Sony Yine Abarttı. 61MP Sony A7R IV Ön İnceleme

0
1806

Daha önce Sony A7R2 duyurulduğunda Sony abarttı diye başlık atmıştım. Şimdi 61mp gibi bir çözünürlük ve bunun yanında hem hızdan hem de performanstan kayıp vermediği için başlığı yeni model için güncelliyorum. Evet Sony A7R IV modeli ile yine çok sert ve sağlam bir giriş yaptı. Full frame gövdede bu güne kadarki en yüksek çözünürlüğü sunarak çıtayı yukarıya taşıdı.

Sony A7R IV

Konuyu çok uzatmadan bu gövdenin neler sunduğuna ve kimler için kullanışlı olduğuna bakalım… Sony A7R IV modeli Sony kameraların R sınıfında, yani; yüksek çözünürlük sunan, moda, portre, mimari ve ürün gibi daha çok profesyonel ve ticari işlerde kullanılmak için üretilen gövde sınıfında yer alıyor. Haliyle de profesyonellere bolca çözünürlük sunmak için 61 milyon piksel ile dün duyurudu.

Temel Özellikler

·  15-stop dinamik aralık

·  10 fps çekim hızı. APS-C modunda yaklaşık üç kat daha fazla

·  APS-C kırpma modunda 26.2MP çözünürlük

·  425 kontrast AF noktası ve 567 faz algılama AF noktası

·  Gerçek Zamanlı Göz AF sistmi

·  5.76 milyon noktalı OLED Tru-Finder ™ elektrikli vizör

·  Süper 35mm modunda piksel bindirme olmadan 4K film [ix]

· S-Log3, HDR iş akışı desteği

·  Daha raht tutuş ve kompakt yapı.

Sony A7R IV

Sony A7R IV gövde 61mp gibi yüksek bir çözünürlük sunmakla da kalmayıp aynı zamanda Pixel Shift modu ile 240mp boyutunda fotoğraf üretebiliyor. Imaging Edge yazılımı kullanılarak işlenebilen 16 görüntüyü birleştirerek 960 Megapiksel veri yakalayabiliyor. Burada iki seçenek var; 1/2 piksel kayması yapan 16 çekim modu veya tam piksel kayması yaparak 4 çekim modu seçeneği.

Sony A7R IV gövdesini de güçlendirmiş. Gövde, pil ve kart kapakları yeniden tasarlanmış ve bu sayede su geçirmezlik arttırılmış. Ayrıca daha derin bir kavrama, daha büyük bir joystick ve yeniden konumlandırılmış, düğmeler bulunuyor. Poz telafi tuşuna kilit düğmesi de eklenmiş.

Tutuş kısmının büyümesi ve daha derin bir hal alması önemli bir adıma işaret. Sony artık süper tele objektiflerini de duyurduğu için ağır objektifler ile çalışırken tutuşu daha kolay yapmak için bu adımı atmış görünüyor.

Kaynak: photorumors
Sony A7R IV ve 200-600mm

Sony A7R IV aynı zamanda dijital ses girişini kabul eden ilk Sony Alpha modeli. Mikrofon ve kamera arasında yeni bir dijital arayüz bulunuyor. Bununla birlikte, her ikisi de kameraya dijital sinyal sağlamak için yerleşik ADC’leri olan (ancak eski kameralarla uyumluluğu korumak için analog çıkış modlarına sahip olan) yeni bir mikrofon ve XLR adaptörü bulunuyor.

Ses olayından bahsetmişken video özelliklerine bakmak gerekirse Sony A7R IV artık 4K da HDR video çekebiliyor. Süper 35mm de 6K detaydan 4K video oluşturuyor. Ancak burada eleştireceğim iki önemli nokta var. Sony A7R IV maalesef 4K 60fps video çekemiyor. Sadece 24p, 25p ve 30p de kalıyor. Ayrıca rakipleri 10 bit video çıktısı sunarken Sony A7R IV yine 8 bit sınırında kalıyor.

8 bit değerinde ısrar edilmesinin sebebi muhtemelen Sony’in ciddi bir kamera üreticisi olması veya Sony A7S III modelinin önüne geçmemek olabilir. Ancak bu kadar güçlü bir kamerada 10 bit olmalıydı diye düşünüyorum.

Sonuç olarak Sony bu yeni gövdesi ile rekabeti ileriye taşıyor ve rakiplerine gözdağı veriyor. MP savaşlarında elini güçlendiriyor. Dijital ses, çok yönlü sensör ve 4K HDR etkili yenilikler. Bunun dışında hala 8bit video sınırı ve 4K da 25p de kalması büyük sıçramanın önüne geçiyor.

Sony A7R IV modelinin yurt dışı satış fiyatı 3.500$ olacak. Aşağıda daha fazla detay için videoları ekliyorum…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here