Nikon Z5 Ön İnceleme

0
3613

Nikon Z serisi yeni aynasız fotoğraf makinelerine bir yenisini daha ekledi. Nikon Z5, full frame Nikon aynasız fotoğraf makinelerinin en alt konumuna yerleşti. Z5 modelinin üretim amacı uygun fiyata full frame gövdeye geçiş yapmayı kolaylaştırmak. Nikon Z5 modelinin ABD fiyatı 1.399$ olarak belirlenmiş.

Nikon Z5

Nikon Z5 modeli henüz satışa çıkmadı. O nedenle bu yazı klasik bir ön incelem yazısı olacak. Merak edenler için artılarını ve eksilerini yazacağım. Genel anlamda nereye konumlanıyor ve rakipleri arasında nerede duruyor? Bu soruların cevaplarını bulacağız bu yazıda.

Tabi ki bu cevaplar için öncelikle özelliklerine kısaca bir bakalım.

Özellikler
Sensör boyutuFull frame (35,9 x 23,9 mm) CMOS
Maksimum çözünürlük6016 x 4016
Etkin pikseller24 megapiksel
Sensör fotoğraf dedektörleri25 megapiksel
İSO100-51200 (50-102400’e genişletilebilir)
Dosya formatıJPEG ve RAW (NEF, 12 veya 14 bit)
İşlemciExpeed 6
Netleme noktası sayısı273 adet
Video FormatlarıMPEG-4, H.264
3840 x 2160 @ 30p, 24p, 25p
1920 x 1080 @ 60p, 50p, 30p, 25p, 24p
Çekim Hızı4,5 fps
Ağırlık (pil dahil)675 gr

Kısaca özelliklere baktığımız zaman zaten Nikon Z5 modelinin üretim amacına uygun bir gövdeyi hemen görebiliyoruz. Z6 ve Z7 ye oldukça yakın özellikler ve Z50 modeline çok benzer gövde yapısı. Ancak Nikon Z5 gövdenin üzerinde konuşmamız gereken artıları ve daha da önemlisi eksiklikleri var.

Nikon Z5 ön

Artıları

Nikon Z5 sağlam magnezyum gövdeden ve toza suya karşı dayanıklı olarak üretilmiş. Bu yönü ile Z7 ve Z6 gibi oldukça zor şartlarda çalışacağı söylenebilir. Gövde boyutları ve ağırlık olarak Nikon Z6 ile tam uyumlu. Diğer taraftan gövde içi titreşim önleme sistemi Nikon Z5 de ihmal edilmemiş. Açıkçası bu beni sevindirdi, çünkü alt konumda olduğu için bu özellik yoktur diye düşünmüştüm. Ancak Nikon kullanıcılarını bu noktada üzmemiş.

24mp full frame bir sensöre sahip. Bu sensör Z6 ile aynı değil. Farklı bir sensör bu nedenle performansını ürün piyasaya çıkınca görmek lazım. Ancak Nikon uzunca bir süredir çok iyi sensörler kullanıyor ve görüntü kalitesi anlamında hiç geri kalmadı. Nikon Z5 modelinin de çok iyi bir fotoğraf performansı sunacağını düşünüyorum.

Hareketli ve dokunmatik LCD ekranı da diğer bir artısı. LCD akran parlaklığı da oldukça iyi. 1040000 noktalı 3.2” bir LCD ekranı bulunuyor. Ayrıca tıpkı Z6 gibi parlak bir vizöre de sahip. Nikon Z serisinin daha önce Z7 ve z50 modellerini kullandığım için vizör parlaklığının ve netliğinin çok iyi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. LCD ekran için de durum aynı.

En dikkat çeken artı yönü ise çift hafıza kartı girişine sahip olması. Her iki SD kart yuvası da UHS-II hızlarını destekliyor. Bu Nikon Z7 ve Z6 da bulunmuyordu ve çok eleştiri almıştı bu yüzden. Nikon Z5 ile artık yeni modellerde çift hafıza kartını göreceğimizin müjdesini vermiş oldu. Muhtemelen yakında çıkacak olan Z6s ve Z7s modellerinde de bu özelliği göreceğiz.

Nikon Z5 tıpkı Z6 ve Z7 gibi 4K video kaydı yapabiliyor. Bu video kaydını 30p hızda yapabiliyor. Tıpkı Z6 gibi hem mikrofon hem de kulaklık girişi bulunuyor. Ayrıca daha uzun süre video çekimi için USB üzerinden powerbank ile şarj etme imkanı bulunuyor. Böylece yedek batarya olmasa bile çekime devam etmek mümkün. Çekim sırasında da batarya şarj edilebiliyor.

Diğer önemli bir artıda da Nikon Z5 artık Webcam olarak kullanılabilecek. Yeni Webcam Utility yazılımı ile eski Z modelleri de bu özelliğe sahip olacaklar. Bunların dışında Nikon Z5 modelinin artıları bulunmuyor. Zaten Z6 ve Z7 gövdelerin altında konumlandığı için onların önüne geçmemeye dikkat edilmiş. Ancak sırf bu yüzden de biraz eksiklikleri olan bir model.

Eksileri

Nikon Z5 gövde uygun fiyata! ulaşılabilecek güçlü bir full frame gövde. Bu uygun fiyat politikası nedeniyle doğal olarak Nikon Z7 ve Z6 modellerinin altında konumlanıyor. Bu nedenle de 4K video esnasında sensör üzerinde 1.7x kırpma oluyor. Ayrıca 120p gibi ağır çekim kayıt Nikon Z5 de bulunmuyor. Sadece 60fps hız 1080p çözürlükte kullanılabiliyor. Yine video çekimleri 8 bit ile sınırlı. RAW video ve 10 bit video Z5 de bulunmuyor.

Nikon Z5 modelinin gövde yapısı Z6 ile çok benzer olsa da Z6 ve Z7 nin üst kısmında bulunan LCD bilgi ekranı Z5 de bulunmuyor. Üstten bakınca daha ziyade Z50 gibi duruyor. Fiyat etiketi burada da bir kayba sebep oluyor.

Diğer önemli bir nokta ise çekim hızının sadece 4.5 fps de kalması. Nikon Z6, Z7 ve Z50 saniyede 9-12 kare hızlarına ulaşırken Z5 net olarak 4.5 da sınırlandırılmış. Açıkçası buna gerek olmadığını düşünüyorum. Expeed 6 işlemci güçlü olduğu için Nikon Z5 modeli de rahatlıkla 9-10 kare hızlara çıkabilirdi. Ancak abilerini geçmesin diye bu hız düşürülmüş.

Düşük olan bu 4.5 kare hızı beni en çok üzen şey oldu. Çünkü özellikle spor, kuş ve yaban hayat fotoğrafçılığında çekim hız çok önemlidir. Sadece bu yüzden Z5 modelini almak istemeyenler olacaktır. Rakiplerinden Sony, neredeyse her modelinde 10-11 kare hızlarını standart olarak sunuyor. Alt üst model ayrımı yapmadan. Zaten video çekim hızları düşükken bu fotoğraf hızını düşürmeye bence gerek yoktu.

Sonuç ve Değerlendirme

Sonuç olarak Nikon Z serisinin tüm güçlü yönlerine sahip, sağlam ve dayanıklı gövdesi, yüksek görüntü kalitesi, 4K video performansı, yeni çok kompakt boyutlardaki 24-50mm katlanır objektifi ve Bluetooth, Wi-fi bağlantı özellikleri ile Nikon Z5 full frame gövdeye ulaşmak için çok ideal bir gövde. Uygun fiyata yüksek performans sunuyor.

Ancak özellikle spor ve yaban hayat gibi hız sizin için önemli ve ağır çekim videolar olmazsa olmazınız ise o zaman Z5 sizi biraz üzebilir. Nikon Z50 veya biraz daha bütçe ile Nikon Z6 çok daha doğru bir seçim olabilir.

Aşağıya Nikon Z5 tanıtım videosunu ekliyorum. Nikon Z5, ABD de sadece gövde olarak 1,399.95$, yeni NIKKOR Z 24-50mm f / 4-6,3 ile kit olarak 1,699.95$ ve NIKKOR Z 24-200mm f / 4-6,3 VR lens ile 2,199.95$ fiyat etiketi ile Ağustos ayında satışta olacak. Daha fazla detay için. www.nikon.com.tr adresine bakabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here