A’dan Z’ye Mobil Fotoğrafçılık

3
4038

Günümüzde cep telefonlarının fotoğraf kapasiteleri oldukça güçlendi ve bu durum kompakt fotoğraf makinesi üretimini neredeyse bitirdi. Artık sadece züper zoom yapabilen ve büyük sensöre sahip kompakt makineler üretiliyor. Dolayısıyla cep telefonlarımızla ciddi anlamda fotoğrafçılık yapmak artık mümkün. Mobil fotoğrafçılık artık kaçınılmaz bir gerçek. Bu nedenle ben de bu yazımda A’dan Z’ye Mobil Fotoğrafçılığı anlatmaya karar verdim.

Mobil fotoğrafçılık denince haliyle cep telefonlarımız ve tabletlerimiz akla geliyor. Peki bu akıllı cihazların yetenekleri ve kapasiteleri ne kadar? Profesyonel fotoğraf makinelerinden farkları neler? Profesyonel görünen fotoğrafları cep telefonlarımız ile çekmemiz mümkün mü? Tüm bu soruları 7 başlık altında cevaplayacağım. Bu 7 ipucu sayesinde mobil fotoğrafçılığınızı bir adım öteye taşıyacaksınız…

Mobil Fotoğrafçılık

Bu ipuçlarını iki bölümlük video serisi ile Youtube kanalımda oldukça detaylı bir şekilde anlatttım. Videoyu izleyen bir çok kişi daha iyi fotoğraflar çektiğini her fırsata bana sosyal medyadan gönderdikleri fotoğraflar ile gösteriyorlar ve teşekkür ediyorlar. Siz de arkanıza yaslanın ve bu videoları izleyin.

Yazının sonunda bu videoları ve kanalımın linkini paylaşacağım. O nedenle yazıyı fazla uzatmadan bu ipuçlarının bazılarına kısaca temas edip kalan kısmı videolarıma havale edeceğim.

1- Sensör Boyutu

Cep telefonlarımızın en büyük dezavantajı tabi ki sensör boyutları. Çünkü DSLR fotoğraf makinelerine göre çok küçük bir sensöre sahipler. Bu nedenle de ışık toplama kapasiteleri ve fotoğraf kaliteleri biraz geride kalıyor.

Cep telefonu ve Full Frame fotoğraf makinesi sensör boyutları

Sensör boyutunun küçük olması toplayacağı ışık miktarını azalttığı ve her bir pikseli çok küçülttüğü için fotoğraflarda detay kaybı olur. Ayrıca nois denen dijital görüntü kirliliği yaşanır. Bu nedenle cep telefonu ile çektiğimiz fotoğrafları çok krop yapmadan olabildiğince tam boyutta kullanmak daha iyi görünmelerini sağlar.

Ekranda gördüğünüz harika görüntülere aldanmayın. Telefon ekranları fotoğrafları daha iyi göstermek üzere optimize edilmiştir. Bir bilgisayar ekranında fotoğrafları incelediğinizde ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Xiaomi Red mi Note 7 ile çekilen bir fotoğraf

2- Megapiksel Savaşları

Cep telefonları artık 100mp seviyelerinin üzerine çıktı. Peki bu yüksek çözünürlük gerçekten fotoğraf kalitesini arttırıyor mu? Şunu açıkça söyleyeyim ki yüksek çözünürlük fotoğrafların kalitesini arttırmaz. Sadece boyutunu büyütür. Peki neden bu kadar üzerinde duruluyor? Cevap basit; pazarlama stratejisi…

Yüksek çözünürlük fotoğrafta biraz daha fazla krop yapma imkanı verir ve olur da çıktı alırsanız daha iyi görünen baskılar almanızı olanaklı kılar. Bunun dışında sosyal medyada paylaşılacak fotoğraflar için çok yüksek çözünürlük anlamsızdır. Zaten büyük firmalar çok da bu savaşlara dahil olmazlar. Olsalar da geride kalmama adına bir kaç model üretirler o kadar. Asıl güçlü olanlar düşük çözünürlüklü olarak kalır…

Samsung J7 ile çekilmiş bir fotoğraf

3- Dinamik Aralık

Dinamik aralık bir fotoğrafta en karanlık alan ile en aydınlık alan arasındaki ton farkıdır. Profesyonel fotoğraf makinelerinin büyük sensörleri 14bit fotoğraf üretebildikleri için karanlık ve aydınlık alanlarda hala bir çok detayı koruyabilir. Ancak telefonlarımız çoğunlukla 8bit detay üretebildikleri için bunu yapamazlar. Çoğunlukla çektiğimiz fotoğraflarda patlamış, bembeyaz gökyüzünün olmasının sebebi budur. Siyah tişörtünüzden de pek bir detay alamazsınız.

Bu sınırları bilerek çekim yapmak ve size doğru fotoğrafları elde etmenize yardımcı olur. Işığın çok sert olmadığı daha dengeli saatlerde çekimleri yaparsanız sonuşlar çok daha iyi olacaktır. Gölgede portre çekmek, öğleden sonra manzara çekimi yapmak gibi…

Çok parlak olmayan bir havada ND filtre kullanarak Red Mi Note 7 ile çekilen bir fotoğraf.

4 İpucu

Kalan 4 madde fotoğraf uygulamaları ile ilgili. Manuel pozlama, poz telafisi, doğru netlik, beyaz ayarı, yüksek iso vs. Pek çok konununda içerisinde bulunduğu bu ipuçları uygulama gerektirdiği için yazıya burada noktayı koyuyorum ve videoları aşağıya bırakıyorum.

Videoları Youtube kanalımdan da izleyebilirsiniz. Kanalıma abone olarak destek olursanız da çok memnun olurum. Abone olmak için: http://bit.ly/2TIMFy4

Yeni yazılarda görüşmek üzere sağlıkla kalın…

Ayrıca bir oynatma listesi de bırakıyorum. Böylece tüm mobil fotoğrafçılık içeriklerine ulaşabilirsiniz…

3 YORUMLAR

  1. Merhaba Şenel bey,
    Bütçe olarak 1100 1200 tlyle hangi kameraları önerebilirsiniz, yeni başlayacağım ve uygun fiyata güzel fotoğraflar çekmek istiyorum, eğer bu fiyata kaliteli bir makine varsa kısa film de çekmek isterim.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here