğrenciyim ve biriktirdiğim harçlıklarımla bir DSLR fotoğraf makinesi almak istiyorum, 2000 tl gibi bir bütçem var. Bana hangi makineyi önerebilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.

  145. Ali bey iyi günler. Yazınızı ve tüm yorumları okudum. Şu an iki makine arasında kararsız kaldım. Sony A6000 ve Nikon D3500. Makinelerin sıfır fiyatı şu an bir e-alişveriş portalında yaklaşık aynı. Sebebi Sony A6000’de yapılan kampanya. Nikon Sdlr aynalı, Sony A6000 yeni nesil. Yorumlarda Nikon D3500 tavsiye vurgunuz dikkatimi çekti. Bu yüzden tavsiyenize ihtiyacım var. Doğa, manzara ve dış mekan fotografçılığı alanında kullanacağım. Şimdiden teşekkürler.

    • Sony A6000 Nikon D3500 den daha eski bir makine. Ancak oldukça hızlı çekim kabiliyeti var ve oldukça da iyi bir gövde. Ancak Nikon D3500 de oldukça kullanışlı ve iyi bir imaj kalitesine sahip. Doğa ve manzara çekimleri için ben Nikon derim. Dinamik aralık gerekir manzara çekimlerinde ve D3500 dinamik aralık olarak oldukça iyi…

  146. Merhaba Ali hocam,oto galerisi içinde arac fotoğrafı çekmek ve doğada hobi amaçlı fotoğraflar çekmek için ne marka,tür makine tavsiye edersiniz bütce max 1.000 tl düşünüyorum

  147. Hayırlı Ramazanlar güncel hayatta sokak ve manzara için Canon 4000d fujifilm Xt100 ve olympus omd m10 mark 3 arasında kaldım hangisini almalıyım

  148. Ali Bey merhaba
    Bende fotoğrafcılığa başlamak istiyorum.Başta sokak fotoğrafcılığı,doğa ve manzara ile başlamak istiyorum,daha sonra yabani hayat,yaban hayvanları,vahşi doğa fotoğrafcılığına geçmek istiyorum.
    Bunun için hangi model ve lensleri önerirsiniz?
    Bütçem:8.000 TL ye kadar çıkabilirim.
    Teşekkürler

    • Nikon D7200 ve 16-80mm veya 17-50mm bir objektif alın. 50mm f/1.8 alın derim. Sonra yaban hayat için Nikon 200-500mm veya Tamron, Sigma 150-600mm alabilirsiniz…

  149. Merhaba Ali bey,
    Kız kardeşim 10 yaşında ve fotoğrafçılığa çok ilgisi var minik de bir youtube hesabı var.Başlangıç için ve doğumgünü hediyesi olarak kamera bakıyorum fujifilm finepix xp130 ve xp140 arasında kaldım.Sizce hangisini almalıyım hangisi hem içerdiği özellikler bakımından hem kalite bakımından daha iyi? Yardımcı olabilirseniz çooook sevinirim.
    Şimdiden teşekkürler ve iyi günler diliyorum.

    • Gayet uyumlu ama geniş açıda sıkıntı yaşanabilir. 24-105mm full frame için bir lens ama ilerde kullanırım derseniz alabilirsiniz…

  150. Fotograf çekmeye yeni başlayan biriyim. Eşimle birlikte kursa falan gitmeyi de planlıyorum. Canon M50 ve Canon 77D arasında kaldım. Siz olsanın hangisini alırdınız? Bu fiyat bandlarında benzer ya da daha iyi başka hangi model düşünürsünüz?

  151. Merhabalar daha once canon 550d kullandim simdi daha ust modele gecmek istiyorum canon Nikon ya da fuji fark etmez butce 2500-5000 arasinda bu fiyatlarda ust model bulabilir miyim ya da 550d den cokta fark etmezmi burda kalmalimiyim karar veremedim yardimci olabilir misiniz?

      • Merhabalar ben de telefonumla bayadır fotoğraf çekimi yapıyorum hayvanlar gökyüzü ve gerçekten çok hevesliyim bu iş için,bu yüzden fotoğraf makinelerine bakıyorum Nikon d3500,Canon 1200D ve canon 1300D makineleri arasında kaldım fiyat uygunluğu açısından da bakıyorum tabiki sizin öneriniz hangisi olur hocam. Videoda gövdeden çok objektife dikkat çekmişsiniz o yüzden bunalrın arasında ne kadar fark olur bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler

    • öğrenciyim geçmişte fotoğrafçılıkta yaptım ancak kullandığım makineler NİKONdu ancak şuan CANON kullanmaya karar verdim ve 600D almayı düşünüyorum yorumlarda performans olarak iyi şeyler yazıyorlar CANON kullandıysanız tavsiye makineyı eder misiniz ? Daha çok fotoğraf olsa da video içinde kullanmayı düşünüyorum 600D dışında önerebileceğiniz başka model olabilir mi ? bütçeyi zorlarsam 2000 olur ancak şuan 1500 civarında

  152. Merhaba.
    Hobi amacıyla fotoğrafçılığa başlamak istiyorum. Henüz bu konularda yeni olduğum için kendime uygun bir fotoğraf makinesi bulamadım. Doğa, sokak ve manzara fotoğrafçılığı ile ilgileniyorum. Alacağım makine ile video çekmeyeceğim. Limitim 3 bin TL. Sizce nasıl bir gövde almalıyım ve lens olarak ne önerebilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.

  153. Hocam şu an Sony a58 16-105 ve 70-300 Sony ve 10-16 sigma lenslerle birlikte kullanıyorum.3-4 bin limitle biraz üst model düşünüyorum ne tavsiye edersiniz

  154. Ali Bey merhaba;
    öncelikli çok güzel aydınlatıcı bir yazı olmuş çok teşekkürler bilgileriniz için
    Ben İnternet üzerinden bebek kıyafeti satıyorum işe yani başladım şuan telefondan çekiyorum ama web sitemde var artık biraz profesyonel fotoğraf çekmek istiyorum düze beyaz zemin üzerinde bebek kıyafeti çekicem. Yardımcı olursanız sevinirim iyi günler

  155. Merhaba, öncelikle fotoğrafçılığa yeni başlayacak biri olarak videolarınızın işime çok yaradığını belirtmek ve teşekkür etmek istiyorum. 8000 liralık bir bütçem var ve iyi bir makine almak istiyorum. Genellikle sokak fotoğrafçılığı, doğa, manzara, tarihi mekanlar ve portre çekimleri yapacağım. Beni uzun süre götürebilecek, görüntü kalitesi gerçekten iyi bir makine almak istiyorum. Bana ne önerebilirsiniz? Şimdiden çok teşekkür ederim.

  156. Ali abi merhaba,

    Fotoğrafa çok uzak değilim. o yüzden alacağım makinanın başlangıç seviyesi olmasını istemiyorum ama çok yükseklerdede gözüm yok. 7000 tl bütçem var. Gündelik çekimler yapmayı seviyorum. portre çekimde çok ilgilendiğim bir konu. ama geniş açı ( balık gözündende asla vaz geçemiyorum) gece çekimleride ilgilendiğim bir konu. Son olarak videoda çektiğim için ekranının 180 derece dönmeside benim için önemli. Siz ne tavsiye edersiniz

  157. Merhaba, öncelikle fotoğrafçılığa yeni başlayacak biri olarak videolarınızın işime çok yaradığını belirtmek ve teşekkür etmek istiyorum. Öğrenci olarak yıllardır bu iş için biriktirdiğim 8000 liralık bir bütçem var ve iyi bir makine almak istiyorum, birikmişimi yanlış bir seçimle heba etmek istemiyorum. Genellikle sokak fotoğrafçılığı, doğa, manzara, tarihi mekanlar ve portre çekimleri yapacağım. Beni uzun süre götürebilecek, fotoğraf kalitesi gerçekten iyi bir makine almak istiyorum. Bana ne önerebilirsiniz? Şimdiden çok teşekkür ederim.

  158. Merhaba, uğraştığım bir hobim var ve ben bu hobim ile ilgili youtube videolari çekmek istiyorum. Başlangıç olarak canon m50 ile sony 6100 arasında kaldım, sony 6100 otomatik netlemesinin çok hızlı olduğu belirtilmiş bundan dolayı tercihim 6100 daha ağır basıyor. Aralarında biraz fiyat farkı var sony 6100 almak bu fiyat farkına değer mi? Siz hangisini önerirsiniz.

  159. Soru sormak için girdiğim sayfaya soru sormadan cevap bulduğum site oldu gerçekten teşekkür ederim sabırla cevap vermişsiniz 🙂

  160. Merhaba , 1.5 yıldır amatör olarak fotoğrafçılıkla ilgileniyorum ama dslr makine kullanmadım , fujifilmin şu lensleri ile birlikte olan yarı profesyonel kompakt bir makinesiyle çekim yaptım avantajı lensiydi makro ve diyafram açıklığı çok iyi olmasına rağmen genel anlamda fotoğrafçılık için yetersizdi ( hele ki enstantane rezalet ötesi elimdeki zenit analogda dahi çok daha iyiydi ) karantinada olduğumuz için ve makinemi çok uzun süredir görmediğim için modeli tam ismiyle hatırlamıyorum ama fotoğraf çekmeyi öğrenmek istiyorum. Kısaca temel bir şekilde öğrenebileceğim bir makine istiyorum ve kursa başlayacağım duruma göre ama nikon mu canon mu karar veremedim öğrenciyim bütçem yansında istemiyorum nikon d3500 veya d90 mı yoksa canondan bir başlangıç modeli mi daha uygun olur karar veremedim çok fazla araştırıyorum ama belki siz de yardımcı olursunuz diye şansımı denemek istedim .

  161. Merhabalar. Ürün çekimi(tesbih, takı) yapmak için bir fotoğraf makinesi almayı düşünüyorum. Bütçe 3500 civarında. Hangi makine veya lensi önerirsiniz şimdiden teşekkürler.

  162. Yeni başlayanlar için giriş seviyesi nikon d3400 canon 4000d arasında hangisini tercih etmeliyim yada önereceğiniz başka bir model var mı?

  163. Ali bey slmlar özveriyle verdiğiniz cevaplar için tşk ederim. Ben daha önce Nikon D3100 kullandım 18-55 lens ile. Dağcılıkla uğraşıyorum. yanımda makine tüm gün taşıyorum. çiçek böcek kuş manzara özellikle doğal hayatla ilgili fotolar çekmeye çalışıyorum. bir üst seviye için D 7500 uygunmudur. birde hafif olması benim için avantaj. bu ayarda aynasız makine tavsiyeniz ne olur.tşk ederim

  164. Üstadım selamlar, amatör olarak deniz, manzara ve doğa fotoğrafları çekmeyi seviyorum. 4000-5000 TL bandında kamera tavsiyeniz ne olur?

  165. Merhaba Ali bey ben müzisyenim. Porte ve aile fotoğraflarını iyi çeken özellikle de kaliteli video kaydı ile içerik üretmek için kullanabileceğim görüntü performansı yüksek makinelerden sıralama yapmanızı rica ediyorum. Fikrinizi alabilir miyim? Sony a 6100, Fujifilm x-t200 f2. 8 lensi olan, Canon 250 D, Canon M 50, Nikon D 7000 serisi. Teşekkür ederim. Saygılarımla..

  166. Merhaba, telefonum samsungs10plus ile fotoğraflar çekiyorum. Fotoğraf çekmek benim için gerçekten anlamlı ve önemli bir hobi. Ama telefonun sınırlarından kurtulup, özgürce fotoğraf çekmek istiyorum. Bahsettiğiniz kendine uygun makinayı bulmak için internette gezinmekten kafayı yemiş gruba dahilim. Sizi takip eden bir arkadaşım tavsiyesi ile seyrettiğim ilk videonuz da kafamdaki sorulara cevap buldum. Yalnız kafam takılan bir şey de tavsiye ettiğiniz makinalardan birini aldığımda kendi başıma makinayı çözebilir miyim? Çünkü makina ve teknikleri konusunda cahilim. Girişin bir üst seviyesi ile başlamak istiyorum. Seyahat, doğa, anlar…hepsini çekiyorum. Ayrıca uzun süredir telefonla fotoğraf çekip, paylaşıyorum. Bu makinaların wifi özelliği olanları var mı? Vaktinizi aldım. Çok teşekkürler.

  167. merhaba ali bey ben fotoğrafçılığa yeni başlayacağımda bütçemde 3000tl altı ben nicon3500d almayı düşünüyorum sizin bana önerdiğiniz kameralar varsa bu yorum üzerinden cevap olarak iletmenizi isterim

  168. Merhaba Ali Bey, youtube için videolar çekmeyi planlıyorum.2500 lira limitim var.Basit seviyelerden başlamak istiyorum geliştikçe artıracağım.Bu fiyat limitinde bana önerebileceğiniz optimal cihaz hangisi olabilir.

  169. Hocam merhaba. Canon 4000D ile nikon D3500 arasında çok fark var mı yeni başlayacak biri için. Daha sonra lens alınacak olsa Canon için uygun oluyor mu. En cazip özellik wifi olması ikisinde de. Ama aradaki fark 1500 civarı.

  170. Merhaba,
    Canon Ef-S 18-135Mm F/3.5-5.6 Nano Is Usm ile Canon Ef-S 18-135Mm F/3.5-5.6 Is STM arasındaki fark nedir? Canon 250D gövdenin yanında hangisini almamı önerirsiniz?

  171. Merhaba ali bey ben yakın dönemde bir kamera almak istiyorum hali hazırda bir fotoğraf blogum var ama aynı zamanda sinematik vlog tarzı videolar çekerek içeriğimi daha da geliştirmek istiyorum. Kameranın kolay odaklaması ve ekranın dönmesi hem video hemde fotoğraf açısından benim için önemli bütçem 3000-4000 tl arasında bana ne önerebilirsiniz?

  172. ali bey iyi günler
    yaptığımız montaj işleri ve ürün resimlerinin fotoğraflarını çekmek istiyorum . resimleri web sitemizde ve sosyal medyada kullanmak. nasıl bir makine önerirsiniz hem taşıması hemde kullanışı pratik olan .

  173. Merhaba…
    Başlangıç aşamasında kamp,doğa fotoğrafları çekmek istiyorum. Canon 600d disunurken sizi izledikten sonra aynı fiyatlarda Nikon 3200 ve 3400 mevcut.Siz hangisini tavsiye edersiniz?
    18-50 lens ilk etapta işimi görür mü?

  174. Merhaba.Portre ve doğa fotoğrafı çekmek istiyorum. Uzak mesafeleri çekmek istiyorum Başlangıç seviyesi olmasını istemiyorum 2.5-3 bin TL bütçem var. Mümkünse bana makina önerebilir misiniz,İkinci el de olabilir. Teşekkürler 🙏

  175. merhaba
    Ben farklı bir soru soracağım izninizle.Fotoğrafçılığa yeni başlayan biri olarak fotoğrafçılık hakkında bilgi alabileceğim bir kitap öneriniz varmı dır.Şimdi den teşekkür ederim.

  176. merhaba ali abi ben fotoğraf çekmeyi seviyorum ama video çekmek daha çok hoşuma gidiyor uzun süre video çekebilen bir kamera istiyorum hem iyi foto çekebilen hemde iyi video çeken bir kamera olsun canon modellerinden hangisini önerirsin bütçe 3000 teşekkürler

  177. Merhaba ali abi insan fotoğrafı çekmek için fotoğraf makinesi lazım 500 küsür civarında param var kullanışlı çokda amatör olmayan dslr kamera önerirmisin lütfen

  178. Mrb
    Ali bey
    Fujifilm xt20
    fujifilm xt200 hangisini tavsiye edersiniz.
    Teknik olarak hangisi üstün sokak fotoğrafçılığı için..

  179. Merhaba Ali Bey,
    İnternetten satış yaptığım küçük bir dükkanım var ve ürünlerimin resimlerini evde çekiyorum. Ancak resim çekmekten hiç anlamıyorum, ev ortamında ışık çok yetersiz oluyor ve biliyorum ki makinem de yetersiz. Sonuçta satış yapamıyorum. Makinemi değiştirmek istiyorum. Nasıl bir makine veya model almalıyım?
    Teşekkürler.

  180. Merhaba hocam. Ben fotoğraf çekmeyi seviyorum merakım da var özellikle makro, anlık çekimler ve insan fotoğrafları çekmeyi seviyorum. Ancak birçok marka ve model var bunlar içerisinden seçim yapamıyorum. Alt düzey veya orta segmente tavsiye edebileceğiniz marka model ve objektif olabilir mi. Şimdiden teşekkürler.

  181. Merhabalar Ali Bey, öncelikle iyi bayramlar dilerim. Yorumları sonuna kadar okudum ve hangi makineyi almam gerektiğine karar veremiyorum.Uzun zamandır İphone 7plus telefonumla idare ediyorum, ama artık yeterli gelmiyor. Seyahat etmeyi, seyahatlerde fotoğraf çekmeyi ve çekilmeyi çok seviyorum. Manzara fotoğrafları, hareket halinde olduğumda çekilen doğal fotoğraflar ve genellikle içinde olduğum arka planın bulanık olduğu temiz ve net görüntüler seviyorum. Bütçem 3500 civarında. DSLR mı aynasız mı önerirsiniz? Hangi model almalıyım?
    Tavsiyeniz benim için önemli. Teşekkür ederim.

  182. Merhaba bende Bu işe yeni girişenlerdenim 🙂 Yorumlarda Nikon D3500 fazlasıyla tavsiye edilmiş. Bütçeme uygun bi fotoğraf makinesi.onu almayı planlıyorum fakat Portre, sokak, manzara fotoğrafları için hangi lensler alınmalı?

  183. Mrb
    Ali bey
    Fujifilm
    Xf 35mm f2
    Xf 27mm f2.8
    Xf 23mm f2 üç lensin fiyatida 2700 tl
    aralarında hem optik kalite hem malzeme kalitesi olarak hangisi seçmeliyim.? Sokak fotoğrafçılığı için en uygun açı hangisi.Birde xc 35mm f.2 fiyatı gayet uygun xc ve xf arasındaki fark nedir Teşekkürler…

  184. Ali bey merhaba. Eşimle beraber bir makine almaya karar verdik. Gezmeyi seviyoruz deniz kenarı doğa falan. Bu tür yerlere gidince manzara ve kendimizi çekmek için kullanıcaz tavsiyeniz ne olur. Teşekkürler şimdiden.

  185. Merhabalar ali bey, Nikon d5600 almaya karar verdim. İlk makinem olucak fakat lens konusunda kararsızım daha çok doğa fotoğrafları çekiyorum 18-140 Nikon lens mi yoksa 18-200 Tamron mu daha faydalı olur acaba? Teşekkürler.

  186. Ali bey 26 yaşındayım fotoğraf cekilmeyi cok seviyorum bütçem 2.5 tl kendimi iyi hissedirecek pozlamalarda mutlu olabileceğim bir fotoğraf makinesi arıyorum bana öneride bulunursanız cok mutlu olurum teşekkürler şimdiden

  187. Mrb
    Fotoğraflarımızı pc de depolamada hangi dosya formatını kullanmalıyız.makineden direk çıktı olarak jpg formatında kaydettim bu zamana kadar sıkıntım ise arşivimde bazı fotograflarda çözünürlük değerlerinin düştüğünü farkettim düzeltme bilme şansımİz varmı. ?

  188. Ali bey merhaba, sony a 6000 gövde için sony 35 mm f1.8 prime lens kullanıyorum. zoom lens için “sony sel 18-135mm f/3.5-5.6 oss lens”, “sony sel 18-105mm f4 g oss”, “sony 16-70 f4 zeiss” arasında seçim yapmakta zorlanıyorum. Bu konuda bir öneriniz var mı?

    • 18-105mm motorlu ve vidioda uzaktan kullanımda güzel. Ama 16-70mm hem küçük hem de keskin. Ben 16-70mm lensi daha çok sevdim…

  189. Abi merhaba, ben obje(ölçek arabalar) fotoğraflıyorum. Açık ve kapalı alanda. Bunun için makine almak istiyorum. Objelerin en küçük detayları bile benim için çok önemli. Yani 7 cmlik bir arabanın teker markası net görünsün istiyorum. Bunun için ne alabilirim? Önerileriniz çok değerli ve yol gösterecek.
    Çok teşekkürler. Sağlık ve mutluluklar dilerim.

  190. Ali bey merhaba benim daha önce hiç profesyonel fotoğraf makinesi geçmişim yok ama doğa fotoğrafçılığına ilgi duyuyorum çok fazla bir bütçe yok 1500 TL civarında, siz neyi tavsiye edersiniz şimdiden teşekkürler

      • Abi kolay gelsin. İnşallah sıkıntı olmazsa sinema tv okuyacağım ve bana bir kamera lazım. İki model arasında kaldım Canon 80D ve Fujifilm x-t3, sence hangisini almalıyım? %70 video için kullanacağım. Başka önerin varsa o da olur birde lens ve case önerebilirsen sevinirim. İyi çalışmalar.

  191. Merhaba. Elimde canon eos 450d modeli var. 70-300 ve 50mm f1.8 lens almalı mıyım bu makineye değer mi sizce yoksa yeni body mi almam lazım? Eos 450d işimi görür mü sizce 4 aydır fotoğrafçılıkla ilgileniyorum.

      • Ali bey merhaba,
        Ben internet sitemde satisa sunacagim urunlerin cekimi icin cokta pahali olmayan bir makina arayisindayim.Hangi marka ve modelleri onerirsiniz acaba?
        Tesekkurler

        • Merhaba kendi yaptigim seramik urunlerin fotograflarini cekip sosyal mecralar da paylasmak istiyorum. Cok deneyimli degilim fotografcilik konusunda. Sizce hangi makine ile baslamali urun fotosu cekmeye cok tesekkurler

      • Ali Bey merhaba.Her soruya cevap verdiğinizi görüp ben de size bir soru sormak istedim.İleride değiştirmemi gerektirmeyecek orta bütçeli bir fotoğraf makinesi markası ve lens(portre ,manzara vb) önerebilir misiniz rica etsem.

  192. Merhabalar Ali bey. Laboratuvar ortamında yapılan malzeme esneme germe deneylerini ağır çekimde kaydedebileceğim bir makine arıyorum, tavsiyeniz ne olur? Canon EOS M50 düşünüyorum, siz ne dersiniz? Bütçe 6000tl civarı. Teşekkürler.

  193. Merhabalar

    Mimari fotoğrafçılıkla ilgileniyorum bu zamana kadar hep telefonla çektim ve makine almak istiyorum. Yeni başlayan olarak ne önerirsiniz

    Teşekkürler

  194. Hocam iyi günler bir sorum olacak
    Nikon d3500’ü mü tavsiye edersiniz yoksa nikon d5200’ü mü? Doğa fotoğrafları ve net fotoğraflar çekmek istiyorum hangisini önerirsiniz?

  195. Ali bey merhaba butcem 1000-1500 cıvarı bazen hayvan fotografları bazende manzara fotografları cekmeyı sevıyorum sızce hangı makıneyı almalıyım tavsıyenız nelerdır

  196. Ali bey merhaba. Fotoğraf çekmeyi çok seviyorum. Ama iyi bir makinem yok. Telefonum da bozuldu. İyi fotoğraf çeken bir telefon mu yoksa iyi fotoğraf çeken bir makine mı almalıyım? Karar veremedim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

  197. Ali bey merhaba ;

    Bir arkadaşım fotoğrafçılığa yeni başlayacak parasını çarçur etmemesi için 2.el bir gövde almayı tavsiye ettim. Sizce 1000-1200 lira arasında yanında en azından bir lens ile hangi gövde tercih edilmeli ? Ve lens olarak başlangıçta tavsiyeniz nedir ? Bence 18-55 yeterli olacaktır ama bir de sizin görüşünüzü merak ettim özellikle gövde konusunda. Şimdiden saolun.

  198. Yaklaşık olarak 5 Senedir nikon d7100 kullanmaktayım aynasiz tarafında fujifilm xt20 geçmeyi düşünüyorum nikon ekipmanımın ağırlık yönünde şikayetim var sadece makinenim imaJ ve detay kalitelisinden memnunum aynı kaliteyi xt20 modelindende alabilirmiyim biraz araştırdım teknik olarak iyi gözüküyor sizin düşünceleriniz nedir bu yönde tşkler..

    • Apsc için söylüyorum, Fujifilm’den iyisi yok bu net. Dinamik aralık ve detaylarda goreceksiniz, imkanınız varsa mutlaka deneyin. FF Sony, apsc Fuji. En son kullandığım Canon gövde 200d, şu an x T20 kullanıyorum.

      • Her markanın iyi gövdeleri ve ortalama gövdeleri var. Fujifilm de dahil. En iyisi diye bir şey yok. Kullanım amacına ve konuya göre değişir.

  199. Ali Bey merhaba, verdiğiniz bilgiler gerçekten harika. Bütün sosyal medya araçlarından takip ediyorum sizi, emeklerinize sağlık. Size bir şey sormak istiyorum, başlangıç seviyesi için nikon d7000 – (18-300 lens) uygun mudur. 2.elini buldum ya da başka model önerir misiniz

  200. Ali Bey merhaba, başlangıç seviyesi için hangisini önerirsiniz?
    nNikon d3500 (18-55 mm)
    D7000 (18-300 mm) (2. el)
    Canın 250d

  201. Ali bey merhaba,
    E ticaret ile ilgileniyorum canlı model ile ayakkabı çekimleri yaptiriyordum ancak bundan sonra kendi studyomu kurup kendim çekim yapmak istiyorum. Benim için tavsiye edeceğiniz ışık sistemi ve fotoğraf makinesi var mıdır yardimci olabilirseniz çok sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim.

  202. Merhabalar Canon eos 350d kullandım yaklaşık 4-5 yıl şuan error99 hatası alıyorum çoğu zaman çözüm bulamadım daha iyi bir modele geçmek istiyorum fiyat aralığı maks 4000 tl olympus nasıl bir model görünümü hoşuma gidiyor ve önerebileceğiniz modeller var mı???

  203. Ali Bey merhaba, Canon 250d ile m50 arasında kaldım. Siz hangisini tavsiye edersiniz, m50’de batarya çabuk bitiyor bu sizce önemli bir eksi mi?

  204. Sokak fotoğrafçılığına başlamak istiyorum Canon 700d iyi midir hocam yoksa başka bir makina mı almalıyım, sizin öneriniz nedir?

  205. Merhaba ali bey fotoğrafçılağa yeni başlayacağım genellikle doğa manzara ve portre arada sokak fotoğrafçılığa düşünüyorum tavsiye edeceğiniz makinelerden aklımda olan nikon marka giriş seviyesinin bir tık üstü D7000 ve katları serileri inceledim videolarınızda bahsetmişsiniz bütçe olarak makina ve lens olarak toplamda 7000 tl bütcem sizin bu bütçeye göre önerileriniz nedir şimdiden teşekkürler tavsiyeniz ilginiz için

  206. Hocam iyi akşamlar,
    Nikon D5300 araştırıyordum ancak yazılarınızda Nikon D3500’ı bayağı övdüğünüzü gördüm ama D5300 ile karşılaştırma hiç okumadım.
    Bu ikisini karşılaştıracak olursak hangisini tercih etmeliyim?
    Şimdiden teşekkürler..

  207. Merhabalar Ali bey daha önceden Nikon d5200 kullanıyordum fakat ff ye geçmek istedim bulabildiğim en uygun makine Canon 5d mark 2, bakıldığında zaten çok eski bir makine ama ff sonuçta, size sorum 5dmark 2 2020 de hala kullanılabilecek bir makine mi yoksa onun yerine apsc bir makine mi almalıyım

  208. Merhaba fotoğrafçılığa yeni başlayacağım ve çok bütçem yok 3000 TL gibi hatta 3500 TL gibi bir bütçem var ne tavsiye edersiniz ne almalıyım?

  209. Merhaba ben ilk defa makine kullanacağım bütçem 2500 civarında sizce nasıl bir makine kullanmalıyım ve ekranın hareketli olmamasının dezavantajları nelerdir

    • Selam ekran döner olursa vloglar crktigin zaman kendini görürsün ve dah profesyönel olur videolarin
      Eger zoom yapmayi seviyorsan powershot al derim
      Ama daha kaliteli fotoğraf için istersen 4000d+70 200 lens yaninada manfrotto bir tripod snipercı olursun valla))

  210. Merhabalar bütçem var ve merak ettiğim bir soru var Canon 80D mi almalıyım yoksa Canon 800D mi? 1 sene boyunca Canon 450D kullandım hagisini kullanma mi tavsiye edersiniz ?

  211. Merhaba Ali Bey,

    Faydalı bir siteniz var teşekkürler.

    Astromomi fotografcılıgı için (gezegenler ve uydularının fotoğrafları vs) hangi kamerayı önerirsiniz ve hangi lensleri kullanmam uygun olacaktır.

    Teşekkürler

  212. Merhabalar hocam ben yeni başlıyorum 5300 ve 7200 veya 7100 arasında kaldım sizce hangisini almalıyım çok kararsız biriyim yardımcı olur dönüş yaparsanız çok sevinirim teşekkürler şimdiden saolun ..

  213. Ali Bey merhaba,
    2-3 ay sonra inşallah bir bebeğim olacak. Bu vesileyle onun fotoğraflarını ve videolarını çekmek için bir makine almak istiyorum. Aynı zamanda gezilerimizde de kullanabileceğimiz. 3500-4000 TL’yi aşmayacak tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim.

    • Ben o bütcede canon 4000d 2000d tavsiye ederim fotoğrafçılık içinde iyi bir başlanğıc
      Ama daha uygun fiyata powershot sx de ala bilirsin(dslr göre dah kötü resim çeker ama telefona göre iyi)

  214. Merhabalar, fotoğrafçılığı hobi olarak gören birisi için canon 800d uygun mudur sizce? Bir de canon 800d’nin hiçbir yerde stoku yok maalesef, satış yapanlar ise fahiş fiyatlara satıyorlar. Fotoğraf makinelerin stoku böyle uzun süreli biter mi veya eski bir fotoğraf makinesi diye hiç yenilenmeyebilir mi sizce?

  215. Slm
    Fujifilm xt20 için 32gb hafıza kartı düşünüyorum.
    Lexar 16gb 633x clas 10 95 mb/s
    SanDisk 16gb class 10 80 mbs
    Sizce hangisi.?

  216. Merhabalar ben manzara ve doğayı fotoğraflamak için nasıl bir makine almalıyım. Yeni başlayacağım ama başlangıcın bir üst modellerini düşünüyorum.

  217. merhabalar,
    Emlakçıyım epeydir kullandığım canon 1200d gövde ile birlikte kit lens ilave olarak 10-18mm lens var. Artık stok sitelerine de fotoğraf yüklemeye başladım. bu makineye yatırım yapıp çeşitli lensler mi alsam yoksa daha iyi bir makineye mi geçsem bir türlü karar veremedim. FF lerin fiyatları çok yüksek. Yine crop’lu bir makine mi alsam.

  218. Merhabalar Ali bey , portre ve doğa manzaraları çekmek için uygun fiyatlı bir makine arıyorum gerektiğinde lens değiştirebileyim ve görüntü kalitesi acemi çekimlerde bile kendini belli etsin istiyorum hangi modeli önerirsiniz bir de kompakt makine tercih etmeli miyim yoksa bu şartlara sadece dslr mı uyar ? Şimdiden teşekkür ederim

  219. Merhabalar Ali bey , portre ve doğa manzaraları çekmek için uygun fiyatlı bir makine arıyorum gerektiğinde lens değiştirebileyim ve görüntü kalitesi acemi çekimlerde bile kendini belli etsin istiyorum hangi modeli önerirsiniz bir de kompakt makine tercih etmeli miyim yoksa bu şartlara sadece dslr mı uyar ? Şimdiden teşekkür ederim

  220. Ali bey merhabalar,öncelikle çok yararlı bir video olmuş teşekkür ederim.
    Hobi olarak fotoğraf çekmek istiyorum doğa,düğün vb. bütçem max 5000 hangi makineyi önerirsiniz ?

  221. Merhabalar Hocam ben ilk olarak fujifilm 1700 kullandıktan sonra yaklaşık aşağı yukarı 1 yıla yakın Canon eos 1100 d 18-55+75-300 kullanıyorum yaklaşık olarak 1 yada 2 sene sonra ekipmanı değişmeyi düşünüyorum çünkü 1100 d body de renk düşüklüğü var 650 d ile kıyaslama yapınca fark edilebiliyor bunun için geniş açı lens düşünüyorum hem manzarayı alabilsin hem de netlik flu konusunda iddialı olsun istiyorum sizce ne tür body ve lens almalıyım bilgilendirirseniz minnettarım…

  222. Merhaba ben fotoğraf çekmeyi ve video çekmeyi çok seviyorum ve elimdeki telefon kamerası artık yetersiz geliyor bu işin bi tik daha kaliteli görünmesini istiyorum. Başlangıç seviyesi Olarak şuan için kendime canon 600d incelemekteyim. Bütçeme göre bu uygun bir makine mesela, siz tavsiye eder misiniz

  223. Merhaba. Dış çekim yaptırmak istiyordum nikahım için . Fakat ücret konusu aklıma takıldı . Bende bunun yerine kendime bir fotoğraf makinası almaya karar verdim. Hem karlı hem ileriye dönük olacağını düşünüyorum kim bilir içimden bir fotoğraf sanatçısı çıkar ki çok isterim …. ayrıca her çekim için tonlarca ücret ödemek mantıksız geliyor . Amma velakin ücreti de önemli tabi . Bu yüzden 2.el almayı düşünüyorum. Canon veya Nikon marka . Gelin görün ki çok tecrübesizim . Sıfırdan başlayıp güzel yerlere gelmek istiyorum. Max 4-5 bin arası bir makina işimi görür diye düşünüyorum ama işin erbabı kişinin yorumları benim için bilhassa önemli . Yardımcı olursanız çok sevinirim . Şimdiden çok teşekkür ederim….

  224. Ali Bey merhaba,
    Portre, sokak ve gezi fotoğrafları çekmek istiyorum. Video ile bebeğimin anılarını da çekeceğim. Nikon D3500 mı önerirsiniz Canon d250 mi önerirsiniz

  225. Mrb
    Hafif taşınabilir hem video hem fotoğraf ağırlıklı olarak fotoğraf çekimi rahatlıkla yapabileceğim bir kompak makine arıyorum sizce.?
    Fujifilm x100v
    Panasonic lumix l100 mark 2
    Sony rx 100 mark 7
    Her yola gidecek bir makine istiyorum sizce hangisi.?

  226. Ali bey selamlar 🙂
    Grafik tasarımcısıyım, Fotoğraf gözüm var ancak bu güne kadar bir türlü makine alıp adım atamamıştım.
    Şimdi A6000 alıp giriş yapmak istiyorum ancak çok tecrübeli olmadığım içinde hata yapmak istemiyorum açıkcası.
    Gözüme kestirdiğim Canon 700D ve Nikon D3500 modelleride var.
    Amacım Obje, ürün, doğa ve eşimle gezerken kendi fotolarımız vs çekerek amatörlüğü atmak,
    Devamında daha üst makine alıp Kına gibi özel günlerde çekim yapmak ve Shutterstock için içerik üretmek.
    Bütçem 3500 -+ civarı ideal olur.
    Sizce ne yapsam mantıklı olur, bir yerden başlamalıyım.

  227. Mrb
    Ali bey
    Doğa ve Manzara fotografları için fujifilm xt20 önerirmisiniz bu makineyi kullandınızmı hiç veya sizin önerebileceğiniz başka alternatifler varsa söyleyebilirmisiniz.?
    Teşekkürler…

  228. Ali bey merhaba fujiflim xt200 ve 15 45 kiti mevcut video odaklı aldım ve keyfini sürüyorum 18 55mm lens ilede fotoğraflarımı daha flu göstermek istiyorum yeterlimidir sizce?

  229. Ali bey merhaba, Sandisk EXTREME PRO 32GB 95MB/S SD Hafıza Kartı ve LEXAR 32GB 95MB/S 633X Profesyonel SDXC UHS 1 Class 10 Hafıza Kartı muadil midir? Nikon d5600 ile kullanım için iyi midirler?

  230. Merhaba
    Gezmeyi seven biriyim hobi amaçlı arkadaş ortamında keyifli fotoğraflar çekmek için makine önerebilirmisiniz.
    fujifilm xt20
    sony a6000
    canon eos m5
    Bu üç model arasında sırasıyla öneriniz nasıl olurdu.?

  231. Fotoğrafçılığa yeni başlayacak olan biriyim fakat çok fazla model var ilgi alanım model fotoğrafçılığı ve buna uygun Canon fotoğraf makinesi arıyorum bütçem 8000e kadar hangi makineleri önerirsiniz teşekkürler.

  232. slm
    Genel olarak portre ve sokak fotoğrafı çekiyorum kitlens kullanıyorum sabit diyaframlı lens arayışı içindeyim fuji x sistem kullanıyorum fiyat performans olarak sizce.?
    xc 35 f/2
    xf 35f/2
    seçmeliiym veya sizn önerebiliceğiniz farklı modeller varmı teşekkürler…

  233. Merhaba Ali Abi;
    Öncelikle Abi Ben Bir Fotoğraf Makinası Almak İstiyorum, Benim 1500TL Bütcem Var Bana, Sence Hangi Makinayı Önerirsin?
    Ben Alacağım Makinayla Araç Fotoğrafı, Kişisel Çekimler Yapacağım
    Şimdide Bir Makina Buldum Nikon d3100 1500TL Çekim Sayısı 2k Civarı 18-55lensi İle Sence almalımıyım?

  234. Ali bey merhaba, Amatör kullanım için Nikon D5300 kit lens ve Canon EOS 60D 18-135 mm lens arasından hangisini önerirsiniz? Fiyatları birbirine yakın. Teşekkürler

  235. Merhaba
    İki aynasız makine arasında kararsız kaldım sizce.?
    Sony a6000
    Fujifilm xt20 almalıyım manzara ve Portre çekimler için düşünüyorum…

  236. Merhabalar,
    Fujifilm X-T200 kullanmaktayım lens olarak FUJINON 18-55mm kullanmaktayım. Daha çok sokak fotoğrafçılığı ilgilenmekteydim artık kişi çekimi de yapacağım için 18-55mm lens ile yapamamaktayım. Önerebileceğiniz maksimum 5kTL civarı lens var mı? Hem sokak fotoğrafçılığı için hem de kişi çekimleri için (Not: Sokak fotoğrafçılığında genelde 35mm-55mm arası kullanmaktayım.)

  237. Slm
    Ali bey
    Bütçemizin ne kadarını body ne kadarını lense yatırmamız gerekir.?
    4_5 sene önce çıkmış bir body sizce mantıklı bir seçim olurmu yanında kaliteli bir lens ile uzun vade kullanım için sensör kalitesimi daha önemli yoksa kaliteli bir lensmi
    teşekkürler…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here