Sony A7S III İnceleme |Beklentileri Karşıladı Mı?

Sony uzun süredir beklenen A7s III modelini sonunda duyurdu. A7s3 inceleme, beklentileri karşıladı mı? Sony A7s2 modelinin başarısındn sonra Sony A7s3 nasıl

1
3755

Sony uzun süredir beklenen A7s III modelini sonunda duyurdu. Peki bir çok kullanıcının A7s II modelinin başarısından sonra uzun süredir beklediği ve hayaller kurduğu Sony A7s III beklentiyi karşıladı mı? Bu yazımda bir taraftan Sony A7s III modelinin ön incelemesini yaparken diğer yandan da beklentileri karşılayıp karşılamadığını paylaşıyorum.

Sony özellikle yüksek iso değerlerinde inanılmaz bir görüntü kalitesine ulaşan A7s2 modelini ürettikten sonra bir çok Sony kullanıcı 4K 60p hızlarda çekim yapabilecek aynı performansta bir gövdeyi talep ettiler. Ancak Sony uzun süre bu gövdeyi çıkarmadı. Dolayısıyla 4K da ağır çekim hayal olarak kaldı. Diğer taraftan A7s2 ile video kayıtları sadece 8bit ile sınırlıydı. 10bit 4:2:2 kayıt da istenen diğer bir özellikti.

Sony uzun bir bekleyişin ardından ve özellikle Canon’un 8K çözünürlükte video çekebilen EOS R5 gövdesini de duyurmasının hemen ardından A7s3 modelini duyurdu. Doğal olarak beklendiği gibi 8K çözünürlük yoktu. Ama diğer beklenen tüm özellikler neredeyse eksiksiz olarak sunulmuş. 8K olmaması çok mantıklı zira Canon şu anda bu konuda sıkıntılar yaşıyor. Çünkü kamera aşırı ısınıp bir kaç dakikada kaydı durduruyor.

Bunları daha detaylı anlatacağım ama önce yeni Sony A7s3 modeline daha yakından bakalım.

Özellikler

SONY A7S III
Maksimum çözünürlük4240 x 2832
Sensör boyutuTam çerçeve (35,6 x 23,8 mm)
Etkin pikseller12 megapiksel
Sensör tipiBSI-CMOS
ISO aralığıOtomatik, 80-102400 (40-409600’e genişler)
Netleme noktası sayısı759
Vizör çözünürlüğü9.440.000 nokta (9.4mp)
Seri çekim hızı10 fps
İşlemciBionz XR (8 kat hızlı)
Video formatları
MPEG-4, XAVC S, XAVC HS, XAVC S-1, H.264, H.265
Video Çözünürlük4K – 1080p
Video modları3840 x 2160 @ 120p, 100p, 60p, 50p, 30p, 25p, 24p – 280 Mbps,
1920 x 1080 @ 120p, 100p, 60p, 50p, 30p, 25p, 24p – 100 Mbps,
Video çıkış10 bit 4:2:2 dahili kayıt
HDMI çıkış16 bit RAW video çıkış kalitesi
USB şarjıEvet USB -C
Görüntü sabitleme 5-eksenli gövde içi
Depolama türleriÇift SD / CFexpress Tip A yuvası
Hareketli LCD3” – 1.440.000 nokta, dokunmatik
Ağırlık (pil dahil)699 gr
Boyutlar129 x 97 x 81 mm 
Yeni Sony A7s III

Yukarıdaki özellik tablosuna baktığımız zaman Sony mühendislerinin duygulara hitap eden popüler bir ürün üretmek yerine gerçekten işini yapacak olan sağlam ve güçlü bir gövde ürettiklerini söyleyebilirim. İlk anda yine 12mp çözünürlüğü ile 120p video çekim hızı dışında sanki Sony A7s2 den bir farklı yokmuş gibi görünüyor. Ancak güzellik detaylarda gizli.

Sony, rakibi Canon’un ürettiği EOS R5 gibi yüksek rakamlara hiç girmeden içerik üreticilerinin gerçekten ihtiyaç duyacakları özellikleri en iyi kalitede sunmaya çalışmış. Soğutma istemi olmadığı için 8K çözünürlük ile gövdeyi zorlamamış. Çünkü Canon R5 bu noktada daha üretim öncesi çok eleştiri aldı aldı çünkü 4dk civarı çekimden sonra kamera aşırı ısınıp kapanıyor maalesef. Sony bu hataya düşmemiş.

Sony A7s3 yine 12mp çözünürlükte kalmayı tercih edip her bir pikseli büyük tutarak 409.600 iso gibi çok yüksek iso değerlerine çıkabilmiş. 45-50mp değerlerinde bu kadar yüksek iso da temiz görüntü almak çok daha zor olurdu. Sony A7s2 modelinin sevilmesinin sebebi de bu sensör avantajıydı aslında…

Ayrıca 4K çözünürlükte 120p (5x ağır çekim) kayıt yaparken Sony A7s3 ısınmıyor ve çok uzun süre çekim yapabiliyor. Bu aslında fotoğraf makinesi olan bir gövde için harika bir sonuç. Canon R5 4K 120p çekimde sadece 4dk kadar çekim yapabiliyor şu anda üretim öncesi sürümlerde. Sonrasında aşırı ısınıp kapanıyor.

Diğer taraftan Sony A7s3, 4K çözünürlükte kayıt yaparken sensörün tamamını kullanarak çekim yapıyor. Böylece görüntü alanında bir kayıp yaşanmıyor. Sadece 120p ağır çekimde 1.1x kadar çok az bir kırpma söz konusu. Örnek videoları incelediğimde açıkçası video kalitesinin ve görüntünün keskinliğinin arttığını gördüm. Renk uzayı da oldukça gelişmiş. Çok doğal renkler sunuyor Sony A7s3. Özellikle ten renginde ciddi ilerlemeler var. Ses kaydı olmadan 1080p çözünürlükte 240fps hızda çekim de yapabiliyor.

Diğer Önemli Özellikler

Sony A7s3 yüz ve göz AF sistemini ve nesne takip sistemini kullanıyor. Hayvan gözü takip sistemi yok ancak nesne takibi sayesinde bu sorun olmaktan çıkıyor. 120p hızda çekim yaparken de AF sistemi etkin bir şekilde çalışıyor. LCD ekrandan dokunarak konuyu netleyebiliyorsunuz.

Sony gövdelerde ilk kez kullanılan Bionz XR işlemci eski işlemcilere göre yaklaşık 8 kat daha hızlı çalışma imkanı sağlıyor. Böylece yüksek hızlarda video çekerken ve yüksek dosya verileri ile uğraşırken sorun olmuyor. Ayrıca fansız doğal bir soğutma sistemi kullanılmış Sony A7s3 gövdede. Böylece saatlerce çekim yapılabiliyor. Kamera çok geç sınıyor. 4K 120p çekimde dahi.

Sony A7s3 çift hafıza kartını destekliyor. Böylece yedekli çalışmak mümkün. USB üzerinden şarj olabiliyor ve hem kulaklık çıkışı hem de mikrofon girişine sahip. Wi-fi ve bluetooth bağlantısı ile de kablosuz çekimler mümkün.

Sony A7s3 gövde üzerinde tam boy bir HDMI çıkışı var. Bu sayede yüksek hızda veri transferi gerçekleştirilebiliyor. Haliyle de 16bit 4:2:2 RAW video çıktısı mümkün olmuş. Bu gerçekten profesyonel anlamda çok önemli bir artı özellik. RAW video çok geniş bir esneklik anlamına geliyor.

Sony A7s3 ile birlikte benim en çok beklediğim bir özellik de gelmiş oldu. Fotoğraf ve video ayarlarını ayrı ayrı yapabiliyor ve bu ayarları koruyabiliyorsunuz. Böylece kötü sürprizlerin ve zaman kaybının önüne geçmiş oluyorsunuz.

Son olarak da Sony A7s3 gövdeye XLR girişe sahip 4 kanallı dijital mikrofon bağlanabiliyor. Bu sayede çok daha profesyonel ses kayıtları almak mümkün. Yine profesyonel bir çözüm.

Sonuç ve Değerlendirme

Tüm bunların neticesinde Sony A7s III fotoğraf makinesi özellikle video konusuna odaklanmış güçlü bir gövde. Gereksiz maceralara girmeden sunduğu özellikleri tam performans ile kullanıcılarına aktarmış. Yılllardır tüm gövdelerinde 8bit ile sınırlı kalan video kalitesini 10 bit değerine çıkarmanın yanında HDMI çıkışı ile 16 bit ve RAW video desteği de sunmuş. Bunlar hobinin ötesinde profesyonel işler yapan pek çok kişinin çok memnun olacağı ve severek kullanacağı özellikler. Daha yukarısı için artık SONY, RED veya ALEXA video kameralar gerekiyor.

Sony artık elini açtı ve video kameralarını düşünerek kısıtladığı özelliklere rekabetin verdiği baskı sayesinde son verdi. Bunda Nikon’un Z7 ve Z6 ile RAW video kayıt sunması, Canon’un R5 ile 8K video ve yine RAW kayıt sunması, Panasonic S1 gövdenin uzun zamandır 10 bit video sunması ve full frame ile iyice güçlenmesi etikili oldu. Artık bu adımları atmalıydı ve attı… Daha fazla detay için Sony sitesine bakabilirsiniz…

1 YORUM

  1. Hocam merhabalar doğru yere mi yazıyorum bilmiyorum. Evi karıştırırken bir kamera buldum çok eski ama kondisyonu mükemmel durımda biraz araştırınca back to the future filminde ve stranger things adlı dizi de görülen JVC GR-C1 model/marka 1984 çıkış tarihli bir kamera olduğunu öğrendim. Taşıma çantası ve bütük aksesuarları da mevcut ayrıca bu kamera hepsi bir arada ilk VHS kamera olma özelliğini de taşıyormuş. Kameradan ve böyle cihazlardan anlayan arkadaşlar kısaca tam ne olduğundan ve değerinden bahsedebilirse çok mutlu olurum, çok merak ediyorum çünkü. Teşekkür ederim şimdiden.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here